Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 12 jul 2016 15:29

Experten: Så påverkar Pokémon Go din hälsa

Enligt psykiatrikern Marlynn Wei kan sommarens snackis, Nintendospelet Pokémon Go, hjälpa den som lider av depression, lindra social ångest och göra den som spelar mer kreativ.

Enligt psykiatrikern Marlynn Wei kan sommarens snackis, Nintendospelet Pokémon Go, hjälpa den som lider av depression, lindra social ångest och göra den som spelar mer kreativ.

1/2

Foto: iStock/All over press

<span>Pokémon Go är GPS-baserat och går ut på att hitta Pokémon-monster ute i verkliga världen. Det innebär att den som spelar måste ut och röra på sig.<br></span>

Pokémon Go är GPS-baserat och går ut på att hitta Pokémon-monster ute i verkliga världen. Det innebär att den som spelar måste ut och röra på sig.

2/2

Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES

Pokémon Go väntas bli årets stora spelhändelse, och många väntar nu på att det ska lanseras i Sverige. Men visste du att spelet kan påverka vår hälsa på flera sätt?

Här listar psykiatrikern de viktigaste för- och nackdelarna.

Det nya mobilspelet Pokémon Go har blivit omåttligt populärt sedan det släpptes i USA och Nya Zeeland. Nu väntar resten av världen otåligt på att få börja jaga de små monstren via sina mobiler, och spelet sägs komma till Europa och Asien "inom bara ett par dagar".

I Sverige har hajpen redan börjat.

Pokémon Go kan påverka din hälsa

Nintendospelet Pokémon Pro är GPS-baserat och går ut på att hitta Pokémon-monster ute i verkliga världen, och sedan fånga in och träna dem. Spelarna måste med andra ord ge sig ut i naturen – vilket har visat sig ge flera oväntade hälsoeffekter, både positiva och negativa.

Marlynn Wei är psykiater och terapeut i New York, och har tagit reda på hur Pokémon Go kan påverka oss psykiskt. På sajten Psychology Today listar hon bland annat dessa för- och nackdelar med spelet.

LÄS OCKSÅ: Då kommer Pokémon Go till Sverige

Fördelar med Pokémon Go:

Spelet ger motion

Pokémon Go är roligt och lätt att spela, och motiverar människor att resa sig upp ur soffan och gå ut och röra på sig, vilket är positivt för vår hälsa.

Kan hjälpa mot depression

Spelet har tydliga mål som går att uppnå och har en struktur som är lätt att förstå. Att ta sig upp till nya nivåer ger en känsla av att vara på väg framåt, vilket kan hjälpa om man är deprimerad eller känner sig nedstämd. Även fysisk aktivitet hjälper mot depression.

Kan lindra social fobi

Eftersom man spelar utomhus kan man stöta ihop med andra spelare. Har man redan något gemensamt är det ofta lättare att starta upp en konversation.

LÄS OCKSÅ: Polisens varning: Pokémon Go kan vara livsfarligt

Du slipper fokusera på dig själv

Pokémon Go får användarna att fokusera på något så oskyldigt som söta små monster i stället för sig själva – vilket kan vara bra för vår psykiska hälsa. Populära appar som till exempel Tinder, där man själv hela tiden är i fokus, kan göra att man känner press på att framställa sig på ett särskilt sätt, eller rädsla för att bli dömd av andra.

Du blir mer kreativ

Mixen av fantasi och verklighet kan väcka vår kreativa ådra, vilket kan hjälpa oss både på arbetet och i olika vardagssituationer.

Nackdelar med Pokémon Go:

Du kan bli mer beroende av telefonen

Trots att du går ut har du fortfarande näsan klistrad i mobilen. I vanliga fall lägger vi undan vår smartphone när vi är ute och går, men här är det precis tvärtom, vilket kan göra att ditt mobilanvändande ökar.

LÄS OCKSÅ: Spelmissbruk ökar bland landets kvinnor

En trafikfara

Spelet gör dig distraherad, och det har redan rapporteras om olyckor orsakade av Pokémon Go-spelare.

LÄS OCKSÅ: Pokémon Go – en trafikfara?

Ger stresspåslag

Eftersom spelet går ut på att jaga något, kan det ge ökad adrenalinproduktion. Sker det en kort stund då och då är det ingen fara, men längre perioder av stress kan vara negativt för vår hälsa.

Relaterat