Dags att radera Facebook? Nja, det är förstås valfritt. Men enligt en ny stor studie är självkänslan högre hos dem som dissar Facebook.
Det är onekligen rätt svårt att leva upp till ideal-liv och skönhetsideal som är fejk.
1 AV 2
Dags att radera Facebook? Nja, det är förstås valfritt. Men enligt en ny stor studie är självkänslan högre hos dem som dissar Facebook.
Foto: ISTOCK
2 AV 2
Det är onekligen rätt svårt att leva upp till ideal-liv och skönhetsideal som är fejk.
Foto: ISTOCKPHOTO

Facebook-vägrare känner sig snyggare än andra

Nästan alla man känner finns på Facebook.

Men kanske gör de rätt som ratar världens största sociala nätverk?

Nu visar nämligen en ny studie att självkänslan är större hos dem som inte är registrerade Fb-användare.

Till exempel känner man sig snyggare.

Facebook och andra sociala medier har revolutionerat världen, brukar det heta. Med hjälp av några få knapptryckningar på datorn eller mobilen kan man komma i kontakt med vänner, bekanta och främlingar över hela jordklotet. I kommentarsfält och chattfunktioner som Messenger skapas livliga diskussioner och planeras aktiviteter, som i bästa fall resulterar i fysiska möten. Men många lever sina liv helt och hållet på nätet: nu är det ju inte längre nödvändigt att träffas i verkligheten.

LÄS OCKSÅ: 7 skäl att koppla ner från nätet oftare

Bra och dåligt med sociala medier

Fördelarna och nackdelarna med sociala medier existerar alltså sida vid sida – och tiden får väl utvisa hur människor och relationer påverkas på djupet av vårt dagliga Facebook-, Instagram- och Twitter-användande. Kanske ska man inte helt döma ut de "bakåtsträvare" eller "egensinniga" som valt att blunda för eller lämna de digitala plattformarna?

En ny brittisk studie bland barn och ungdomar i åldrarna 10-15 visar till exempel att hela 20 procent av dem som tillbringar mer än tre timmar per dag på Facebook upplever att de blir mobbade i någon form, rapporterar Elite Daily. Och nästan hälften av de unga användarna känner sig fula.

Fejkade perfekta liv

Alltså kan man göra en försiktigt antagande att Facebook (i vissa fall) skapar dålig självkänsla. De lika individfixerade nätverken Instagram och Twitter torde fungera på samma sätt. Säkert samspelar flera olika faktorer, men en bidragande orsak skulle kunna vara att alla – med hjälp av fiffiga appfunktioner samt enstaka tvärsnitt och foton ur sitt liv – numera kan skapa en schimärbild av ett "perfekt" liv. Och det är onekligen rätt svårt att leva upp till ideal-liv och skönhetsideal som är fejk.

LÄS OCKSÅ: 19 sätt som sociala medier förstör ditt liv 

Dags att dumpa Facebook?

Så, vill du känna dig stark, snygg och obrydd om andras skrytprojekt: dumpa sociala medier och lev i den riktiga världen. Eller begränsa din användning: det går faktiskt att "stänga av" och reglera flöden och funktioner. Å andra sidan finns det som sagt en massa bra saker med de digitala nätverken, som att du kan hitta likasinnade, få stöd för DINA tankar och vara med och sprida större tolerans.

Att vara eller inte vara på Facebook, det är frågan.

LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att snabbt stressa ner