Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förra året gjordes drygt 200 000 digitala vårdbesök.Förra året gjordes drygt 200 000 digitala vårdbesök.Förra året gjordes drygt 200 000 digitala vårdbesök.
Enligt SVT:s uträkning – som är baserad på årets första tio månader – kommer summan för 2018 att bli över 550 000.Enligt SVT:s uträkning – som är baserad på årets första tio månader – kommer summan för 2018 att bli över 550 000.Enligt SVT:s uträkning – som är baserad på årets första tio månader – kommer summan för 2018 att bli över 550 000.
Nasim Farrokhnia, forsknings- och utbildningschef på Kry, medger att de digitala vårdbesöken kan vässas för att undvika slöseri med skattemedel.Nasim Farrokhnia, forsknings- och utbildningschef på Kry, medger att de digitala vårdbesöken kan vässas för att undvika slöseri med skattemedel.Nasim Farrokhnia, forsknings- och utbildningschef på Kry, medger att de digitala vårdbesöken kan vässas för att undvika slöseri med skattemedel.
I de flesta vårdapparna får patienterna träffa en läkare direkt.I de flesta vårdapparna får patienterna träffa en läkare direkt.I de flesta vårdapparna får patienterna träffa en läkare direkt.
1 AV 4
Förra året gjordes drygt 200 000 digitala vårdbesök.
Foto: Shutterstock
2 AV 4
Enligt SVT:s uträkning – som är baserad på årets första tio månader – kommer summan för 2018 att bli över 550 000.
Foto: Shutterstock
3 AV 4
Nasim Farrokhnia, forsknings- och utbildningschef på Kry, medger att de digitala vårdbesöken kan vässas för att undvika slöseri med skattemedel.
Foto: Shutterstock
4 AV 4
I de flesta vårdapparna får patienterna träffa en läkare direkt.
Foto: Shutterstock

Explosionsartad ökning av digitala vårdbesök

Användandet av digitala vårdbesök i appar som Kry, Min Doktor och Doktor.se har ökat explosionsartat under 2018. 

Notan för skattebetalarna beräknas landa på över en kvarts miljard kronor, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

– Utvecklingen är problematisk eftersom att de här besöken inte avlastar den ordinarie sjukvården, säger Elin Karlsson, ledamot i Läkarförbundets styrelse, till SVT.

Förra året gjordes drygt 200 000 digitala vårdbesök. Enligt SVT:s uträkning – som är baserad på årets första tio månader – kommer summan för 2018 att bli över 550 000.

Läkare är sjukvårdens dyraste resurs, och den vanliga vården bygger på att patienter först träffar en sjuksköterska. Men i de flesta vårdapparna får patienterna träffa en läkare direkt, vilket Läkarförbundet anser är slöseri med skattepengar.

– Vi har en gemensam säck med pengar som ska räcka till all sjukvård som bedrivs i Sverige. Med den här utvecklingen riskerar vi att hamna i en situation där de mest sjuka patienterna får sämre tillgång till vård, säger Elin Karlsson.

LÄS MER: 7 sorters smärta – så hanterar du dem 

Kan vässas för att undvika slöseri med skattemedel 

Nasim Farrokhnia, forsknings- och utbildningschef på Kry, medger att de digitala vårdbesöken kan vässas för att undvika slöseri med skattemedel.

– Vi ger våra patienter vägledande frågor och svar inför varje läkarbesök, men de är inte tillräckligt vassa. Vi ska se över och utveckla möjligheterna att hänvisa patienten till rätt vårdnivå framöver, säger hon till SVT.

Men Daniel Persson, innovationschef på Min Doktor, menar att de digitala vårdkontakterna kommer att bli avgörande framöver.

– Digitaliseringen av sjukvården kommer att vara det enskilt viktigaste vi gör de närmaste tio åren eftersom vi inte klarar av att möta de behov som finns, säger han till TT.

LÄS MER: De 20 värsta smärtorna som fanns

Vissa orter märks det stor skillnad 

Han håller inte med om bilden att de digitala vårdbesöken inte avlastar den ordinarie vården och hänvisar till siffror från SKL att fysiska primärvårdsbesök minskar.

– Vi tror att vi visst avlastat och att det märks på vissa vårdcentraler och orter, säger han.

Samtidigt säger Daniel Persson att de digitala apparnas produktionskapacitet är underdimensionerad i förhållande till hur sjuka svenskarna är.

– Men det beror snarare på att det finns så många i kö till sjukvården, säger han.