Oroa dig inte, det är helt normalt att underlivet skiftar lite utseende med åldern!
Oroa dig inte, det är helt normalt att underlivet skiftar lite utseende med åldern! Foto: Colourbox

Din vaginas resa i 20-, 30- och 40-årsåldern

Du har säkert noterat att kroppen förändras ju äldre du blir.

Till och med våra mest intima organ skiftar form och utseende.

Men lugn, mindre och mörkare blygdläppar är helt i sin ordning.

Med hjälp av tidningen Women's health redogör vi för vaginans olika faser.

20-ÅRSÅLDERN

De yttre blygdläpparna krymper

Puberteten är avklarad och de flesta kroppsdelar har vuxit färdigt och nått vuxenstorlek. Förutom de yttre blygdläpparna, som omsluter de inre blygdläpparna.

Tvärtom så ser de yttre blygdläpparna nästan tunnare ut än vad de gjorde några år tidigare. Det beror på att underhudsfettet minskar när vi åldras, även i underlivet.

LÄS OCKSÅ: Sju saker som alla bör känna till om vaginan

I 30-ÅRSÅLDERN

De inre blygdläpparna blir mörkare

Hormonförändringarna som kommer med åldern eller graviditet kan göra att de inre blygdläpparna, som skyddar vaginan och klitoris, får en mörkare färg. Det är helt normalt om de ser lite gråa ut.

Livmodern töjs ut

Under graviditet kan livmodern svälla upp kraftigt, för att sedan återfå sin vanliga storlek inom sex veckor efter födseln. En liknande uttöjning av slidöppningen sker vid vaginal förlossning, varför många kvinnor i dag väljer att föda med kejsarsnitt.

LÄS OCKSÅ: Viva vagina! 4 saker som din muff hatar

I 40-ÅRSÅLDERN

Menscykeln blir kortare

Även om man blir mindre fruktsam har man fortfarande ägglossning och menstruerar. Dock blir menscykeln kortare – innan den avtar helt i klimakteriet, som brukar börja mellan 45 och 57.

Bäckenbottens muskler försvagas

Åldrande, övervikt och år av påfrestande träning kan göra att bäckenbottenmuskulaturen som stöttar upp fortplantningsorganen försvagas. Det kan leda till urinläckage eller att man känner sig "tung" där nere, men det går att förebygga problem genom så kallade knipövningar.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så hittar du sexlusten i klimakteriet

Slidan blir torr

När östrogennivåerna minskar påverkas syrabalansen i vaginan, vilket kan orsaka inflammation samt förtunning och uttorkning av slidväggen. För att slippa rodnad, klåda och en brännande känsla rekommenderas (faktiskt!) regelbundet sex.