Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 10 mar 2017 15:12

Efter kycklinglarmet: 4 vanliga frågor

Signar Mäkitalos är smittkyddsläkare i region Gävleborg och höjer nu rösten. Under fredag förmiddag gick han ut och avrådde från att äta färsk kyckling efter att många svenskar blivit svårt sjuka av campylobacter.
Här svarar han på fyra vanliga frågor.

Signar Mäkitalos är smittkyddsläkare i region Gävleborg och höjer nu rösten. Under fredag förmiddag gick han ut och avrådde från att äta färsk kyckling efter att många svenskar blivit svårt sjuka av campylobacter. Här svarar han på fyra vanliga frågor.

1/3

Foto: Anders Friberg

"Campylobacter kan finnas även i fryst kyckling, men det är så låg nivå att den vanliga livsmedelshygienen fungerar", säger Signar Mäkitalos.

"Campylobacter kan finnas även i fryst kyckling, men det är så låg nivå att den vanliga livsmedelshygienen fungerar", säger Signar Mäkitalos.

2/3

Foto: Getty images

3/3

"Ät inte färsk kyckling" - det är smittskyddsläkaren Signar Mäkitalos glasklara budskap efter att ovanligt många blivit svårt sjuka av campylobacter.

Betyder det här att vi bör undvika all kyckling för att vara på den säkra sidan? Här svarar Mäkitalos på fyra vanliga frågor.

De senaste åren har ovanligt många insjuknat i infektioner orsakade av så kallade campylobacter. Och i somras nåddes rekordnivåer.

Färsk kyckling pekas ut som boven i dramat och ökad konsumtion och sämre hantering under produktionen kan vara en möjlig orsak.

Signar Mäkitalos är smittkyddsläkare i region Gävleborg och är en av många som nu höjer rösten. Via nyhetsbyrån TT uppmanar han svenska folket att välja bort färsk kyckling.

– Jag vägrar tro att Sverige i augusti 2016 fick mycket sämre livsmedelshygien, det förefaller osannolikt, säger han till Hälsoliv.

Här svarar han på några frågor efter kycklinglarmet.

1. Bör jag undvika all kyckling för att vara på den säkra sidan?

– Campylobacter kan finnas även i fryst kyckling, men det är så låg nivå att den vanliga livsmedelshygienen fungerar. Det man sett är att det verkar finnas oerhört mycket mer i den färska. 

– Men det gäller fortfarande att steka ordentligt och rengöra skärbrädor, knivar, gafflar, och händer, precis som vanligt.

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)

2. Kan jag frysa färsk kyckling och sen äta?

– Det är en fruktansvärt bra fråga. Jag har inte sett någon bra studie på huruvida campylobacter dör av nedfrysningsprocessen. Det är möjligt att det är så, men om de dör i en vanlig hemmafrys får du fråga Livsmedelsverket om, säger Signar Mäkitalos.

(Enligt Livsmedelsverket minskar antalet bakterier markant vid fryslagring, men många kan fortfarande överleva)

LÄS OCKSÅ: Smittskyddsläkare: "Ät inte färsk kyckling"

"Det gäller fortfarande att steka ordentligt och rengöra skärbrädor, knivar, gafflar, och händer, precis som vanligt", säger Signar Mäkitalos.

Foto: Getty images

3. Hur ska jag tillaga kycklingen för att vara helt säker?

– När den är genomstekt eller genomkokt och inget rött rinner nära benet om du väljer något annat än filé. Den ska ha ändrat färg så du inte får köttsaft någonstans ifrån. Men A och O är också att omgivningen ska vara ren. Använd inte det som du hanterat det råa köttet till något annat förrän du har diskat.

ANNA BÄSÉN: Trippelkolla så kycklingen blir genomstekt 

4. Är det någon skillnad på svensk och utländsk kyckling?

– Det finns en annan problematik med den utländska. Man har sett att den kan innehålla en hel del andra bakterier som kan vara resistenta. Jag är inte alls emot svensk kyckling, den har väldigt många fördelar. Men då ska den inte bedömas orsaka sjukdom hos befolkningen.

Relaterat