Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kaffe är världsberömt för sin uppiggande effekt. Men allt verkar inte sitta i koffeinet…Kaffe är världsberömt för sin uppiggande effekt. Men allt verkar inte sitta i koffeinet…Kaffe är världsberömt för sin uppiggande effekt. Men allt verkar inte sitta i koffeinet…
Kaffe är världsberömt för sin uppiggande effekt. Men allt verkar inte sitta i koffeinet… Foto: Shutterstock

Det räcker att titta på kaffet för att bli mer alert

Är morgonkaffet ett måste för att överhuvudtaget fungera?

En studie menar att du inte behöver dricka det för att åtnjuta fördelarna.

Bara att se en kopp kaffe kan vara nog.

Kaffe är världsberömt för sin uppiggande effekt. Men allt verkar inte sitta i koffeinet. Åtminstone om vi ska tro Sam Maglio och hans forskargrupp.

Enligt en studie, publicerad i tidsskriften Consciousness and Cognition, kan det räcka med att bara tänka på kaffe för att hjärnan ska vakna till liv, särskilt i västerländsk kultur där det finns en stark koppling mellan koffein och alerthet.

– Vi ville se om det fanns en koppling mellan kaffe och vakenhet genom att bara exponera personer för kafferelaterade signaler, säger Maglio enligt sajten Science Daily.

Fynden är ett resultat av fyra olika studier med hundratals deltagare från både österländska och västerländska kulturer. 

LÄS OCKSÅ: Studie: Oväntade fördelen med att lukta på kaffe 

Tydliga effekter - utan att dricka en droppe

Enligt New York Post testades deltagarnas gensvar mot både te- och kafferelaterade signaler. Personer som utsattes för kaffesignalerna upplevde att tiden gick snabbare och tänkte mer konkret och precist, menar forskarna. Detta utan att dricka en droppe

Gensvaret var emellertid inte lika framträdande hos personer från österländska kulturer, vilket forskarna tror har att göra med att te är mer framträdande där.

Fenomenet sägs vara sammankopplat med en psykologisk term som kallas ”priming”, eller prajming på svenska. Det är ett sorts omedvetet minnessystem i den mänskliga hjärnan som bland annat underlättar associering. Personer som ser ordet ”gul” kommer exempelvis snabbare kunna känna igen ordet ”banan”, skriver Psychology Today.

Hälsoliv har tidigare skrivit om en annan studie som menar att enkom kaffedoft kan räcka för att studenter ska prestera bättre på ett prov.