Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lev länge med rätt matLev länge med rätt matLev länge med rätt mat
Lev länge med rätt mat Foto: Shutterstock

Experten: Här är maten du bör äta varje dag

Att äta nyttigt behöver inte vara så krångligt som det kanske verkar.

Det finns nämligen specifika livsmedel du bör äta varje dag, åtminstone om du frågar läkaren Michael Greger och kardiologen Joel Kahn.

Här är deras lista.

Om du vill leva ett friskt och långt liv har kosten stor betydelse.

Detta är något som läkaren Michael Greger tagit tillvara på i sin bästsäljande bok ”How not to die” där han listar tolv saker som enligt honom borde ätas eller göras varje dag.

Tillsammans med kardiologen Joel Kahn listar han några viktiga matgrupper på sajten Huffington Post och förespråkar att fler äter växtbaserat.

1. Bär

Den stora fördelen med bär är att nästan alla gillar åtminstone en typ. Michael Greger lyfter fram jordgubbar och blåbär som extra gynnsamma. Han refererar bland annat till två Harvard-studier som visar att bär kan hålla hjärnan skärpt på äldre dagar och minska risken för hjärtkärlsjukdom.

Portioner per dag: 1

LÄS OCKSÅ: Dietisten krossar 5 myter om vegetarisk kost 

2. Mörka gröna bladgrönsaker

Greger listar bland annat rucola, grönkål, blasten från rödbetor och mangold som bra alternativ.

– Bladgrönsaker har den högsta densiteten av näringsämnen av allt du kan stoppa i munnen, säger han till Huffington Post – något som i sin tur minskar risken för en lång rad sjukdomar. 

Portioner per dag: 2

3. Korsblommiga grönsaker

De mest välkända spelarna i den här kategorin är utan tvekan broccoli och blomkål, men även andra typer av kål bjuder på viktiga näringsämnen.

– Rödkål innehåller samma ögon- och hjärnskyddande antioxidanter som bär, men kostar inte alls lika mycket, säger Greger.

Kardiologen Joel Kahn lyfter bland annat fram rädisor och vattenkrasse som andra korsblommiga favoriter.

Portioner per dag: 1

LÄS OCKSÅ: 4 lyxiga och goda vegetariska middagar 

4. Frukt

Japp, här ingår all frukt, inklusive bär. Joel Kahn är själv imponerad av de höga nivåerna av antioxidanter i kiwi, men äpplen, bananer och päron går alldeles utmärkt det också.

Men är det inte massa socker i frukt, säger kanske du?

Både Greger och Kahn är noggranna med att skilja på vanligt socker och fruktsocker. Frukter innehåller nämligen fibrer som gör att kroppen absorberar fruktsockret mycket långsammare än när du exempelvis äter en godisbit.

Portioner per dag: 3

LÄS OCKSÅ: Forskning: Fibrer minskar risken för att dö i förtid 

5. Grönsaker

Vi har pratat om både gröna bladgrönsaker och korsblommiga grönsaker men hela kategorin grönsaker är viktig att nämna. Och även om det tekniskt sett inte är en grönsak är båda läkarna lyriska över all typ av svamp. 

– Att äta en helt vanlig champinjon, den billigaste varianten, kan bland annat boosta ditt immunförsvar och minska risken för infektioner i de övre luftvägarna, säger Greger.

Portioner per dag: 2

 

Fotnot: Greger listar även baljväxter, linfrön, nötter, gryn, kryddor och motion som andra viktiga komponenter i ett hälsosamt liv.

Om du behöver tips och inspiration på vad du ska laga? Kika in på Hälsolivs systersajt Mitt Kök!