Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 17 maj 2018 14:30

Fästingsäsongen 2018 – så skyddar du dig mot TBE

Årets fästingsäsong är här – och antalet fall av virussmittan TBE ökar.

Så gör du för att skydda dig mot fästingarna. 

– Om man rör sig ute i naturen i riskområden som så bör man vaccinera sig, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. 

De senaste dagarnas varma väder kombinerat med torrt klimat gör att fästingarna inte trivs särskilt bra. Men om värmen fortsätter och det samtidigt regnar trivs fästingarna bättre, menar Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. 

Fästingsäsongen i Sverige brukar räknas från mars till november och är vanligen som mest intensiv från april till mitten av juni.

Det kan vara svårt att märka om man blivit biten av en fästing, antingen så kliar det så man kan se fästingen krypa på huden eller så har det bildats en röd ring runt bettet som signalerar en borreliainfektion. 

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)  

Fler drabbas av TBE: "Fästingarna ökat i antal" 

Den fästingburna virussmittan TBE ökar i Sverige, och i fjol anmäldes över 60 procent fler sjukdomsfall jämfört med året innan. Förra året anmäldes 391 fall av TBE i Sverige.  Vad ökningen beror på är inte klarlagt. 

– Dels är det en ökning som varit de senaste decennierna, vilket bland annat beror på att fästingarna ökat i antal och spritt sig och det blir allt längre säsonger för fästingarna. Förra året insjuknade folk långt fram på hösten och man kan tänka sig att det fanns en koppling till att det var en fin svampsäsong, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. 

Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsoinstitutet.

Foto: Lena Katarina Johansson/pressbild Folkhälsoinstitutet.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig bäst mot fästingar

Vistas du i naturen i riskområden rekommenderas vaccination 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man vaccinerar sig om man vistas i högriskområden för TBE. 

– Om man rör sig ute i naturen i riskområden som så bör man vaccinera sig. Det gäller både i de områden där TBE förekommit länge, som till exempel Stockholm, Uppsala och Södermanlands län, men även mer västerut i landet där smittan blivit vanligare under senare år. 

Knep för att undvika fästingarna 

Om vädret tillåter och det inte är för varmt rekommenderas att man har på sig långbyxor när man är ute i naturen. Men det viktigaste man kan göra för att skydda sig är att kolla igenom kroppen när du är varit utomhus efter fästingar. 

Tänk också på att djur som hundar och katter kan föra med sig fästingar in som sedan kan krypa över till oss. Kamma djurets päls noga efter det varit ute i naturen. 

LÄS OCKSÅ: Stor ökning av TBE förra året  

Så gör du om du har fått en fästing 

* Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök se till att hela fästingen följer med, men om delar av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta dem vara. Kroppen stöter oftast själv bort resterna, skriver Folkhälsoinstitutet. 

* Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Håll sedan koll på området där fästingen suttit, och se upp om det blir en rodnad runt bettet. Då kan det vara tecken på borreliainfektion, och du bör söka vård. 

Läs mer om TBE-vaccin här