Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Att sitta ner verkar ganska harmlöst på ytan, men det har en negativ påverkan på blodflödet till ditt huvud”, säger näringsrådgivaren Beth Shaw.
”Att sitta ner verkar ganska harmlöst på ytan, men det har en negativ påverkan på blodflödet till ditt huvud”, säger näringsrådgivaren Beth Shaw.
”Att sitta ner verkar ganska harmlöst på ytan, men det har en negativ påverkan på blodflödet till ditt huvud”, säger näringsrådgivaren Beth Shaw.
”Att sitta ner verkar ganska harmlöst på ytan, men det har en negativ påverkan på blodflödet till ditt huvud”, säger näringsrådgivaren Beth Shaw. Foto: Adobe Stock

Experter: Så påverkas din hjärna av stillasittande

Tillbringar du mycket av dina dagar stillasittande?

Det kan faktiskt påverka din hjärna enligt experterna.

Här är tre sätt din hjärna kan påverkas av att du sitter ner en längre tid.

Om du sitter ner på en kontorsstol hela dagen eller i favoritfåtöljen hela kvällen så är det inte bara din kropp som påverkas, utan även din hjärna. Med inspiration av Elite Daily listar vi tre sätt på hur din hjärna påverkas av för mycket stillasittande.

LÄS MER: Träning minskar risk för depression 

1. Sittande kan påverka ditt minne

Det finns ingen solklar koppling mellan stillasittande och ditt minne, kan tyckas. Men om du konstant glömmer av vart du lagt mobil och nycklar eller kanske glömmer att svara på viktiga mejl kan det faktiskt ha att göra med hur mycket du sitter ner.

– Att sitta ner verkar ganska harmlöst på ytan, men det har en negativ påverkan på blodflödet till ditt huvud. Och detta kan faktiskt kopplas till en försämring i den delen av hjärnan som hjälper oss att bevara både gamla minnen och ny information, berättar näringsrådgivaren Beth Shaw till Elite Daily.

LÄS MER: Studie: Morgonpromenader kan sänka ditt blodtryck 

2. Sittande kan försämra ditt fokus

Har det hänt någon gång att du glömt av vad du ska göra så fort du klivit in i ett rum, eller stirrat in i datorskärmen och kan för ditt liv inte minnas vad nästa uppgift var? Enligt Lara Heimann, yogaexpert och sjukgymnast, kan de konstiga, blanka, ögonblicken faktiskt ha något att göra med att du suttit ner för länge.

– När du sitter ner arbetar du inte aktivt med ditt muskel-skelettsystem eller hjärt- och kärlsystem, vilka påverkar hur väl hjärnan fungerar, berättar hon.

Långa sittande perioder försämrar din förmåga att tänka.

– Om du sitter ner en längre tid går du miste om en potentiell signalsubstans-boost som kommer när du rör dig på ett varierat sätt, förklarar Heimann.

LÄS MER: Forskare: Vardagssysslor lika effektivt som hårt träningspass 

3. Stillasittande kan få dig att känna dig slö

Även om du kanske främst känner dig slö i kroppen efter en dag av stillasittande så har det faktiskt med hjärnan att göra. Neurologispecialisten Dr. Aida Quka förklarar för Elite Daily att anledningen till varför man känner sig slö beror på att stillasittande kan leda till brist på syre i hjärnan.

För att motverka dessa grejer så finns det enkla, små saker du kan göra för att få in mer rörelse under en dag även om du exempelvis har ett stillasittande jobb. Gå omkring nästa gång du behöver ta ett samtal och kanske kan du och en kollega ha ett möte samtidigt om ni går runt kvarteret? Gå till affären i stället för att ta bilen, använd reklampauserna under ditt favoritprogram för att ställa dig upp och stretcha och ta små pauser under dagen för att ställa dig upp och kanske gå och hämta ett glas vatten.