Erik Galli, 30, berättar om ingreppen – och skammen
Han har gjort skönhetsingrepp för mer än 220 000 kronor.
Men först nu vågar journalisten Erik Galli berätta om det – och avslöja att han i likhet med tusentals andra svenskar har drabbats av komplikationer.
– Jag har varit med om en misslyckad näsoperation som jag borde ha anmält, men man skäms och är så utsatt i den situationen att man bara vill förtränga det och gå vidare, säger 30-åringen bakom den omtalade SVT-dokumentärserien ”Under kniven”.
Redan under konsultationen tyckte Erik Galli att det kändes lite obehagligt.
– Det var som att plastikkirurgen inte riktigt lyssnade på vad jag sade och han krävde att jag gjorde ett hiv-test innan han opererade mig. Det hade han nog inte bett en straight kille om, säger Erik Galli.
Han berättar att han kikade över axeln när läkaren skrev på datorn och såg att det stod ”feminin till sättet” om honom i journalen.
– Men den här kirurgen tog bara 31 000 för ett ingrepp som brukar kosta mycket mer, så jag var dum nog att genomföra det ändå.



Erik beskriver att han vaknade upp ur den lätta narkosen under själva operationen och hade så ont att han fick be om mer smärtstillande – och att han efteråt fick en kronisk, illaluktande snuva och sned näsa. Men när han på återbesöket beskrev problemen upplevde han inte att kirurgen brydde sig.
– Jag kände mig så förnedrad, skamsen och utsatt och bad inte ens att de skulle göra om näsjobbet, för jag ville inte att den mannen skulle röra mig igen.
Tidigare kunde vem som helst utföra vissa skönhetsingrepp. Bara mellan 2015 och 2018 uppgav omkring 31 000 svenskar – elva procent av patienterna – att de fått komplikationer.
Men i somras skärptes lagen och numera får endast läkare, tandläkare och sjuksköterskor med specialistkompetens utföra skönhetsingrepp. Trots detta har Inspektionen för vård och omsorg redan fått in 375 anmälningar och inlett 180 tillsynsärenden, där man bland annat granskar icke-legitimerade utförare.
Många är i en sårbar situation
Skönhetsingrepp är en mångmiljardindustri som har ökat i popularitet och Erik Galli försöker i SVT-dokumentären fånga det komplexa i att det här är något som allt fler gör, men som ändå ganska få talar högt om.
– Tystnadskulturen gör att man löper ännu större risk att råka ut för klåpare och att man drar sig för att anmäla. Det är jättebra att det har kommit en ny och strängare lag, men det är väldigt svårt att navigera i den här världen på egen hand och få hjälp om man drabbas av komplikationer, säger Erik, som för egen del hostade upp 75 000 kronor för en ny näsoperation hos en annan plastikkirurg och till slut blev nöjd med sin näsa.
Erik Galli: Finns ett klassförakt
En annan aspekt är den om klass, menar han.
– I föraktet mot skönhetsoperationer finns ofta stråk av klassförakt. Vissa i arbetarklassen har medvetet en estetik där man väljer stora läppar, stora bröst och en mer extrem look. Det rynkar många på pannan åt. Men att så många programledare är alldeles släta i ansiktet reagerar färre på, säger han och fortsätter:
– Det är först om någon i artisteliten råkar göra ”för mycket” och det blir uppenbart som tonen ändras. Och det är inte rimligt att folk ska anses få skylla sig själva bara för att de gjort misslyckade skönhetsingrepp. Vi måste våga tala om den här växande industrin om vi inte ska lämna människor ensamma med konsekvenserna av när det går snett.
Slipade ned pannbenet
För egen del har Erik Galli inte blivit så avskräckt att han slutat göra skönhetsoperationer. Sedan första ingreppet i 20-årsåldern har han till exempel slipat ner pannbenet, gjort fettransplantation till kinderna tre gånger och förminskat hakan. Något som tillsammans med den första näsoperationen som han blev missnöjd med och de två efterföljande näsjobben för att fixa till det hela i runda slängar har kostat Erik 220 000 kronor. Och då har han inte ens räknat med otaliga behandlingar med fillers och botox.
– När jag gjorde mina första ingrepp var jag kliniskt deprimerad och gick på antidepressiva. På den tiden tjänade jag dåligt och jag hade nog mått bättre av att unna mig en resa eller några restaurangbesök med mina vänner.



– Operationerna gjorde mig inte lyckligare och det är ingenting som jag skulle rekommendera andra att göra. Men det är kanske ungefär som att dricka alkohol. Man vet att det inte är så bra, men det är ganska roligt ändå.
Han håller inte med om att programserien skulle bidra till att göra det mer accepterat att vilja förändra sitt utseende med kirurgi.
– Det är redan normaliserat att fixa sitt yttre med kirurgi och injektioner. Det vi försöker göra med ”Under kniven” är att bryta tystnadskulturen och skildra något som redan förekommer. Vi tar upp riskerna, men kommer inte med några pekpinnar.
”Man vill framstå som stark”
I grunden handlar kanske skammen och tystnaden kring skönhetsingreppen om att man är rädd att visa sig svag, tror Erik Galli.
– Framförallt som man. Man vill framstå som den där starka, självständiga individen som inte ger vika för andra. Att då lägga sig under kniven är ett fysiskt bevis på att du visst bryr dig. Att jag inte har pratat om det utåt tidigare har nog berott på att jag varit rädd att bli uppfattad som oattraktiv.
Så gör du om du blir missnöjd – Konsumentverkets tips
Har du skadats är kliniken skyldig att ha en försäkring.
Och en tidigare pojkvän sade till Erik att det var osexigt att han var så ängslig inför sitt utseende. Det fick honom att tänka till.
– Jag fattar vad mitt ex menar. Jag har inte alls samma krav på andras utseende som på mitt eget. Skönhet är ju sånt som hur man tar rummet och för sig. Nu känner jag: Det är väl mindre oattraktivt att erkänna att jag är fåfäng och bryr mig än att smussla med mina ingrepp.
Så blir det några fler operationer för din del?
– Ja, jag funderar på fler. Jag stör mig på att huden under min haka har börjat hänga lite grann. Jag skulle vilja strama upp den lite grann. Men kommande ingrepp kommer inte handla om att förändra min ansiktsform mer, utan bara om att åtgärda sådant som börjar hänga.
Dokumentärserien ”Under kniven” visas på SVT1 på onsdagar klockan 22.00. Alla fyra delar kan ses när som helst på SVT Play.
Den nya lagen om estetiska ingrepp och injektionsbehandlingar
Källa: IVO.se
LÄS MER: Agnes, 29: ”Jag riskerade livet på operationsbordet”
LÄS MER: Cowboykirurger med fejktitlar härjar fritt – rena vilda västern
LÄS MER: Miljonerna bakom de exklusiva skönhetsklinikerna i Stockholm
LÄS MER: Dolda farorna med botox och fillers – experter varnar