Att bara äta kött är senaste trenden.
Att bara äta kött är senaste trenden. Foto: Shutterstock

Extrema Carnivore-dieten kan vara skadlig för hälsan

Det kommer alltid att finnas människor som ska vara lite mer extrema än andra. Och som dessutom kommer hävda att det de gör är det enda rätta. 

I dag ser man en trend på sociala medier där stora influencers hyllar Carnivore-dieten som enligt en del läkare och hälsorådgivare kan vara direkt skadligt för vissa människor.

Att bara äta kött låter inte klokt i en tid då klimatförstörelse är mer aktuellt än någonsin men det finns de som ägnar sig åt detta och anser att de gör det för att det är bra för hälsan. Senaste månaderna har det lagts in över 30 000 hashtags på Instagram med inlägg där man hyllar Carnivore-dieten. Folk beskriver att dieten får de att gå ner i vikt, sänker deras inflammationer och blodtryck och ger människor en ökad sexlust. 

LÄS MER: Mindre kött och mer grönt förlänger livet 

Kött är nyttigt men kanske inte bara

Det är inte så att kött inte är nyttigt. Det finns massor av protein, B-vitamin, järn, zink och magnesium i kött men trots detta måste man förstå vad som händer i kroppen när man BARA äter kött för det är vad Carnivore-dieten i grunden går ut på. 

Carnivore innebär oftast 100 procent kött. Det vill säga allt kött, rött kött, fågel, fisk och skaldjur men INGET ANNAT. Inga spannmål, inga grönsaker, ingen frukt och inga mejeriprodukter. Helt enkelt bara kött. Men det finns de som även äter ägg och mejeriprodukter. 

LÄS MER: Fråga dietisten: Vågar jag prova carnivore-dieten?  

Hälsobranschen bekymrad över trenden

Bekymrade hälsorådgivare beskriver i Independent hur Carnivore-dieten gör att kroppen inte får i sig vissa viktiga vitaminer såsom folat, vitamin C och E och fibrer vilka alla är viktiga för att man ska må bra. Andra menar att en köttdiet slår ut den goda balansen mellan det onda och goda kolesterolet med fördel för det onda. Att utesluta så mycket normalt ur kosten och bara äta kött kan också utveckla en ohälsosam syn på mat. Trots allt är det inte speciellt normalt att äta en biff till frukost. 

– Även om Carnivore-dieten inte alltid enbart består av rött kött, utan också av ägg och mejeriprodukter, känns den tveksam av flera olika anledningar. Först av allt vet vi att kött och chark ökar risken för tarmcancer så vi bör snarare begränsa intaget. Vi vet också att kött har en negativ påverkan på tarmbakterierna och att vi behöver fiberrika grönsaker och frukter för att tillfredsställa dem ordentligt. Frukt och grönt behöver vi också för att täcka vårt näringsbehov. Och för det sista, för klimatets skull är det helt tvärtemot att öka intaget av animaliska produkter så jag säger spontant nej tack, berättar Sofia Antonsson, legitimerad dietist. 

LÄS MER: Är det verkligen så onyttigt med rött kött 

Farligt att rekommendera på sociala medier

Det viktigaste är att man inser att alla människor är olika och det som passar en kanske är farligt för en annan. Det är toppen om influencers blir av med sina sjukdomar genom att äta kött men genom att rekommendera det till sina hundra tusen följare som ofta är unga påverkbara människor är kanske inte att rekommendera. 

– För den som ändå är sugen att prova, gör det under en kort period eftersom vi saknar långtidsstudier på den här typen av kost. Vissa kan säkert gå ner i vikt, men se till att lägga till grönsaker, avslutar Sofia Antonsson. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!