Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Elisa Lindström om drömhuset på berget, kärleken till musiken, maken och dottern.
Elisa Lindström om drömhuset på berget, kärleken till musiken, maken och dottern.
Elisa Lindström om drömhuset på berget, kärleken till musiken, maken och dottern.
2010 vann Elisa ”Dansbands- kampen” med bandet Elisa’s, som hon startade tillsammans med Markus Frykén, som hon nu är gift med.
2010 vann Elisa ”Dansbands- kampen” med bandet Elisa’s, som hon startade tillsammans med Markus Frykén, som hon nu är gift med.
2010 vann Elisa ”Dansbands- kampen” med bandet Elisa’s, som hon startade tillsammans med Markus Frykén, som hon nu är gift med.
1 AV 2
Elisa Lindström om drömhuset på berget, kärleken till musiken, maken och dottern.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
2010 vann Elisa ”Dansbands- kampen” med bandet Elisa’s, som hon startade tillsammans med Markus Frykén, som hon nu är gift med.
Foto: SVT

Elisa Lindström: ”I ett halvår var vi bostadslösa”

Elisa Lindström, 29, om drömhuset på berget, kärleken till musiken, maken och dottern

Elisa är den hemvändande Törebodatösen som lever med sin ungdomskärlek Markus och parets lilla dotter. Nyligen har hon köpt ett hus i sina hemtrakter, där hon landat efter åren av turnerande. 

– Jag har turnerat hårt och levt ett slitsamt musikaliskt liv. Nu hittar jag tillbaka till glädjen och inspirationen.

Åsa Görnerup

Elisa Lindström har nyss lämnat Lugnås utanför Mariestad. Hemma i den vita sekelskiftesvillan, som ligger på en bergstopp med utsikt över Kinnekulle och Vänern, finns maken Markus och ettåriga dottern Irma.

Vi talas vid per telefon och på förarsätet bredvid Elisa sitter Jessica Andersson, som hon samåker med till ”Stjärnornas stjärna”. När vi gör intervjun ska Elisa vara med i ett av de sista programmen.

– Man går verkligen in i bubblan. Min man är lite trött på att höra diskussioner om låtval. Det kan jag ta med Jessica i stället.

Får pepp av Jessica Andersson

Under bilresorna har artisterna lärt känna varandra på djupet och upptäckt hur mycket de har gemensamt. Båda är från samma trakt i Västergötland och lever samma typ av liv, artistlivet. Att dela resan med någon som förstår är skönt, tycker Elisa.

– Vi har världens roligaste jobb, men på det kommer en mental stress. Att sjunga för en miljon tittare kräver psykisk styrka. Vi boostar varandra.

Att det skulle bli utmanande att delta i ”Stjärnornas stjärna” förstod Elisa. Men inte hur svårt det är att kasta sig mellan olika genrer.

– Det blir rörigt i hjärnan. Att sjunga opera kräver andra muskler. Samtidigt mår jag bra av opera, att använda kroppen och de starka vibrationerna.

Elisa Lindström

Ålder: 29 år.

Familj: Maken Markus, fyller 30 i höst. Dottern Irma, född i februari 2019. Hunden Ziva, en tollare.

Bor: I Lugnås utanför Mariestad.

Gör: Sångerska.

Aktuell: En av artisterna i ”Stjärnornas stjärna” på TV4. Sista programmet sändes 2 maj. Programmet kan ses på C More och TV4 Play. Planerar att släppa ny musik inom en snar framtid.

Var en pojkflicka som liten

Rösten är energisk och entusiastisk. Elisa medger att hon är en person som har nära till känslorna.

Var kommer din energi ifrån?

– Det är glädjen till musiken. Jag har hittat mitt livsuppdrag. Jag har också mycket gott runt mig, min familj och alla fina följare. Jag får mycket energi som jag kan sprida vidare.

Mamma Eva är musiklärare. Hon och väninnorna uppträder fortfarande med sånggruppen Magpies, som de startade som unga.

Morfar beskriver Elisa som total musikglädje. Som yngre spelade hon trumpet och sjöng ihop med morfar, som spelar dragspel.

– Han är 82 år och ute och spelar på äldreboenden. Han är till och med äldre än sin publik.

Uppväxten i Töreboda var trygg. Som liten var Elisa något av en Pippi Långstrump, en pojkflicka som älskade att leka i skogen i stora gäng. Elisa gillade att vara lekledare och i högstadiet drog hon ihop band som åkte på talangtävlingar.

Elisa vann ”Let’s dance” 2016 med danspartnern Yvo Eussen. Foto: Olle Sporrong / OLLE SPORRONG

”Mamma har alltid sagt att allt ät möjligt”

Hon tror att äventyrslystnaden kommer från hennes mamma, som sa upp sig från lärarjobbet för att starta eget och sälja tyska kosttillskott.

– Mamma är modig. Hon har alltid sagt att allt är möjligt. Det har jag fått med mig. Hos mig har det alltid funnits ett driv att göra något större. En längtan efter något mer.

Inom musiken höll Elisa på med olika genrer. Så småningom blev det dansband för henne, men det hade lika gärna kunnat bli klassiskt, schlager eller musikal.

Jessica Andersson svänger av vid en rastplats i Laxå. Elisa kliver ut och ställer sig i solen en stund. Vinden blåser i det ljusa håret, som hon klippte av innan hon skulle göra ”Cabaret” i ”Stjärnornas stjärna”.

Elisa var trött på håret och när hon skulle göra Liza Minellis roll som ”Sally Bowles” blev hon inspirerad av stilikonens bobfrisyr.

– Gud, jag hade ju alltid kort hår när jag var liten. För mig finns det mycket symbolik i det.

Elisa Lindström om…

…sitt favoritplagg:

– Mina hängselbrallor. De är så lösa och sköna. De funkar i alla lägen, när jag är ute och grejar i trädgården och till vardags. De jag har är ett par år gamla, men det har varit mitt favoritplagg sedan jag var liten. Som barn ville jag bli sångerska, det har jag alltid vetat. Men jag ville bli snickare också, som min pappa.

…hudvårdstips:

– Ät bra! Se till att få i dig bra med näring, vätska och vällagad mat. I och med att mamma jobbar kosttillskott boostar hon mig med all näring jag kan få. Jag får lite extra kollagen också. Och så sömn! God hälsa handlar om både sömn, näring, motion och känsligmässig balans. Mår man bra, mår hyn bra. Men jag tänker inte så mycket på min hud.

…träning:

– Jag springer ute i skogen och naturen ett par, tre gånger i veckan. Löpning är den mest effektiva träningen. Jag får svettas, får puls och använder musklerna. Tempot däremot spelar inte så stor roll. Att vara utomhus är också väldigt bra för det mentala. Just nu är formen kanske inte på topp efter graviditeten och mycket jobb, men jag gillar verkligen att träna. Jag föddes med plexusskada, en nervskada i vänster axel och arm. Jag behöver träna för att inte bli stel. Träningen är som medicin för mig. Egentligen behöver jag komplettera med styrka och stretch och det gör jag också i perioder.

…söndagsmys:

– Det är nog promenad ute med familjen. Och att sedan bli bjuden hem till pappa och mamma eller Markus föräldrar. Söndagsmys är att hänga med familjen och äta gott. Pappa är väldigt bra på laga mat. Han gör olika mustiga grytor, gärna älggryta.

…favoriträtt:

– Det står nog mellan pappas fisk och min mans wallenbergare. Pappas fiskrätt är en egenfångad panerad abborrfilé med potatismos till. Markus wallenbergare är lagade med kärlek.

…serie:

– Jag gillar serien ”Outlander”. Den har både äventyr, romantik och lite mystik. De reser ju i tiden och jag tycker historia är intressant. Det är också mycket vackra vyer från Skottland. Sedan lillan kom tittar jag inte så mycket på serier. Man inser ju hur mycket tid man hade innan. Nu tittar vi typ 20 minuter på ”Robinson”, innan vi nattar lillan. Det är det vi hinner med.

…tro:

– Jag tror på Gud. Jag har alltid varit väldigt sökande och andlig. Den senaste tiden har jag landat i min tro och kallar det gudstro. För mig spelar inte så stor roll vad man kallar kärleken. Jag känner mig buren och kallar det Gud. I musiken kan jag känna stunder av total närvaro. Det kan jag också känna ute i naturen. Man är en del av något större.

Elisa har turnerat hårt och levt slitsamt

Ett tips från programmets coach Kishti Tomita hade fått fäste i Elisa. Hennes råd till artisterna var att göra sig av med all identitet som de lagt på sig sedan de slog igenom i artistbranschen. I stället skulle de försöka hitta tillbaka till lekfullheten de hade som barn.

– Det är verkligen det jag känner att jag gör. Jag har turnerat hårt och levt ett slitsamt musikaliskt liv. Nu hittar jag tillbaka till glädjen och inspirationen. Att klippa håret är en förlängning av det. Så här såg jag ut när jag slog igenom. Först då började jag förlänga, locka och göra en större grej av frisyren. I dag känner jag mig mer som mig själv. Det har varit en resa att våga skala av sig håret och vara naken i mig själv och sången.

En annan resa gick från Stockholm till Lugnås för drygt ett och ett halvt år sedan. Då började Elisa och maken Markus titta på hus i hans hemtrakt. När de skulle åka och bada hundarna passerade de ett sekelskifteshus, som stod tomt. De kollade upp huset och fick veta att det skulle läggas ut till försäljning.

– Vi trodde så mycket på det att vi sålde vår lägenhet, redo att klippa till. I ett halvår var vi bostadslösa och bodde hemma hos Markus föräldrar.

För ett år sedan flyttade de in i den vita villan, som ligger högst upp på ett berg med makalös utsikt över vatten och bergsplatåer.

– Det är magiskt! Vi har också ladugård, flyglar och mark, som hör till huset. Vi bytte en liten tvåa i Stockholm mot allt det här. Vi har hittat vårt paradis.

LÄS OCKSÅ: Brolle: ”Jag och Mimi har verkligen hittat varandra” 

Elisa älskar det nya livet på landet: ”Det är magiskt”. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Älskar det nya livet på landet

Att vara tillbaka i hemtrakten är härligt, tycker Elisa. Samtidigt är hon glad över sina år i storstaden. Annars hade hon kanske haft kvar sin strävan och inte varit nöjd. Nu har hon balans och kan åka till Stockholm och jobba. I Lugnås hittar hon lugnet. Det är där hon tankar energi under sina barnvagnspromenader med tollaren Ziva.

Elisas pappa Jan, som är pensionerad snickare, ansvarar för husrenoveringen.

– Det är kul att ha pappas själ i huset. Han går loss och det blir jättefint. Vi har varit med litegrann, men känner ofta att vi är lite i vägen. I stället lagar jag lunchen och springer efter lilla Irma.

Huset renoverades på 70-talet och nu försöker de återskapa den gamla stilen. I hallen har de satt upp en gammeldags tapet med stora blommor. Det nya köket går i lingrönt och är byggt i en äldre stil.

– Vi är i köket hela tiden och har lagt in golvvärme. Jag hatar att frysa om fötterna och vår ettåring leker på golvet.

Dottern Irma föddes i februari 2019.

Att få ihop livet med småbarn är en utmaning för Elisa, som varit borta mycket under ”Stjärnornas stjärna”.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det går lätt. Man lär sig hitta vägar. Jag har en underbar man, som är stöttande, bra och tar allt ansvar. Han är en fantastisk pappa. Jag litar fullt på att Irma har det väldigt bra med honom.

Paret har också hjälp från sina familjer.

– Att vara borta från Irma är känslomässigt tufft, men jag vet att det är under en kort period. Det är jag som lider. Hon är precis lika trygg med farmor och mormor som med mig och Markus.

Framöver vill hon gärna ha en stor familj med fler barn.

Träffade kärleken Markus redan i gymnasiet

Maken Markus är musiker och massageterapeut med egen mottagning i Mariestad. Han gick i klassen över henne på gymnasiet, men till en början var de bara vänner och startade dansbandet Elisa´s tillsammans.

– Jag och Markus drog ihop ett gäng och så gick det som det gick. Det har nog alltid funnits något i vår vänskapsrelation, men vi var inte mogna. När vi sedan spenderade tid ihop ville jag bara vara nära honom. Vi bara drogs till varandra.

Det var 2011.

– Mamma brukar säga att vi hade lekt så bra i skogen om vi varit kompisar som små. Vi hade varit bästa vänner, oavsett om vi blivit ett par eller inte. Vi har en väldigt stadig grund. Det var inte så lätt att vara nykära, jobba heltid i ett dansband och bo i en buss. Starten var tuff. Vi sa att klarar vi dansbandsåren klarar vi vad som helst.

Precis innan Elisa vann ”Let´s Dance” 2016 friade Markus på ett hotellrum i Thailand. 2018 gifte de sig i Beatebergs kyrka vid sjön Viken.

Hur sommaren 2020 ser ut för familjen vet hon inte än. Elisa har några spelningar bokade, men det är oklart om de blir av. Det kan hända att de bara blir hemma och åker ned till sjön och badar om vädret är fint.

Något större renoveringsprojekt tänker de inte dra i gång.

– Just nu håller vi på med tvättstuga. Vi kanske bygger en altan, men annars ska vi ta det lite lugnt. Jag ser fram emot att njuta av allt det vackra runtomkring oss.

LÄS OCKSÅ: Anna Brolin om framtiden: ”Det kommer att vara en superjobbig tid” 

LÄS OCKSÅ: Jessica Almenäs om känslokaoset som högkänslig