Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
george dolgikh cup of coffee on wooden table with cake on backgroundgeorge dolgikh cup of coffee on wooden table with cake on backgroundgeorge dolgikh cup of coffee on wooden table with cake on background
george dolgikh cup of coffee on wooden table with cake on background Foto: George Dolgikh

Det här visste du inte att du kan använda kaffe till

Vi är många som älskar att dricka kaffe.
Men det finns mycket mer du kan göra med kaffet, skriver Ecosalon.

Här är 10 användbara knep du inte kände till.

1. Fräscha upp kylskåpet

 

Är det något som de flesta håller med om så är det att kaffe luktar gott, så varför inte utnyttja det på bästa sätt? Ett kylskåp fyllt med matvaror drar lätt till sig lukter som inte är så trevliga, men kaffe är ett utmärkt sätt att få bukt med problemen. Ställ bara in en skål med oanvänt kaffepulver så kommer den dra åt sig de dåliga lukterna. En varning bara, suget efter en varm kopp morgonkaffe kommer troligtvis öka ordentligt när kaffelukten sprider sig.

 

2. Använd som hudkräm

 

Visste du att de flesta hudkrämer som föryngrar huden har en ingrediens gemensamt, nämligen koffein? Det ökar nämligen förbränningen under huden, och hjälper till att strama upp den. Och koffein finns som bekant i ditt kaffe också! Efter att du njutit av din kaffekopp kan du blanda ut lite ljummet, använt kaffesump med kokosnöts- eller olivolja och smörja direkt på huden. Låt det verka några minuter och skölj sedan av det med vatten.

 

3. Bli av med fingerlukten

 

Lukten av rå fisk eller vitlök kan lätt stanna kvar på fingrarna även långt efter att du blivit färdig med middagen, vilket inte är så trevligt. Gnugga in lite kaffesump mellan fingrarna och skölj sedan av det med varmt vatten, så är kvällen räddad.

 

4. Skäm bort krukväxterna

 

De flesta krukväxter mår bra av lite extra näring i jorden, så varför inte bjuda på lite kaffe? Det går alldeles utmärkt att hälla ut den sista skvätten från din kaffekopp direkt ner i krukan. Men skippa mjölken och sockret, dina växter dricker det svart!

 

5. Få håret att glänsa

 

Vem vill inte ha glänsande, välmående hår? Kaffe rekommenderas ofta som ett naturligt och enkelt alternativ till att köpa dyra hårprodukter. Brygg en extra stark kopp kaffe, låt det svalna (så att du inte bränner dig) och arbeta in det direkt i torrt och rent hår. Låt det verka i minst 20 minuter och skölj sedan ur håret. För bästa resultat, upprepa behandlingen varje vecka.

 

6. Naturligt färgämne

 

Kaffe fungerar utmärkt till att färgsätta tyger, papper eller påskägg. Det är dock inte vattenfast, så använd det helst på föremål som inte kommer bli blöta. Kaffe kan även användas som en temporär färgning av håret.

 

Foto: Natalia Demidchick

7. Dekorera med kaffe

 

Kaffebönor kan med fördel användas för att dekorera ditt hem, till exempel i vaser eller skålar. Förutom att de ser vackra ut så sprider de även en härlig doft av kaffe, i alla fall ett tag.

 

Foto: Eric Audras

8. Hemliga ingrediensen

 

Kaffe fungerar utmärkt som en ingrediens i matlagning, och inte bara till chokladbollar. Testa att blanda i lite nybryggt kaffe i marinaden, så får du ett mört och välsmakande kött med en viss rökighet. Eller varför inte blanda i lite kaffe i chiligrytan eller glassen?

 

9. Ta bort repor

 

Trämöbler kan fräschas upp med lite kaffe, så länge som färgerna matchar. Testa att blanda ut snabbkaffepulver med lite vatten (så att det blir en krämig konsistens) och arbeta in det vid reporna. Gnugga och repetera tills reporna fått samma färg som den omkringliggande träfärgen.

 

Foto: Volodymyr Khodariev

10. Håll katterna borta

 

Hur mycket vi människor än älskar lukten av kaffe så delar inte katter samma kärlek till den, vilket kan komma till användning i trädgården. Strö ut lite kaffesump i rabatterna så ger du inte bara växterna extra näring, du reducerar också risken för att katterna söker sig dit. Ett alternativ som både är ofarligt för katten och miljövänligt för trädgården.