Stjärnans comeback: Skönt att kunna vara anonym

Hur hinner Ebba med två karriärer?

Hon hyllades som läkardottern Wilma i ”Skärgårdsdoktorn”. Sedan försvann Ebba Hultkvist Stragne, 35, från den stora publiken.

Men nu är Ebba tillbaka i en ny dramaserie - och snokar efter skandaler mitt i politikernas rävaktiga intriger.

– Comeback vill jag inte kalla det. Men det var verkligen roligt att vara skådespelare igen.

Andra har också läst

Hon lagade till fiskpinnar. Familjen skulle ha middag. Stekoset ringlade sig in i spisfläkten och med ena ögat läste Ebba Hultkvist Stragne igenom en bunt papper hon lagt intill på köksbänken. Ett manus. 

– Jag blev uppringd av Johanna Wilson som också är med i serien, och som jobbade med castingen. Hon ville träffas redan dagen därpå så jag hade bara kvällen på mig. Hon hade kommit på att jag har jobbat som PR-konsult och trodde att jag kanske skulle passa för rollen. 

Redan innan middagsrätten var klar förstod Ebba att hon var något intressant på spåret: 

– Det är rätt bra ibland att tänka och fundera när man lagar mat, när man känner att det är något man behöver plugga på. Jag tror att tankarna kan röra sig bättre då. Jag tittade lite på replikerna och fixade lite med maten, och gick emellan lite med replikerna igen innan jag dukade fram. Jag kände nästan direkt att det verkade vara en intressant roll. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ebba spelar karaktären Josefine i Viaplay-serien ”Den inre cirkeln”.

Ebba spelar journalist i ”Den inre cirkeln”

Och Ebba tackade ja. I dramaserien ”Den inre cirkeln”, som bygger på Per Schlingmanns roman ”I maktens öga”, spelar hon skjutjärnsjournalisten Josefine. De andra huvudrollerna görs av Nanna Blondell och Niklas Engdahl. Serien utspelar sig mitt i politikens slutna intriger. 

– Josefine jagar skandaler under Almedalsveckan på Gotland, och det var så roligt att få spela en orädd, framgångsrik och ambitiös person. Men serien handlar också om hur sårbart det är med ryktesspridning, om hur saker lätt kan spridas på sociala medier så att man kan hängas ut ganska snabbt. 

Vad har du lärt dig av din rollkaraktär i ”Den inre cirkeln”? 

– Jag har säkert lärt mig en massa saker. Josefine är verkligen en person som är helt orädd för auktoriteter, som vågar ifrågasätta och inte spelar med som alla andra gör när ingen annan vågar säga emot. Och sådant kan man ju verkligen behöva påminnas om. 

Ebba Hultkvist Stragne

Ålder: 35. 

Gör: Arbetar i huvudsak som rekryteringskonsult inom PR och kommunikation. 

Bor: I Stockholmsförorten Sollentuna. 

Familj: Maken och juristen Philip, 35. Två döttrar, 5 och 3 år. 

Aktuell: Spelar en journalist i nya dramaserien ”Den inre cirkeln” (Viaplay). 

Är Wilma från ”Skärgårdsdoktorn” tillbaka i hetluften igen? 

– Det var verkligen roligt att skådespela igen. Men jag vill inte säga att jag har gjort comeback, nu får vi lugna ner oss lite. Vi får se vad som händer. Men dyker det upp intressanta roller, då är jag absolut öppen för det. 

LÄS OCKSÅ: Kristin Kaspersen om glädjen efter stora sorgen 

Slog igenom stort i ”Skärgårdsdoktorn”

För ett par decennier sedan var Ebba Hultkvist Stragne riktigt i ropet. I SVT:s ”Skärgårdsdoktorn” spelade hon dottern till traktens nya läkare (Samuel Fröler). Serien blev enormt framgångsrik och populär när den sändes i tre säsonger. Ebba var bara tolv när de första scenerna togs och hon blev Wilma med hela Sverige. 

– Från inspelningarna minns jag framför allt att jag blev så väl omhändertagen. Det kändes aldrig som att jag var mindre värd för att jag var mycket yngre än alla andra. Och SVT tog verkligen ansvar. Jag var ju borta en del från skolan. Men jag hade en chaufför som körde mig och hjälpte mig med läxorna. Alla lärare visste varför jag ibland reste mig upp och gick. 

Foto: SVT

Ebba Hultkvist Stragne slog igenom som Wilma Steen i ”Skärgårdsdoktorn”. Här tillsammans med tv-pappan Samuel Fröler som spelade titelrollen.

Hur fick du rollen som Wilma? 

– Jag hade gjort en provinspelning för filmen ”Jerusalem” något år innan då jag egentligen var för gammal. Regissören Daniel Lind Lagerlöf höll i den uttagningen och kom ihåg mig. Teater blev jag intresserad av tidigt, min mamma tog med mig mycket på barnteater. Och jag var utåtriktad och tyckte om att härma. Jag brukade imitera fröken i skolan för hela klassen innan hon kom in. 

Blir du fortfarande förknippad med Wilma? 

– Absolut. Men i dag kan folk ofta inte riktigt placera mig direkt. Det där med Wilma brukar sjunka in efter en timme eller så, eller kanske inte alls till och med. Det är ofta ”Har inte vi setts?” eller ”Gick inte du i min dotters klass?” 

Lämnade skådisyrket för PR-branschen

Efter en mindre roll i filmen ”Detaljer 2003 försvann du som skådespelare. Varför då? 

– Jag märkte att när jag inte fick den där uppståndelsen så var det ganska skönt. Inte så att det var jobbigt innan. Men det var så skönt när det blev lite lugnt och jag kunde vara mer anonym. Jag ville också prova något annat och bredda mig. Skådespelaryrket är fantastiskt, men det handlar jättemycket om att vara i andras händer. Jag ville också ha en bred utbildning att stå på. 

Ebba Hultkvist Stragne om…

…DUBBLA ROLLER 

”Det har fungerat utmärkt att ibland vara skådis vid sidan av mitt vanliga jobb. Karriärerna ger energi till varandra eftersom båda är roliga. Men det gäller att bestämma vilken tid olika saker får ta. Och om jag behöver filma en dag tar jag tjänstledigt, det är inte så att jag jobbar med mitt vanliga jobb just då. Jag är absolut inte någon supermänniska. Att jag kan ha dubbla jobb då och då bygger ju också på att vi är två föräldrar, och att även våra föräldrar och syskon finns där och hjälper till.” 

…TRÄNING 

”På vintrarna åker jag mycket skidor, gärna längdskidor men även utför. På somrarna cyklar jag gärna när jag ska ta mig någonstans. Jag går inte så mycket på gym längre. Har man utrustning hemma är det mycket lättare och mer effektivt. Jag har yogamatta och lite andra redskap. Kvällarna när min man nattar barnen är det perfekt att träna en stund ostört. Jag tränar inte jätteregelbundet, men jag känner att om jag gör det blir jag piggare, mår bättre och kan hantera stress bättre.” 

…”PÅ SPÅRET”

”Det var jättekul att tävla med Samuel Fröler. När jag blev tillfrågad att vara med i programmet tänkte jag: 'Oj, vad jobbigt att de frågar. För jag kommer nog inte att kunna säga nej.' Jag tycker ju om att hoppa på saker som känns lite läskiga och spännande. Jag är mer glad över det jag svarade på frågorna och som kanske var fel, än de gånger jag höll tillbaka och inte sa vad jag tänkte. Det ju härligt att stå för den man är. Det här kan jag. Det jag inte kan, kan jag inte. Och då är det så.”

Ebba kom in på Handelshögskolan i Stockholm för att läsa marknadsföring. Hon var tidigt nyfiken på PR och kommunikation eftersom hon gillar att vara kreativ men ändå rationell och strategisk. Ebba trivdes från dag ett. 

– På Handels var det en väldigt positiv och peppande miljö. Där finns en känsla av att man ska tro på sig själv och att allt är möjligt. Det tog jag också med mig därifrån. 

Du har sagt att du inte har någon karriärplan? 

– Ja, främst för att jag har svårt för att säga motsatsen, att jag har en plan för min karriär. Att ha mål i livet är så klart bra, men ordet karriärplan känns inte så inspirerande. Jag tycker att man ska göra saker för att man har lust med det och är nyfiken. Man kan säkert ha en plan. Men jag vet inte om jag skulle bli så glad av det. Jag vill göra det jag är nyfiken på och tycker är kul. 

LÄS OCKSÅ: Malin Olsson: Jag är mer explosiv sedan jag fick barn 

Träffade kärleken Philip som 19-åring

Kommer du fortsätta att vara skådespelare när du har lust? 

– Om jag får chansen och det finns en spännande roll, gärna. Jag har egentligen alltid i olika former mer eller mindre hållit på med skådespeleri. Det grundar sig i mitt intresse för människor och människors beteenden. Och det där får jag utlopp för både inom skådespeleri och i det jag i dag jobbar med som rekryteringskonsult inom kommunikation och PR.

– På Handels var jag med i en sorts teatergrupp som satte upp spex på olika teatrar i Stockholm. Då var det i andra former än tidigare. Det var mer att improvisera, släppa loss, inga krav, ungefär som att gå en teaterimprovisationskurs. Det var roligt, och sedan gjorde jag ju också huvudrollen i ”Askungen” på Maximteatern i Stockholm året innan jag blev mamma första gången. 

Som 19-åring träffade Ebba den jämngamle Philip Stragne. Numera är de gifta och har två barn. En del av att förhållandet med Philip fortfarande fungerar bra är kanske att de alltid har gett förtroende och utrymme till varandra. 

– Sedan har vi ganska lika grundvärderingar och samma humor. Just humor tror jag är livsviktigt, att man kan skratta en grå novembermorgon när alla är snuviga. Vi har väldigt roligt tillsammans. Philip tycker nog att jag är väldigt rolig och jag tycker att han är väldigt rolig. Det tror jag man kommer väldigt långt på. 

Mina barn tycker nog att jag är ganska knäpp och rolig

Du har två små döttrar. Vad vill du ge dem inför framtiden? 

– Som förälder vill man ju ge dem allt och lite till. Men det viktigaste är ju att de känner kärlek och trygghet hemifrån och att de känner sig älskade för de som de är och inte för vad de gör. Det vill säga att de får välja vilken väg de vill. 

Vilka är dina främsta egenskaper som mamma? 

– Mina barn tycker nog att jag är ganska knäpp och rolig, det tror jag faktiskt. Jag försöker självklart göra rätt på alla plan, men ingen kan ju vara perfekt som människa. Jag ger dem trygghet och kärlek så att de känner att de får vara som de är. Det tycker jag är viktigt. 

Och när döttrarna inte väljer mat föredrar Ebba ofta vegetariskt. Men hon har inget behov av att kalla sig för någonting eller bli heltidsvegetarian. 

– Jag tycker att vegetariskt är gott och samtidigt är det ju bra att minska på intaget av rött kött. Fast jag vill absolut inte utesluta någon mat helt och hållet. Men när man har småbarn blir det ju många barnvänliga rätter hemma. 

Som fiskpinnar. Med eller utan manus. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer