Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 7 jul 2017 12:52

Experten: Så slipper du magsjuka under rötmånaden

Slipp magsjuka i sommar!

Slipp magsjuka i sommar!

1/3

Foto: Fotolia

Christina Lantz, mikrobiolog vid Livsmedelsverket

Christina Lantz, mikrobiolog vid Livsmedelsverket

2/3

Foto: Pressbild

Var noga med hygienen när du lagar mat

Var noga med hygienen när du lagar mat

3/3

Foto: Fotolia

Varmt klimat och fuktighet innebär att bakterier trivs extra bra. Hälsoliv har pratat med Christina Lantz, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, som ger sina bästa råd för att slippa magsjuka i sommar.

Rötmånaden infaller traditionsenligt i slutet av juli fram till slutet av augusti. Rötmånad innebär att livsmedel under just denna tid har sämre hållbarhet då temperaturen ofta är högre och fuktigheten i luften ökar.

Folkhälsomyndigheten slog larm campylobacter

Förra året slog Folkhälsomyndigheten larm om en kraftig ökning av infektioner med campylobacter (bakterie). Trenden har fortsatt under våren 2017 och det finns vissa saker du bör tänka lite extra på för att slippa att insjukna i magsjuka i sommar. 

– Ett tips är att vara noga med att ställa in kylvaror direkt i kylen och att enbart ta fram så mycket som ni ska äta. Det minskar inte bara risken att få magsjuka utan också matsvinnet, säger Christina Lantz. 

Varmt klimat och resor kan öka risken för magsjuka

Under semestertider är det lätt att glömma hygienen hemma och det kanske inte är det första du tänker på när du har en mysig picknick med dina vänner. 

– På sommaren åker många till sommarstugor och campingar, platser där det kanske är svårare att hålla hygienen. Då är det extra viktigt att tänka på att försöka att hålla rent så gott det går, säger Christina Lantz.

LÄS MER: Smittskyddsläkare: "Ät inte färsk kyckling" 

Campylobacter i kyckling 

Livsmedelsverket skriver på deras hemsida att det är extra viktigt att följa deras restriktioner i år då färsk kyckling innehåller mer bakterier än vanligt. Expressen Hälsoliv har tidigare rapporterat kring ökningen av campylobacter i just kyckling och vad du ska tänka på för att slippa magsjuka. 

– Nytt för i år är att vi sett en ökning av campylobacter redan sedan i vintras. Vanligtvis brukar denna bakterie pika under sommaren då klimatet är varmare och fuktigheten i luften generellt ökar, säger Christina Lantz, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Att tänka på under sommaren

– Var extra noga under sommarmånaderna med basal hygien. Tänk på att tvätta händerna noga efter kontakt med rått kött och diska skärbrädor och utrustning som varit i kontakt med exempelvis rå kyckling eller köttfärs, säger Christina Lantz, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Är du noga med att diska skärbrädor och utrustning?

Foto: Fotolia

Vanliga missförstånd kring rötmånaden

Visst är det bra att tänka lite extra på hygienen under rötmånaderna men bra hygien är viktigt året runt för att slippa bli sjuk.

– En vanlig missuppfattning är att det bara är under kalenderns rötmånader som man bör vara noga med hygienen kring matlagning och kylvaror. Bakterier frodas så fort klimatet blir varmt och fuktigt, oavsett tid på året, säger Christina Lantz. 

LÄS MER: Efter kycklinglarmet: 4 vanliga frågor 

– Var extra noga under sommarmånaderna med basal hygien. Tänk på att tvätta händerna noga efter kontakt med rått kött och diska skärbrädor och utrustning som varit i kontakt med exempelvis rå kyckling eller köttfärs, säger Christina Lantz, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.