Har du svårt att fokusera när telefonen ligger bredvid? Då är du inte ensam!
1 av 2: Har du svårt att fokusera när telefonen ligger bredvid? Då är du inte ensam! Foto: Fotolia
Blotta närvaron av telefonen påverkar din förmåga att fokusera
2 av 2: Blotta närvaron av telefonen påverkar din förmåga att fokusera Foto: Fotolia

Din smarta telefon kan göra dig dummare

Känner du också att du inte riktigt kan fokusera på jobbet, boken eller filmen om du har telefonen i närheten, även om den är avstängd? Då är du inte ensam. En ny studie visar oroväckande resultat. 

Ny forskning om mobiltelefoner som Science Daily skrivit om visar att de personer som deltog i studien till viss mån faktiskt blev dummare, eller i alla fall sämre på att koncentrera sig, av sin smartphone. I studien som är gjord på 800 smartphone-användare fick deltagarna utföra olika datorbaserade uppgifter som krävde full koncentration. Samtidigt som de hade sin telefon vid sin sida – avstängd. Deltagarna ombeddes att placera telefonen på skrivbordet med skärmen vänd nedåt, i fickan, i sin väska eller i ett annat rum.  

LÄS MER: 6 tecken på att du kan behöva en mobilpaus 

Oroväckande resultat

Resultaten talade sitt tydliga språk. Det visade sig att enbart närvaron av telefonen, även om den var avstängd, påverkade deltagarnas förmåga att genomföra uppgifterna. Det spelade ingen roll om telefonen låg vänd nedåt eller uppåt på skrivbordet. 

Foto: Fotolia

Att enbart ha en smartphone inom räckhåll gjorde att deltagarnas förmåga att fokusera försämrades. Forskarna i studien menar att detta beror på att en del av hjärnan samtidigt arbetar aktivt för att inte ta upp eller använda telefonen. 

– Det var inte så att deltagarna distraherades av att de fick notifikationer på telefonen. Själva närvaron av telefonen påverkade deltagarnas förmåga att fokusera, säger professor Adrian Ward, till Science Daily. 

LÄS MER: Experter varnar: Så beroende är tonåringarna av sina mobiler 

Mobilberoende hade sämre förmåga 

En annan del av studien visade även att personer som upplevde sig själva som "mobilberoende" hade sämre förmåga att genomföra uppgifterna än de deltagare som inte upplevde att de var beroende av sin telefon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!