Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Signar Mäkitalos är smittkyddsläkare i region Gävleborg och höjer nu rösten. Under fredag förmiddag gick han ut och avrådde från att äta färsk kyckling efter att många svenskar blivit svårt sjuka av campylobacter.
Här svarar han på fyra vanliga frågor.
Signar Mäkitalos är smittkyddsläkare i region Gävleborg och höjer nu rösten. Under fredag förmiddag gick han ut och avrådde från att äta färsk kyckling efter att många svenskar blivit svårt sjuka av campylobacter.
Här svarar han på fyra vanliga frågor.
Signar Mäkitalos är smittkyddsläkare i region Gävleborg och höjer nu rösten. Under fredag förmiddag gick han ut och avrådde från att äta färsk kyckling efter att många svenskar blivit svårt sjuka av campylobacter.
Här svarar han på fyra vanliga frågor.
"Campylobacter kan finnas även i fryst kyckling, men det är så låg nivå att den vanliga livsmedelshygienen fungerar", säger Signar Mäkitalos.
"Campylobacter kan finnas även i fryst kyckling, men det är så låg nivå att den vanliga livsmedelshygienen fungerar", säger Signar Mäkitalos.
"Campylobacter kan finnas även i fryst kyckling, men det är så låg nivå att den vanliga livsmedelshygienen fungerar", säger Signar Mäkitalos.
1 AV 3
Signar Mäkitalos är smittkyddsläkare i region Gävleborg och höjer nu rösten. Under fredag förmiddag gick han ut och avrådde från att äta färsk kyckling efter att många svenskar blivit svårt sjuka av campylobacter. Här svarar han på fyra vanliga frågor.
Foto: Anders Friberg
2 AV 3
"Campylobacter kan finnas även i fryst kyckling, men det är så låg nivå att den vanliga livsmedelshygienen fungerar", säger Signar Mäkitalos.
Foto: Getty images
3 AV 3

Efter kycklinglarmet: 4 vanliga frågor

"Ät inte färsk kyckling" - det är smittskyddsläkaren Signar Mäkitalos glasklara budskap efter att ovanligt många blivit svårt sjuka av campylobacter.

Betyder det här att vi bör undvika all kyckling för att vara på den säkra sidan? Här svarar Mäkitalos på fyra vanliga frågor.

De senaste åren har ovanligt många insjuknat i infektioner orsakade av så kallade campylobacter. Och i somras nåddes rekordnivåer.

Färsk kyckling pekas ut som boven i dramat och ökad konsumtion och sämre hantering under produktionen kan vara en möjlig orsak.

Signar Mäkitalos är smittkyddsläkare i region Gävleborg och är en av många som nu höjer rösten. Via nyhetsbyrån TT uppmanar han svenska folket att välja bort färsk kyckling.

– Jag vägrar tro att Sverige i augusti 2016 fick mycket sämre livsmedelshygien, det förefaller osannolikt, säger han till Hälsoliv.

Här svarar han på några frågor efter kycklinglarmet.

Symtom vid campylobacter-infektion

Fakta från Netdoktor om campylobacter

Drabbas du av en campylobacter-infektion insjuknar du oftast mycket snabbt. Inkubationstid är 2–5 dagar.

 Diarré (ibland med blod)
Magsmärtor
Illamående
Kräkningar
Feber
Ibland ledsmärtor (2-3 procent) i efterloppet
 

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se

1. Bör jag undvika all kyckling för att vara på den säkra sidan?

– Campylobacter kan finnas även i fryst kyckling, men det är så låg nivå att den vanliga livsmedelshygienen fungerar. Det man sett är att det verkar finnas oerhört mycket mer i den färska. 

– Men det gäller fortfarande att steka ordentligt och rengöra skärbrädor, knivar, gafflar, och händer, precis som vanligt.

2. Kan jag frysa färsk kyckling och sen äta?

– Det är en fruktansvärt bra fråga. Jag har inte sett någon bra studie på huruvida campylobacter dör av nedfrysningsprocessen. Det är möjligt att det är så, men om de dör i en vanlig hemmafrys får du fråga Livsmedelsverket om, säger Signar Mäkitalos.

(Enligt Livsmedelsverket minskar antalet bakterier markant vid fryslagring, men många kan fortfarande överleva)

LÄS OCKSÅ: Smittskyddsläkare: "Ät inte färsk kyckling"

"Det gäller fortfarande att steka ordentligt och rengöra skärbrädor, knivar, gafflar, och händer, precis som vanligt", säger Signar Mäkitalos. Foto: Getty images

3. Hur ska jag tillaga kycklingen för att vara helt säker?

– När den är genomstekt eller genomkokt och inget rött rinner nära benet om du väljer något annat än filé. Den ska ha ändrat färg så du inte får köttsaft någonstans ifrån. Men A och O är också att omgivningen ska vara ren. Använd inte det som du hanterat det råa köttet till något annat förrän du har diskat.

ANNA BÄSÉN: Trippelkolla så kycklingen blir genomstekt 

4. Är det någon skillnad på svensk och utländsk kyckling?

– Det finns en annan problematik med den utländska. Man har sett att den kan innehålla en hel del andra bakterier som kan vara resistenta. Jag är inte alls emot svensk kyckling, den har väldigt många fördelar. Men då ska den inte bedömas orsaka sjukdom hos befolkningen.

UNDVIK ATT BLI SJUK – RÅD FRÅN LIVSMEDELSVERKET:

• Var noggrann med handhygienen. Tvätta händerna före matlagning och direkt efter hantering av rått kött och rå kyckling.

• Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och rå kyckling. Då förhindrar man att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

• Genomstek alltid kyckling. Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.

CAMPYLOBACTER

 Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.
Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
Campylobacter smittar inte från person till person.