Dash-dieten. Eleonor börjar dagen med juice som hon har pressat själv eller en smoothie med havregryn.
Då. Eleonor har aldrig varit överviktig, men ville gå ner de sista graviditetskilona.
1 AV 2
Dash-dieten. Eleonor börjar dagen med juice som hon har pressat själv eller en smoothie med havregryn.
Foto: Gösta Fries
2 AV 2
Då. Eleonor har aldrig varit överviktig, men ville gå ner de sista graviditetskilona.
Foto: Privat

Eleonor, 37, gick ner 5 kilo med nya metoden

Dash-dietens fokus på mycket grönt och fullkorn samt regelbunden träning fick de sista fem gravidkilona att försvinna.

– Jag känner mig mycket piggare nu, säger Eleonor Berntsson.

DASH.

Eleonor har aldrig varit överviktig. Men efter graviditeten hade hon svårt att bli av med de sista extrakilona. Dessutom tog hon sig sällan tid att träna. För ett par år sedan testade hon LCHF-dieten med mycket fett och minimalt med kolhydrater.

– Jag gick ner fyra kilo, men LCHF är lite för extremt för mig. Det är ingen diet jag kan tänka mig att äta livet ut.

Så efter tre månader hade Eleonor mer eller mindre trillat tillbaka i sina gamla matvanor och börjat gå upp i vikt igen.

I somras kände hon att det åter var dags att ta tag i situationen. Då satsade hon på en kost baserad på grönsaker, fågel, fisk och långsamma kolhydrater.

– Jag ville tänka långsiktigt, skaffa mig en ny livsstil. Och detta fungerar för mig.

 

Principen hon började äta efter stämmer väl överens med Dash, trots att hon då inte hade hört talas om dieten. Nu tycker hon att det känns skönt att hälsoeffekterna av hennes nya kosthållning och livsstil är vetenskapligt bekräftade.

Eleonor börjar dagen med juice som hon pressar själv, exempelvis apelsin- och morotsjuice med ingefära. Ibland gör hon en matigare smoothie med havregryn i. Andra gånger består frukosten av naturell yoghurt med bär och hasselnötter. Kaffet dricker hon svart och hon undviker bröd bakat på vitt mjöl.

– Om jag äter bröd så blir det fullkornsknäckebröd, säger hon.

Till lunch väljer hon ofta en sallad. Till middagen byter hon ut pastan och riset mot broccoli och blomkål. Så långt det går håller sig Eleonor till rena råvaror. Då vet hon att hon inte får i sig tillsatt socker och en massa dolt salt.

– Jag vill veta vad jag äter, säger hon. Dessutom tar jag bara en portion. Om man vill gå ner i vikt gäller det att inte äta för mycket.

 

LÄS OCKSÅ: Så rasade vi 51 kilo med Dash

 

När hon själv vill söta något gör hon det med bär. De gånger hon saltar på maten väljer hon örtsalt.

– Både för att det är godare och för att det känns hälsosammare.

Dryckerna då? Ja, förutom det svarta kaffet, juicerna och vatten dricker Eleonor ett glas torrt vitt vin eller rödvin vid festliga tillfällen. Enda drinken hon tillåter sig är vodka med soda och färskpressad lime.

 

En dag med Dash

Här får du en dagsmeny med läckra Dashrecept. Perfekt för en härlig helgdag!

Recept: Elisabeth Johansson Foto: Wolfgang Kelinschmidt 

 

Frukost: Kesofrukost med melon och ananas

En riktigt god smak-kombination, med söt melon, keso och krispiga valnötter.

4 portioner

 400 g keso 4 %
1/2 melon, till exempel honung eller cantaloupmelon
1/2 ananas
2 msk pumpakärnor
2 msk russin
1 dl valnötter
 

Lägg upp keson i skålar. Skala och skär frukten i 2 x 2 centimeter bitar.

Fördela frukten över keson, strö över pumpakärnorna, och russinen. Krossa valnötterna grovt och strö över.

 

 

Lunch: Kycklingspett med coleslaw & rotfrukter

Tänk att nyttig mat kan vara så god. Sätt på lite bra musik och börja laga!

4 portioner

 Rotfrukter i ugnen
6 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
1 msk rapsolja
2 krm salt
 

Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen i klyftor och rotfrukterna på mitten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och sätt in i ugnen cirka 20 minuter (vänd på allt efter halva tiden). Strö över salt.

Smal coleslaw

 1 klyfta rödkål
1 morot
1 äpple
2 dl lättcrème fraîche
2 msk lättmajonnäs
2 krm salt
Malen svartpeppar
 

Hyvla kålen, skala och riv moroten grovt. Kärna ur och skär äpplet i små bitar. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Kycklingspett

 4 kycklingbröst
1 rödlök
1 röd paprika
1 msk rapsolja
 

Skär kycklingen och paprikan i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Trä upp bitarna på spett. Grilla eller stek spetten i olja.

Lägg upp rotfrukterna och spetten på ett fat. Servera coleslaw till.

 

Mellanmål: Hallonsmoothie med frukt och nötbars

Frisk hallonsmoothie med sega frukt- och nötbars. Godaste mellan-målet!

Frukt och nötbars

Cirka 12 bitar

 1 dl cashewnötter
1/2 dl solroskärnor
1 dl dadlar
1 dl torkade aprikoser
2 msk rapsolja
1/2 dl äppeljuice
2 tsk malen kanel
2 krm malen kardemumma
4 dl fibergryn
 

Hallonsmoothie

4 portioner

 225 g hallon, frysta
2 bananer
4 dl lättyoghurt
 

Kör nötterna, fröna, dadlarna, aprikoserna och oljan i en mixer. Tillsätt äppeljuice, kanel och havregryn.

Kavla ut massan mellan två bakplåtspapper.

Ställ in i kylen ett par timmar och skär upp i bitar med en vass kniv.

Mixa hallonen och tillsätt bananerna och yoghurten, mixa ihop allt.

 

Middag: Röding med forellrom och sparris

Finaste helgmiddagen på ljuvlig röding. Hackad rödlök är gott som tillbehör.

4 port

 2 rödingar
2 krm salt
Malen vitpeppar
Olja
Tillbehör
1 knippe grönsparris
4 salladslökar
40 g forellrom
Dill
Solroskott
2 dl lättcrème fraîche
8 kokta potatisar
2 lime, delade i halvor
 

Sätt ugnen på 150 grader. Stek rödingen på båda sidor i olja, salta och peppra. Lägg fisken i en ugnsfastform och sätt in den i ugnen cirka 10 minuter, till fisken är genom bakad till cirka 52 grader.

Koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten. Lägg upp fisken på ett stort fat med sparrisen. Strimla salladslöken och lägg på forellrom, strö på dill, solrosksott och salladslök. Servera med lätt crème fraiche och kokt potatis. Lägg på lime.

 

Dessert: Vattenmelongranité

En riktigt fräsch och läskande dessert!

6-8 portioner

 2 msk flytande honung
2 lime, saften
8 dl vattenmelonpuré, skalad och mixad vattenmelon
1 granatäpple, kärnorna
 

Blanda honung och limesaft. Rör ner melonpurén. Häll upp blandningen i en rostfri bunke och sätt in den i frysen.

Rör i granitén varje timme med en visp tills den fryst, cirka fem timmar, eller låt den frysa över natten.

Tag fram bunken fem minuter innan du skrapar upp granitén med en gaffel eller vispa försiktigt med en elvisp.

Ställ tillbaka bunken i frysen tills det är dags att servera. Servera i kylda glas som fått stå i frysen några minuter före servering.

Lägg granatäppelkärnor i glasen och granitén ovanpå. Toppa med mer granatäppelkärnor.

 

LÄS OCKSÅ: Gå ner i vikt med Dash – Paulúns 10 nybörjartips

 

Text: Lotta Byqvist