Hur fort får du skydd mot TBE när man vaccinerat sig? Specialistsjuksköterska svarar

Fästingsäsongen: Så skyddar du dig mot TBE

Mitt i allt coronakaos gäller det att inte glömma bort fästingar.

Säsongen drar vanligen igång i mars – och antalet fall av virussmittan TBE ökar.

Så gör du för att skydda dig mot fästingarna. 

– Om man rör sig ute i naturen i riskområden som så bör man vaccinera sig, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. 

Artikeln uppdaterades 1 april 2020.

Fästingsäsongen i Sverige brukar räknas från mars till november och är vanligen som mest intensiv från april till mitten av juni.

Det kan vara svårt att märka om man blivit biten av en fästing, antingen så kliar det så man kan se fästingen krypa på huden eller så har det bildats en röd ring runt bettet som signalerar en borreliainfektion.

Fler drabbas av TBE: "Fästingarna ökat i antal" 

Den fästingburna virussmittan TBE ökar i Sverige. 2017 anmäldes över 60 procent fler sjukdomsfall jämfört med året innan – 391 stycken. 2018 anmäldes 385 fall. Vad ökningen jämfört med 2016 och tidigare år beror på är inte klarlagt. 

– Dels är det en ökning som varit de senaste decennierna, vilket bland annat beror på att fästingarna ökat i antal och spritt sig och det blir allt längre säsonger för fästingarna, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Den milda vintern 2019-2020 kan ha gjort att fästingsäsongen satt igång tidigt i år.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig bäst mot fästingar

Vistas du i naturen i riskområden rekommenderas vaccination 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man vaccinerar sig om man vistas i högriskområden för TBE. 

– Om man rör sig ute i naturen i riskområden som så bör man vaccinera sig. Det gäller både i de områden där TBE förekommit länge, som till exempel Stockholm, Uppsala och Södermanlands län, men även mer västerut i landet där smittan blivit vanligare under senare år. 

DET HÄR ÄR TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. 

De flesta som smittas av TBE blir inte alls sjuka. Det tar oftast mellan 4 och 10 dagar från fästingbettet till att man blir sjuk, men inkubationstiden för TBE kan vara ända upp till en månad (2-28 dygn). 

De första tecknen är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos de flesta läker infektionen av sig själv och de blir helt återställd. 

Hos omkring en tredjedel av alla smittade sprids viruset vidare till hjärnan. Ungefär en vecka efter att de första symtomen har försvunnit brukar då följande nya symtom komma:

- Hög feber.

- Svår huvudvärk

- Kräkningar.

- Ljuskänslighet och ljudkänslighet.

- Förvirring.

– Koncentrationssvårigheter.

Källa: 1177 Vårdguiden och Folkhälsoinstitutet. 

Knep för att undvika fästingarna 

Om vädret tillåter och det inte är för varmt rekommenderas att man har på sig långbyxor när man är ute i naturen. Men det viktigaste man kan göra för att skydda sig är att kolla igenom kroppen när du är varit utomhus efter fästingar. 

Tänk också på att djur som hundar och katter kan föra med sig fästingar in som sedan kan krypa över till oss. Kamma djurets päls noga efter det varit ute i naturen. 

SÅ FUNKAR VACCINATIONEN

Vänd dig till en vårdcentral eller vaccinationsmottagning för rådgivning.

Om du är yngre än 50 år så består grundvaccineringen mot TBE av tre doser. Efter dos tre behöver du fylla på efter tre.

Är du över 50 så är det fyra doser som gäller redan första året sedan en femte dos tre år senare.

Alla rekommenderas sedan en påfyllnadsdos var femte år.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Så gör du om du har fått en fästing 

• Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök se till att hela fästingen följer med, men om delar av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta dem vara. Kroppen stöter oftast själv bort resterna, skriver Folkhälsoinstitutet. 

• Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Håll sedan koll på området där fästingen suttit, och se upp om det blir en rodnad runt bettet. Då kan det vara tecken på borreliainfektion, och du bör söka vård. 

Läs mer om TBE-vaccin här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!