Experterna: Nyttigaste fettet att steka i
Vilket stekfett är egentligen bäst?
Hälsoliv har frågat kostexperterna Martin Brunnberg och Sofia Antonsson vilket de väljer när de lagar mat.
– Vi människor behöver fett för att må bra. Däremot ska det vara av rätt kvalitet och i rätt mängd, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist och kostrådgivare.



1. Stekt mat - hur ska man tänka?
När det kommer till matoljor, margarin, smör och fett överlag finns det många åsikter och myter, särskilt när det kommer till stekning. Många tror att fett är farligt, men hur mycket sanning ligger det egentligen i det?
– Vi människor behöver fett för att må bra. Däremot ska det vara av rätt kvalitet och i rätt mängd. Många av oss äter för mycket mättat fett vilket i kombination med andra faktorer som övervikt, diabetes och bukfetma kan få negativa konsekvenser för hälsan, säger dietisten Sofia Antonsson.
När man talar om fetter generellt förespråkas ett minskat intag mättade fetter och ett högre intag av i synnerhet fleromättade fettsyror eftersom de innehåller omega 3 och omega 6. Men när det kommer till stekning kan dessa fetter lätt bli en hälsobov:
– Paradoxalt nog är tumregeln för bra stekfetter den omvända jämfört med fetter som inte hettas upp ju mer raffinerat och näringsfattigt fettet är desto bättre tål det i regel värme. Personligen använder jag inte de tåligaste fetterna, men de godaste. Att jag inte väljer de tåligaste kompenserar jag genom att jag inte steker all mat, säger näringsfysiologen Martin Brunnberg.
Hur mycket fett ska man ha i stekpannan? Det är inte så petigt med livsmedel som kött och grönsaker, menar Sofia Antonsson, eftersom de inte suger åt sig av fettet. Värre är det med pannkakor och panerad mat, som suger upp fettet.
– Mängden stekfett spelar bara roll om jag steker något som suger mycket fett som panerad mat eller vegetariska biffar. Panering är sällan bra och ett skäl till detta är just att denna suger stekfett, säger Martin.
Klicka vidare för att få veta vilket matfett som är bäst till stekning, enligt experterna själva.



2. Smör
Smör förhöjer smaker och tål höga stektemperaturer, men passar det för alla?
Sofias betyg: 3
Gott och en smakbärare i maten som ger steksignal när det är lagom temperatur att steka i. Innehåller en stor andel mättat fett, vilket är mindre bra för den som har riskfaktorer som övervikt, diabetes eller bukfetma.
Martins betyg: 3
Smör är inte så värmetåligt som många tror. Steker du på för hög värme blir smöret brunt, vilket är ett tecken på proteiner i smöret har skadats av värmen. En mer värmetålig variant på smör är klarnat smör, ghee, som bara består av fett.
Slutsats: Lyfter fram smak och är ett av de värmetåligare alternativen. Men andelen mättade fettsyror gör att vissa bör undvika det.



3. Margarin
I flera decennier var margarinet hushållsfettet nummer ett, men de senaste åren har de snarare hamnat i skamvrån. Är det med rätta?
Sofia betyg: 3
Gjord på växtbaserade oljor från till exempel raps och solros. Dessa härdas sedan för rätt konsistens.
Kan innehålla palmolja, välj bort! Lite dåligt rykte, men det mesta är skrönor. Att det skulle finnas plastkulor i margarin är till exempel en myt.
Martins betyg: 2
Margariner är i regel hårt industriellt processade fetter, men då stekning är en väldigt destruktiv tillagningsmetod spelar detta mindre roll – alla fetter förstörs mer eller mindre. Väljer du stekmargariner är ett sådant relativt värmetåligt.
Slutsats: Ett skandalomsusat men helt okej stekfett. Margarin anpassat för stekning är värmetåligt.
LÄS OCKSÅ: 5 livsmedel du borde äta mer av - för hälsans skull



4. Rapsolja
En olja med fleromättade fettsyror som bland annat tillverkas i Sverige. Men om värmen är för hög blir fettet dåligt.
Sofias betyg: 4
Innehåller fleromättade fettsyror som vi behöver äta mer av. Finns svenskproducerad och därmed klimatsmart.
Svårt att avgöra när det är steksignal med risk för hög temperatur då fettsyrorna kan bli dåliga.
Martins betyg: 4
Raffinerad rapsolja, det vill säga ej kallpressad, tål värme relativt bra.
Slutsats: Miljövänligt, innehåller fleromättade fettsyror men tål inte för höga temperaturer.
LÄS OCKSÅ: Bästa matfettet: Experten guidar



5. Kokosfett
Är kokosfett ett mirakel eller en hälsofälla?
Sofias betyg: 3
Tål höga temperaturer utan att fettsyrorna påverkas negativt. Finns med eller utan smak. Bra alternativ för veganer.
Ett omdebatterat fett. Studieunderlaget i dag pekar på att det mättade fettet i kokosolja är negativt för hälsan. Däremot kan det vara en del av en hälsosam kost till exempel för den som är vegan och inte har ett högt intag av mättat fett i övrigt.
Martins betyg: 4
Kokosfett är relativt värmetåligt om det är raffinerat. Det oraffinerade kokosfettet lämpar sig dessvärre sämre till stekning. Oraffinerat kokosfett ger maten kokossmak, vilket ibland inte är önskvärt.
Ju mer raffinerat och näringsfattigt fettet är desto bättre tål det i regel värme. Välj därför klarat smör eller raffinerat kokosfett om du vill ha det allra tåligaste stekfettet.
Slutsats: Ett stekfett med hög andel mättade fetter. Passar veganer. Raffinerade varianter tål höga temperaturer.



6. Olivolja
Olivolja är ett riktigt hälsosamt val, så länge du steker på lägre temperaturer.
Sofia Antonssons betyg: 5
God smak och perfekt i salladsdressing. Går bra att steka i på lägre temperatur. Bra fettkvalitet med en stor andel enkelomättade fettsyror.
Svårt med steksignalen, kan bli för varmt och då kan fettsyrorna oxidera. Lägg i en klick smör för en tydlig steksignal eller stek på lägre temperatur.
Martins betyg: 2
Personligen väljer jag att steka olivolja. Smakmässigt kan olivolja passa till stekning av vissa livsmedel och om den äts kall är den väldigt nyttig. Tyvärr är Extra Virgin Oil ganska värmekänslig så det är låg temperatur och kort tid som gäller.
Slutsats: Båda experterna gillar olivolja i sig, men har olika syn på hur den kommer till sin rätt vid stekning. Innehåller nyttigt enkelomättade fettsyror, är gott men funkar bara för stekning på låg värme.