1 av 2 Foto: Shutterstock
"Gillar du att grilla, gör det på ett så sunt sätt som möjligt och köp riktigt bra råvaror", tipsar Fredrik Paulún.
2 av 2: "Gillar du att grilla, gör det på ett så sunt sätt som möjligt och köp riktigt bra råvaror", tipsar Fredrik Paulún. Foto: PETER KNUTSON

Experterna: Så grillar du gott och nyttigt i sommar

Grillat är inte bara gott. Med några enkla knep kan det bli riktig hälsomat också.

Näringsfysiologerna Fredrik Paulún och Martin Brunnberg är riktiga grillfantaster. Här är deras bästa tips för att lyckas med grillningen i sommar.

Näringsfysiologen Fredrik Paulún ÄLSKAR att grilla. Kollegan Martin Brunnberg likaså. 

I "Näringspodden – podcast med Fredrik & Martin" med sig av sina bästa tips för en lyckad grillning i sommar. Det finns några enkla knep att ta till för att göra måltiden nyttigare.

– Tricket är att hitta balansen, att få måltiden att bli nyttig, trots att man behandlar maten på ett tuffare sätt. Den här njutningskomponeten är ju också viktig – att njuta av maten och helheten, säger Fredrik Paulún.

LÄS OCKSÅ: Nyttiga sommarmaten! Rasa 1 kilo i veckan med grillat

1. Grilla smart

Se till att inte låta maten få på tok för mycket grillyta. Maten ska bli tillagad, inte svedd. Genom att vara förberedd slipper du brassa på för mycket.

– Jag låter alltid maten vara rumstempererad när jag börjar grilla, då slipper man köra den så länge på grillen. Så ger man den smak när man vänder den på grillen, tipsar Paulún.

Att förkoka eller värma i ugnen är också två bra tips.

Glöm inte bort att rött kött inte är det enda som går att grilla. Kyckling, fisk och skaldjur går utmärkt att grilla, liksom halloumi, tofu och grönsaksbiffar,

– Har man färdigkokt quinoa i kylen kan den vara basen till vegetariska biffar eller en matigare sallad. Quinoa tar bara en kvart att koka och håller i flera dagar, har hälsocoachen Karin Haglund tidigare berättat för Hälsoliv.

2. Gör egen marinad

Det finns en uppsjö av marinader i matbutiken, men många av produkterna innehåller stora mängder socker. Gör helst egen marinad och glaze. Måste du köpa färdigt, gör det till en vana att ögna igenom innehållsförteckningen.

– Många av de här glazerna, färdigprodukterna är inte så roliga näringsmässigt, konstaterar Martin Brunnberg. 

Genom att göra egen marinad och/eller glaze får du direkt koll på innehållet och kan välja ingredienser som du gillar.

Kika in hos våra vänner på Allt om mat för tips på hemmagjord marinad!

3. Ös på med grönt

Foto: Shutterstock

Fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Grönsaker är toppen av många anledningar! Grönsaker har dessutom ett mycket högt vatten- och fiberinnehåll, vilket gör att du kan äta stora mängder och bli mätt utan att ha fått i dig ett stort antal kalorier.

Zucchini, rödkål, aubergine, svamp, tomater, paprika är bara några grillfavoriter.

– Mycket grönsaker och mycket antioxidanter - då balanserar du upp det här negativa med grillningen. Grönsaker har heller inte samma förmåga att bilda cancerogener som kött har. Det är mycket snällare mot kroppen, säger Fredrik Paulún.

Grillexperten Martin Nordin har tidigare berättat för Hälsoliv om sin filosofi kring grönsaker på grillen.

– Jag kan inte komma på någon grönsak som inte funkar. Man kan till och med grilla gurka och sallad! Grilla det snabbt när grillen är väldigt varm så får du en sotad yta. Man kan även grilla avokados och vattenmelon.

Här hittar du goda marinader och såser som passar det vegetariska köket!

4. Välj smarta röror och såser

Du gör hälsan och vikten en stor tjänst genom att skippa den färdiga, feta beasåsen och barbequesåsen på tub. 

– De här färdiga såserna är rätt kassa alltså. Mycket tillsatser, aromämnen, konserveringsmedel - det vill man inte ha. Vill du ha någon typ av barbequesås - gör en egen. Det finns massor av bra recept på nätet, tipsar Fredrik.

– Tomatpuré är en ganska underskattad ingrediens i dressingar generellt, tillägger Martin Brunnberg. 

Tillbehören behöver inte heller alltid vara grillade. Hälsocoachen Karin Haglund tipsar exempelvis om en god tabbouleh som passar utmärkt som sidorätt!

Quinoatabbouleh

3–4 portioner

• 4 dl kokt quinoa

• 2½ dl finhackad färsk persilja

• 4 dl finhackad gurka

• 20 st cocktailtomater delade i mindre bitar

• 1½ dl finhackad rödlök

• ½ dl finhackad färsk mynta

• 2–3 msk olivolja

• 2 msk citronjuice

• 2 krm salt

Gör så här:

1. Rör ihop olivolja, citron och salt.

2. Blanda ihop alla ingredienser till rätten och blanda. Häll på olivoljan med citron och saltet och rör om.

3. Servera quinoatabbouleh som en sidorätt, förrätt eller till lunch/middag.

4. Det är gott att äta skivad avokado till eller blanda ner kokta kikärter eller linser för att göra rätten än mer matig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!