Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa

Publicerad 24 feb 2018 10:00

Extra trött under mensen? Här är förklaringen

1/2

Foto: Fotolia

Är du alltid som en zombie när du har mens? Här är förklaringen!

Är du alltid som en zombie när du har mens? Här är förklaringen!

2/2

Foto: Fotolia

Inte nog med att man blöder, svullnar upp, får kramper och akne – många kvinnor blir dessutom extra trötta under mensen. Här är anledningen. 

Förutom att man kanske sover dåligt under sin mens, på grund av mensvärk eller obekväma nattbindor, så blir faktiskt många kvinnor trötta av att bara befinna sig i denna period. Och det finns en förklaring till detta, menar Dr. Molly O’Shea som damtidningen Good Housekeeping har pratat med. 

Runt tio dagar innan mensen gör sig kroppen redo för att bli gravid. Alltså att ägget, som glider ner i äggledaren, ska träffa på lite spermier och bli befruktat. Men trots att  man inte blir gravid så påverkar hormoner din kropp.

LÄS OCKSÅ: 6 konstiga saker som händer med kroppen före mens 

Foto: Fotolia

Hormonnivåerna sjunker

– När din livmoderslemhinna inte invaderas av ett befruktat ägg, behövs inte de hormoner som upprätthåller miljön längre och hormonnivåerna sjunker. När det händer går din kropp från hög nivå till inget och den skiftningen orsakar flera förändringar. Och alla dessa förändringar är tröttande. Till dess att dina hormonnivåer ökar igen är du väldigt trött, säger Dr. Molly O’Shea. 

Dina hormoner börjar stiga igen ungefär en vecka efter att din mens började och nivån är som högst när du får ägglossning – vilket oftast är två veckor efter starten på din mens. När hormonnivåerna stiger får du också mer energi.

För att lindra tröttheten tipsar tidningen om att man ska hålla bra vätskenivå, äta nyttigt och regelbundet samt sova minst åtta timmar per natt.