Experten: Så maxar du ditt intag av proteiner
Proteiner är livsnödvändiga för vårt välbefinnande, bygger upp våra muskler – och gör oss starkare.
Men vad behöver vi få i oss?
Och finns det vissa proteiner som är bättre än andra?
Här reder legitimerade dietisten Sofia Antonsson ut vad som är bäst – och vad vi kan undvika.
– Ska man tänka klimatsmart och efter plånboken så är baljväxterna helt fantastiska. De är jättebilliga och ofta svenskproducerade – superbra, säger Sofia Antonsson.
Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial
Regelbunden fysisk aktivitet i kombination med en proteinrik kost har många hälsofördelar. Särskilt om det sker över veckor och månader – något som bland annat påverkar stora delar av kroppen: Hjärta, blodkärl, skelettmuskulatur, immunsystem och hjärna.



Dietisten Sofia Antonsson är positiv till animaliskt protein, men menar samtidigt att fler bör följa rekommendationen att dra ner på rött kött och charkprodukter – till förmån för fisk och kyckling.
Samtidigt tycker hon att det finns mycket positivt med det icke-animaliska – det gröna proteinet från växtriket:
– Jag tror att många går omkring och tänker att ”jag måste få i mig jättemycket protein eftersom jag tränar så mycket”, men det är väl en myt vi kan avliva här och nu. Alla som tränar på någon typ av Svensson-nivå behöver inte några extra proteintillskott. Däremot kan man se till att få i sig protein av god kvalitet från en varierad och allsidig kost.



”Baljväxterna helt fantastiska”
Bra proteiner, som inte kommer från djurriket, finner vi främst i baljväxter som ärtor, bönor och linser, enligt Sofia Antonsson:
– Vi har en explosion av vego-alternativ i butikerna i dag. Många av dem är främst baserade på sojabönor som är så nära ett komplett protein man kan komma.
Sofia Antonssons tips, om man exempelvis äter kött, är att dryga ut en gryta med baljväxter – linser, svarta bönor, kidneybönor eller kikärter, vilket ger ett extra proteintillskott.
– Ska man tänka klimatsmart och efter plånboken så är baljväxterna helt fantastiska. De är jättebilliga och ofta svenskproducerade – superbra.



Nötter och frön också proteinrika
Vilka av baljväxterna ger då mest protein till kroppen?
– De är ganska likvärdiga, så man kan variera fritt. Exempelvis kan man göra linssoppa eller slänga ner ett paket linser i tacoköttfärsen för att dryga ut. Baljväxter innehåller både kostfibrer och nyttiga vitaminer och mineraler.
Nötter och frön är också proteinrika, påpekar Sofia Antonsson.
– Ska du äta gröt, släng på lite pumpakärnor eller nötter. Utöver protein innehåller de massor av näringsämnen, fibrer och bra fetter. Men man kan säga så här: I den vegetariska kosten så bidrar nästan alla livsmedel med en liten del protein. Så ju mer varierat du äter, desto bättre är det.
LÄS MER: Full kvinna drack lådvin i bilen – kraschade in i Ebba
LÄS MER: Blodprov kan upptäcka alzheimer vid Downs syndrom