De flesta som får denguefeber i dag får det i Thailand, enligt Folkhälsomyndigheten. Men snart kan myggan som sprider infektionen finnas i Sverige.
De flesta som får denguefeber i dag får det i Thailand, enligt Folkhälsomyndigheten. Men snart kan myggan som sprider infektionen finnas i Sverige. Foto: Arnulfo Franco

Denguefebern kan vara på väg till Sverige

Den har redan spridit sig till Italien och Frankrike.

Nu kan myggarterna som sprider denguefeber vara på väg att etablera sig också i Sverige.

– När vi får global uppvärmning så ökar förutsättningarna för dessa infektioner och det gäller då framför allt förutsättningarna för de olika myggarter som kan sprida de här infektionerna, säger Anders Björkman, professor vid Karolinska Institutet i Solna, till SVT Nyheter.

Vad är denguefeber?

Denguefeber är en influensaliknande febersjukdom som överförs till människor via myggor som tillhör Aedes-släktet. De flesta smittas i Thailand, skriver Folkhälsomyndigheten på sin websajt.

– Denguefeber är lite värre än en influensa, man får mycket ont i kroppen, huvudvärk och hög feber, säger Anders Björkman till SVT Nyheter – och fortsätter:

– Det finns faktiskt två sorters myggor som kan bära på denguefeber, menar Anders Björkman. Båda kan växa till sig vid varmare klimat för då trivs myggen.

Kan drabba Sverige

Runt 150 fall rapporteras varje år.

Brittiska forskare rapporterar nu i den ansedda tidskriften The Lancet, enligt SVT Nyheter, att flera tropiska infektioner, som sprids genom myggor likt denguefeber, håller på att växa sig starkare i Europa. Denguefeber förekommer sedan ett tiotal år i delar av Sydeuropa, som Frankrike och Italien.

Enligt professor Anders Björkman på Karolinska Institutet i Solna kan också Sverige drabbas som en direkt följd av klimatförändringarna:

– När vi får global uppvärmning så ökar förutsättningarna för dessa infektioner och det gäller då framför allt förutsättningarna för de olika myggarter som kan sprida de här infektionerna, säger han till SVT Nyheter.