Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sötpotatisen exploderade i popularitet för några år sedan.Sötpotatisen exploderade i popularitet för några år sedan.Sötpotatisen exploderade i popularitet för några år sedan.
Sötpotatisen exploderade i popularitet för några år sedan. Foto: Shutterstock

Dietisten: Så nyttigt är egentligen sötpotatis

För några år sedan exploderade sötpotatis-trenden. Sötpotatis fanns helt plötsligt överallt i olika former, men framför allt var det sötpotatispommes som tog sig till folks hjärtan.

Men hur nyttigt är det egentligen med sötpotatis?

Till att börja med så är sötpotatis faktiskt inte en potatis i ordets rätta bemärkelse. Det är en ört som tillhör familjen vindeväxter och är egentligen bara en avlägsen släkting till vår vanliga potatis – men de delar många nyttiga egenskaper.

Förutom kolhydrater innehåller båda exempelvis bra fibrer, olika mineraler och vitaminer. Sötpotatis har även lite extra fördel med sin kulör.

- Generellt sett, så ju mer färg du kan addera till din kost som kommer från frukt och grönsaker desto bättre, säger Yas Ansari, sportdietist, till Time

Men, bara för att sötpotatis innehåller en massa bra saker innebär inte det att det är hälsosamt att äta sötpotatispommes varenda chans man får.

LÄS OCKSÅ: Ät dig smart - maten som boostar hjärnan

Vad är de näringsmässiga fördelarna med sötpotatis?

Näringsmässigt skiljer sig inte vanliga potatis och sötpotatis särskilt mycket åt. Sötpotatisen har något fler kalorier och kolhydrater, men fler fibrer och lägre GI-värde. Vanlig potatis innehåller mer C-vitamin medan vissa sorter av sötpotatis är rikare på antioxidanten betakaroten och kalcium.

Både vanlig potatis och sötpotatis är alltså bra val i en balanserad och allsidig kost. Det handlar egentligen mer om tycke, smak och plånbok. Sötpotatis är ofta markant dyrare och kan ha en större miljöpåverkan till följd av längre transportssträckor.

LÄS OCKSÅ: Linda, 29: Behöver jag äta kosttillskott?

Foto: Shutterstock

Vilket är det hälsosammaste sättet att äta sötpotatis på?

När du ska välja sötpotatis i affären, se till att kika efter de med starkast färg. Viss forskning har kommit fram till att desto djupare färg en sötpotatis har (oavsett om den är orange, gul eller lila) ju mer näringsrik är den. Du ska heller inte känna att du behöver skala sötpotatisen när den ska tillagas.

- Det hälsosammaste sättet att äta vilken potatis som helst är med skalet på, eftersom det är där mest fiber är, säger Zeitlin. Det är även i skalet som flest antioxidanter finns.

Vår systersajt Mitt kök har flera goda recept med sötpotatis. Bland annat mustig soppa på sötpotatis, röda linser och curry och nudelsallad med purjolök och sötpotatis.