Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 14 maj 2018 13:24

Eleni, 42: "Skönt att slippa tänka på att räkna kalorier"

Eleni Joannou bloggar och delar med sig på Instagram om sin hälsosatsning - där hon skriver om både framgångar och motgångar: "Bloggen håller mig på mattan".

Eleni Joannou bloggar och delar med sig på Instagram om sin hälsosatsning - där hon skriver om både framgångar och motgångar: "Bloggen håller mig på mattan".

1/2

Foto: Privat

Vitkål och skinkgratäng är ett av favoritrecepten från hälsoappen Wellie.

Vitkål och skinkgratäng är ett av favoritrecepten från hälsoappen Wellie.

2/2

Foto: Hans Desser

Eleni Joannou, 42, har testat det mesta när det kommer till dieter – men det har varit svårt att få det att funka i vardagen.
Nu har hon insett att kaloriräkning och strikta dieter inte är rätt väg för henne.
– Det är för styrt och äter upp mig inifrån och ut.

För drygt 10 år sedan gjorde Eleni Joannou en viktresa utöver det vanliga. Med hjälp och stöd från Huddinge sjukhus gick Eleni under en femårsperiod ner hela 70 kilo.

– För mig har det handlat mycket om tröstätning men också hetsätning. Det är inte så att man bara skakar av sig det här, utan det blir något man hela tiden måste hantera. 

Eleni beskriver det som en livslång resa.

– Jag är en sån som hela tiden går upp och ner. Nu vill jag hitta balansen. Efter min jättestora viktnedgång har det varit lite för stora svängningar.

LÄS OCKSÅ: Kom i form utan att räkna kalorier - så funkar det 

I januari hörde Eleni talas om Hälsolivs hälsoapp Wellie. Bakom maten i Wellie står näringsfysiologen Fredrik Paulún och fokus ligger på att välja bra råvaror som mättar. Ingen kaloriräkning eller kontrollvägning av mat.

– Jag gillar Paulún och har alltid anammat ett GI-tänk. Jag tror på att välja bra alternativ och ha bra sammansättning på måltiderna. Det känns tryggt. Och det är så skönt att slippa tänka på att räkna kalorier.

"Recepten i appen är goda och lättlagade"

Med utgångspunkt i Wellie gör Eleni Joannou och hennes sambo varje vecka en matsedel och åker och storhandlar. Det resulterar sen i goda middagar och matlådor för hela veckan.

– Recepten i appen är goda och lättlagade med få moment. De funkar i vardagen! 

– Jag känner mig dessutom nöjd efter att ha ätit en portion, jag känner att jag inte blir hungrig.

Tidigare har Eleni testat andra tjänster där fokus på ett eller annat sätt legat på att räkna kalorier och skriva ner allt man äter.

– Då testar man 1 eller 2 månader, sen orkar man inte... Jag kan tycka att det är bra med matdagbok vissa perioder, men jag vill inte gå in på detaljnivå. Då tänker man på det FÖR mycket. Det genererar dålig energi.

TESTA APPEN HÄR: Gratis i 2 veckor, därefter 149 kr/mån  

Eleni gillar variationen och balansen hon får med Wellie: "Dieter funkar inte för mig, det är för styrt och äter upp mig inifrån och ut".

Foto: Privat

Har helt valt bort viktmål

Träningsmässigt fokuserar Eleni på att röra sig varje dag. Promenader är favoriten men hon kör också styrketräning på gymmet och ibland blir det yogafilmer med Wellies träningscoach Erika Kits Gölevik.

– De är superbra! Erika är väldigt tydlig och det är lätt att följa hennes röst - vilket är bra när man står i någon knasig yogaposition, säger hon med ett skratt.

LÄS MER PÅ WELLIE.SE: Appens matfilosofi - så funkar det  

Det här med ett specifikt viktmål i kilon har Eleni helt valt bort. 

– Det blir bara onödig hets och stress, konstaterar hon.

Elenis främsta mål är nu att gå ner de "kärlekskilon" som bitit sig fast - inför ett framtida bröllop. Men viktigast är att hitta balans i vardagen, känna sig stark och vara hälsosam. Både fysiskt och mentalt.

– Jag är väldigt mycket allt eller inget, och är fortfarande. Det är därför jag nu vill hitta balansen och känna att ribban ligger på rätt ställe.

Elenis 3 favoritrecept från Wellie:

Räkor och lax i kokossås

Vitkål och skinkgratäng

Spenat och kesobiffar med tomatsallad och vitlök 

Gå ner i vikt utan att räkna kalorier: TESTA WELLIE HÄR!  

Relaterat