Behöver du verkligen dina kosttillskott?
Barn under två år kan behöva D-vitamindroppar – vi andra klarar oss.
"Det finns inget vetenskapligt underlag för att säga att det är allmänt hälsosamt att ta kosttillskott."
1 AV 3
Behöver du verkligen dina kosttillskott?
Foto: Colourbox
2 AV 3
Barn under två år kan behöva D-vitamindroppar – vi andra klarar oss.
Foto: Colourbox
3 AV 3
"Det finns inget vetenskapligt underlag för att säga att det är allmänt hälsosamt att ta kosttillskott."
Foto: Colourbox

Dina kosttillskott kan göra dig ännu mer sjuk

Höstrusk, trötthet och förkylningar.

Nu är det högsäsong för försäljningen av vitaminer, mineraler och andra kosttillskott.

Men svenska experter och Livsmedelsverket varnar för att överdosera tillskott.

– Forskning visar att det kan vara farligt. Och även i låga doser är tillskott helt onödigt för de flesta, säger Hanna Eneroth på Livsmedelsverket.

Svenskarna tar allt mer kosttillskott. Branschen omsatte 4,5 miljarder förra året, enligt branschföreningen Svensk Egenvård.

Särskilt under den mörka årstiden är det högsäsong, berättar Lotta Haleen, kategorichef för kosttillskott på Apoteket.

– Vi ser alltid en försäljningsökning till hösten som brukar vara till våren.

Just nu köper svenskarna gärna vitaminer av olika slag, till exempel multivitaminer och fiskolja, på Apoteket.

– Många känner att de inte får i sig tillräckligt med kosten. Då är tillskott en slags försäkring. Men man ska inte ta för mycket, säger Lotta Haleen.

Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, tycker att många svenskar tar kosttillskott helt i onödan.

– Det finns inget vetenskapligt underlag för att säga att det är allmänt hälsosamt att ta kosttillskott. I så fall skulle vi rekommendera det.

Hanna Eneroth.

Riskabelt i höga doser

Det är bara vissa grupper, som små barn och veganer, som behöver ta tillskott. Friska vuxna som äter en normal kost behöver i regel inte ta något extra, poängterar Hanna Eneroth.

– Om det är så att man känner sig hängig, och är orolig för att man har någon brist, tycker jag att man ska söka hjälp på sin vårdcentral för utredning.

I låga doser är tillskott med vitaminer och mineraler ofarligt, enligt Hanna Eneroth. Men höga doser kan vara hälsofarligt. Färska studier har visat att vitaminer i höga doser kan öka risken för cancer – i stället för att minska den vilket många tror. Höga doser av antioxidanten E-vitamin kan påskynda utvecklingen av cancer, exempelvis prostatacancer och lungcancer. På samma sätt har man i äldre studier sett ökad risk för lungcancer hos rökare som tar antioxidanten betakaroten.

– Vill man ändå ta kosttillskott bör man läsa på ordentligt och inte överdosera, säger Hanna Eneroth.

En säljraket

D-vitamin sticker ut som en riktig säljraket, enligt både Apoteket och branschföreningen Svensk Egenvård. Men även här finns anledning att vara vaksam. Tidigare i år har svenska läkare larmat om att höga doser D-vitamin kan göra mer skada än nytta - och i extrema fall orsaka förgiftning och död.

Buster Mannheimer.

Överläkare Buster Mannheimer berättar om en 88-årig man som kom in till Södersjukhusets akut med symtom som gångsvårigheter, sluddrigt tal och muskelsvaghet. Det visade sig att mannen drabbats av D-vitaminförgiftning. Mannens son hade köpt pillren på nätet, i hopp om att det skulle hjälpa mot pappans demenssymtom.

– Det här, och även andra fall, visar att överdosering kan få farliga följder, säger Buster Mannheimer.

Mer är inte alltid bättre, påpekar Buster Mannheimer.

– Vitaminer är biologiskt aktiva substanser. För lite är inte bra, men även höga doser kan få allvarliga effekter. Det ska vara lagom, säger han.

– Vill man öka sitt D-vitaminintag så rekommenderar vi att man i första hand gör det genom maten. Det är nästan omöjligt att överdosera vitaminer och mineraler genom mat, säger Hanna Eneroth.

 

LÄS OCKSÅ:

 Okända vitaminet viktigt för kvinnor
Brist på magnesium? Så märker du av det
Larm om kosttillskott – här är 54 farliga sorter
 

FAKTA

De kan behöva kosttillskott

Friska vuxna som äter en normal och varierad kost behöver inte ta tillskott, enligt Livsmedelsverket.

Men vissa grupper kan behöva kosttillskott. Det gäller till exempel små barn under två år som behöver D-droppar. Äldre som tillbringar lite tid utomhus rekommenderas också D-vitamintillskott. Gravida som inte äter vitamin D berikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.

Personer som av någon anledning inte äter av alla typer av livsmedel kan också behöva kosttillskott. Det gäller exempelvis vegetarianer och veganer. Om man inte äter några animaliska livsmedel alls rekommenderas kosttillskott med vitamin B12 och vitamin D.

8 saker att Se upp med

Överdoser

Ta inte mer än den dagsdos Livsmedels- verket rekommenderar. Även mineraler och vitaminer kan bli skadliga i för höga halter!

Upplagring

Fettlösliga vitaminer som vitamin D, A, E och K är mer riskabla att överdosera eftersom de lagras i lever och fettvävnad.

Kollodialt silver

Förbjudet som kosttillskott men säljs som "vattenreningsprodukt". Kan skada både hälsan och miljön.

Läkemedelsinteraktioner

Många vanliga kosttillskott och naturmedel kan "krocka" med dina mediciner. Vissa kombinationer kan vara hälsofarliga. Berätta alltid för din läkare vilka preparat du tar.

Prestationshöjare

Preparat som utlovar exempelvis ökad vikt, energi och styrka kan vara farliga. De har visat sig kunna innehålla dopingklassade ämnen, som amfetaminliknande ämnen och anabola steroider, och har orsakat både dödsfall och förgiftningar.

Bantningsmedel

Tillskott som lovar göra att man går ner i vikt har myndigheterna ofta varnat för, bland annat på grund av vilseledande marknadsföring och att de innehållit amfetaminliknande substanser.

Potensmedel

Medel som "örtviagra" har i många fall visat sig vara spetsade med odeklarerade läkemedelssubstanser.

Örtmediciner

Tester har visat att en del örtpreparat, i synnerhet asiatiska och ayurvediska preparat, innehåller farliga ämnen som bakterier, giftiga växter och tungmetaller som bly, kvicksilver och arsenik.

Källor: Livsmedelsverket, Läkemedelsverket