Drick te: 9 anledningar att göra det  varje dag

Det finns många skäl att dricka te i stället för kaffe.

Te skyddar mot en rad sjukdomar, men är också bra för vikten.

Här får du 9 anledningar att bli en tedrickare!

Andra har också läst

1. Te innehåller mindre koffein

Kaffe innehåller vanligtvis två till tre gånger mer koffein än te. Kaffe ger många problem med skakningar, matsmältningen, huvudvärk och sömnen. En anledning nog så god att byta till te.

 

2. Minskar risken för hjärtattack och stroke

Blodproppar kan orsaka hjärtinfarkt och stroke, och då är det bra att dricka te eftersom det hjälper till att hålla artärerna rena. En mångårig studie från Nederländerna visade att människor som drack minst två till tre koppar svart te dagligen hade 70 procent lägre risk att få en dödlig hjärtinfarkt än icke tedrickare.

 

3. Te skyddar skelettet

Det är inte bara mjölken, som man eventuellt har i teet, som bygger starka ben. En studie som jämförde tedrickare med de som inte drack te visade att de som drack te i tio år eller mer hade de starkaste skeletten, oavsett ålder, vikt, träning, rökning eller andra riskfaktorer. Detta kan bero på teets många nyttiga fytokemikalier.

 

4. Innehåller antioxidanter

Antioxidanterna i teet skyddar din kropp från åldrande och mot föroreningar i luften. Det hjälper också kroppen att bygga upp immunsystemet och skyddar mot infektioner. När 21 försökspersoner drack antingen fem koppar te eller fem koppar kaffe under fyra veckor såg forskarna en bättre immunsystem-aktivitet i blodet hos tedrickarna. Grönt te innehåller mest antioxidanter.

 

5. Kan skydda mot cancer

Både grönt och svart te anses skydda mot cancer tack vare antioxidanten polyfenol. Det finns tillräckligt många studier som visar på de skyddande effekterna. Endast genom att sippa på te minst tre gånger i veckan kan du minska din risk för magcancer med nästan 30 procent.

 

5. Avstressande

Om du har stressad mage inför något stort på jobbet eller i skolan, välja mynta örtte. Det får dig lugn och är bra för orolig mage. Har du stress-huvduvärk och känner oro kan örtte med lavendel i fungera. Kamomillte är välkänt för att minska illamående och matsmältningsbesvär. Det får dig också att bli lugn och är bra om du har sömnproblem. Ginsengte tar hand om mental utmattning och stress direkt. Också bra för sömnen.

 

6. Förbättrar träningen

Te ökar din förmåga till uthållighet under fysisk aktivitet och träning. Katekiner, som finns i grönt te, hjälper till med fettförbränningen och förvandlar det till bränsle under träning.

 

7. Bra för tänderna

Katekinerna i grönt te hämmar tillväxten av bakterier, speciellt streptokocker som är munnens värsta fiende. Te (mest svart) minskar också bildningen av plack i munnen och bekämpar därmed karies vilket i sin tur förhindrar dålig andedräkt. Allt enligt forskare vid universitetet i Chicago som också kommit fram till att polyfenolerna minskar syreproduktionsnivåerna som hjälper till att förhindra tandlossning.

 

8. Skyddar mot alzheimer och demens

Enligt en studie av en forskare vid namn Rushworth finns det naturligt förekommande komponenter i grönt te som hjälper till att skydda mot Alzheimers sjukdom. I huvudsak är det kemikalien epigallocatechin-3-gallate som förhindrar cellerna från att förstöras i hjärnan.

 

9. Motverkar fetma

Te innehåller inga kalorier, om du inte lägger i sötningsmedel eller mjölk. Vill du gå ned i vikt ska du definitivt ha grönt te hemma. Den har en bevisad effekt på din ämnesomsättning, och kan förbränna fett.

 

 

Källa: Today.com, EliteDaily.com, HuffingtonPost.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här