Fundera över hur mycket tid du faktiskt spenderar i sängen.
1 AV 2
Fundera över hur mycket tid du faktiskt spenderar i sängen.
Foto: Fotolia
2 AV 2
Foto: Fotolia

Det här kan hända om du inte byter dina lakan

Vi tillbringar omkring 49 timmar i veckan i sängen. Ändå är det många som drar sig för att tvätta sina lakan.

Efter att du läst den här artikeln lär du tänka om.

– Det kan faktiskt skada din kropp, säger läkaren Lisa Ackerley.

Hur ofta tvättar du dina lakan?

Enligt läkaren Lisa Ackerley är det varje vecka som gäller. Låter det överdrivet? Fundera då över hur mycket tid du tillbringar i sängen.

– Tänk på allt du gör där. Förutom att du sover där kan sängen agera kontor, matbord och sängplats för din katt eller hund, säger Ackerley till Daily Mail.

Med andra ord: Din säng blir snabbt smutsig vilket kan ställa till med både det ena och andra. Här förklarar Ackerley VARFÖR du borde tvätta dina lakan så ofta du kan.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du sova naken - 5 hälsovinster 

Bakterier

Vår kropp är full av svampar och bakterier som växer naturligt och det är inga konstigheter. Sängen är dock en perfekt grogrund för att de ska förvandlas till något skadligt.

Sådana är exempelvis gula stafylokocker som vanligtvis lever i symbios med kroppen. Men de kan också orsaka hud och sårinfektioner, urinvägsinfektioner och lunginflammation när de växer till sig bland dina lakan.

Svampinfektioner

Fotsvamp smittar lätt och gömmer sig gärna i sängen. Om din partner är drabbad är det extra viktigt med försiktighet. För att döda svampen krävs höga temperaturer när du tvättar, annars sprids den. En annan svampart som kan orsaka obehag är Candida albicans som kan orsaka infektioner.

Och detta är bara två av många.

Virus

Om du är förkyld eller drabbad av influensan bör du trappa upp din tvättregim, framför allt för att skydda din partner. Den här typen av virus sprids inte bara när någon nyser på dig så håll alla snoriga papper borta från sängen!

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

Kvalster

Dammkvalster är mikroskopiska organismer som livnär sig på döda skinnceller. De bär inte på några sjukdomar men kan orsaka allergiska problem, både på hud och i form av astma. Uppskattningsvis fäller en människa omkring 10 gram skinn varje dag vilket blir en festmåltid för kvalster.

LÄS OCKSÅ: Seger för de lata! Därför ska du inte bädda sängen

Så håller du sängen ren

Lisa Ackerley tips:

• Bort med allt damm! Dammsug hela rummet, runt och under sängen. Dammsug madrassen, tvätta kuddar.

• Skaffa kudd- och madrasskydd.

• Tvätta alltid lakan och dylikt i 60 grader eller mer, om möjligt. Bakterier växer bäst vid kroppstemperatur så att tvätta i 30-40 grader klarar inte biffen.

• Tvätta varje vecka eller åtminstone varannan.

• Duscha innan du lägger dig eller se åtminstone till att tvätta dina händer.

• Vid sjukdom: Tvätta oftare!

• Om du har djur som sover i sängen - låt dem sova på en filt och tvätta filten varje vecka.