Kattbajs kan göra dig till en framgångsrik entreprenör
Kattbajs kan göra dig till en framgångsrik entreprenör Foto: shutterstock

Din katts avföring kan göra dig framgångsrik

Vill du starta eget och bli en framgångsrik entreprenör? Kanske läge att köpa en katt då. Nu visar nämligen en studie att rensa en kattlåda kan få dig att lyckas i arbetslivet. 

Kopplingen kan tyckas lite krystad men i denna studie finns det ett samband mellan en parasit som finns i kattbajs och det ökade risktagandet som oftast finns hos lyckade egenföretagare rapporterar CNN.  

LÄS MER: Köp en katt och sluta stressa

Parasit stannar i våra hjärnor

Människor kan bli infekterade av parasiten som heter Toxoplasma gondii om de kommer i kontakt med kattbajs. Oftast så får de inga symptom mer än att man känner sig som om man har en Influensa/infektion. Men parasiten stannar i kroppen och tydligen älskar den lilla parasiten att gå upp i våra hjärnor. Studien visar att ungefär 2 miljarder människor är infekterade med parasiten i världen. Dessutom visar den också att infekterade människor ofta begår självmord, får schizofreni och dör genom att ta risker. 

Flera tidigare studier visar liknande resultat. År 2007 visade en studie att de som hade schizofreni tenderade att oftare ha antikroppar mot parasiten i blodet jämfört med friska människor. 2015 kom en studie som indikerade att vuxna med schizofreni oftast hade haft en innekatt hemma när de var små. Andra studier menar på att toxoplasma hjälper hjärnan att producera mer dopamin och testosteron i kroppen. 

LÄS MER: Pratar du med din katt? Då är du mer intelligent än andra 

Flera studier visar samband

– Man kan helt enkelt känna sig lite mer orädd tack vare toxoplasma och dopaminet, menar Dr Stefanie, K Johnson, i ett pressmeddelande. 

Det visade sig också att länder som hade högre nivå av toxoplasma hade fler entreprenörer. Sverige är ett land fullt av framgångsrika entreprenörer. Kanske vore läge att studera om vi har mer innekatter än andra länder? Författarna till studien vill dra det ännu längre - vad händer med de företagen som har startats av människor infekterade med parasiten? Är de företagen bättre än andra företag? Skulle företaget inte ens ha startas om grundaren inte vore infekterad? Hon vill dessutom i framtida studier se om toxoplasma kan ha något att göra med om personerna blir konservativa eller liberala i sin politiska läggning. 

Det må tyckas långsökt men tänk om det vore så enkelt - köp en katt och bli smart!