Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Hur mår dina naglar? De kan säga något om hur dina hälsa är.
Hur mår dina naglar? De kan säga något om hur dina hälsa är.
Hur mår dina naglar? De kan säga något om hur dina hälsa är.
När kroppen inte mår bra skickar den ut varningssignaler. Ibland börjar magen krångla, ibland visar det sig på hud och hår.
När kroppen inte mår bra skickar den ut varningssignaler. Ibland börjar magen krångla, ibland visar det sig på hud och hår.
När kroppen inte mår bra skickar den ut varningssignaler. Ibland börjar magen krångla, ibland visar det sig på hud och hår.
1 AV 2
Hur mår dina naglar? De kan säga något om hur dina hälsa är.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
När kroppen inte mår bra skickar den ut varningssignaler. Ibland börjar magen krångla, ibland visar det sig på hud och hår.
Foto: Shutterstock

Det här kan dina naglar avslöja om din hälsa

När kroppen skickar ut varningssignaler om att något är galet bör du ta dem på allvar – kvaliteten på dina naglar säger exempelvis en hel del om din hälsostatus.

Men när är det läge att besöka läkaren och när är det bara ett helt naturligt ålderstecken?

Här tar vi med hjälp av amerikanska hudläkare ett grepp om några av de vanligaste nagelsymtom

Frida Anter

Kroppen är duktig på att signalera när något inte står rätt till. Stress, dåliga matvanor eller sömnproblem – vad det än är som orsakar obalans brukar kroppen visa när något är fel. Det kan exempelvis vara genom en mage som börjar krångla eller försämrad kvalitet på hud och hår.

Något annat som är bra att hålla koll på är naglarna. Om de börjar visa tecken på att vara i dåligt skick kan det vara en förvarning om ett större hälsoproblem du behöver ta tag i.

Den New York-baserade hudläkaren Debra Jaliman, som också skrivit boken "Skin rules", och John Anthony, hudläkare på Cleveland Clinic i Ohio, vet vad naglarnas signaler kan betyda. Här bjuder vi på deras råd kring tio vanliga nagelsymptom, med inspiration av sajten Health.

1. Gula naglar

Gula naglar kan ha en väldigt enkel förklaring, nämligen att de helt enkelt får en gulare ton när vi blir äldre.  Men det kan också bero på att du använder nagellack eller akrylnaglar, det vill säga konstgjorda naglar.

Om du vet med dig att du använder dessa produkter kan det vara bra att ta en paus under en tid för att se om det bli bättre. Rökning är ytterligare en möjlig orsak till missfärgade naglar.

2. Torra, spruckna och sköra

Naglar som spricker, blir torra och sköra är vanligt. Det kan bero på att nagelplattan har blivit torr, vilket den exempelvis kan bli av simning, nagellacksborttagning och handdiskning. Åldrande eller skadliga kemikalier är andra möjliga förklaringar.

Men om de där spröda naglarna består över lång tid bör du prata med en läkare, eftersom det också kan vara ett tecken på hypotyreos som beror på att sköldkörteln inte fungerar som den ska. Genom att smörja in naglarna, precis som du gör med kroppen, kan du hjälpa till att förbygga problemet.

LÄS OCKSÅ: Så farligt lever du om du är en nagelbitare

3. Böjda naglar

De flesta skulle nog reagera om fingertopparna plötsligt svullnade upp – och det är bra. För uppsvällda fingertoppar med en nagel som blir böjd och rundad är ett tydligt tecken på att det är dags att besöka en läkare. Enligt John Anthony kan det nämligen betyda att det är något som inte står rätt till med lever eller njurar.

4. Vita fläckar

Många har fått höra sedan de var barn att vita prickar på naglarna betyder att man ska dricka mer mjölk. Men kalciumbrist är bara en del av förklaringen. Enligt John Anthony är det inte den primära orsaken till dessa fläckar. Han menar att de små vita märkena kan uppkomma efter en mindre skada på nageln, om du exempelvis har råkat slå i naglarna mot något.

5. Vågrätta ränder

Ibland kan det dyka upp vågräta linjer på våra naglar. Detta är enligt John Anthony ett typiskt tecken på att nageln har blivit skadad, men kan också bero på en mer allvarlig sjukdom. Särskilt om symptomet visar sig på flera naglar samtidigt. Det kan då bero på att kroppen går på högvarv och sparar energi för att bekämpa en sjukdom som härjar i kroppen. Energin går helt enkelt åt till viktigare saker än naglarna. Ränderna kan också vara en reaktion på vissa mediciner.

6. Lodräta ränder

Det kan också hända att det dyker upp ränder på naglarna som går i motsatt riktning. De lodräta ränderna är vanligtvis helt normalt och något som kan dyka upp när vi blir äldre.

Hudläkaren Debra Jaliman liknar de här linjerna med rynkor i ansiktet, alltså ett naturligt ålderstecken helt enkelt.

7. Mycket nedbitna naglar

Många har ovanan att bita på naglarna, och det behöver egentligen inte vara särskilt allvarligt. Men om det blir ett alltför hetsigt bitande, eller gnagande på huden runtom nageln, skulle det kunna vara ett tecken på tvångssyndrom, ocd.

Debra Jaliman menar att det ibland krävs att man behandlar de psykologiska impulserna bakom när nagelbitningen är ocd-relaterad. Man kan också försöka vänja sig av med bitandet med hjälp av ett nagellack som smakar illa.

8. Tunn och konkav

Om nageln blir väldigt tunn och konkav till formen kan det vara ett tecken på järnbristanemi, enligt Debra Jaliman. Detta är alltså en blodbrist som beror på att man har för lite järn i kroppen.

Hon rekommenderar att uppsöka en läkare om det här symptomet dyker upp, och ofta kan det behandlas med järntillskott. Om nageln är väldigt blek kan även detta vara ett tecken på järnbristanemi.

LÄS OCKSÅ: Järnrik mat: Enkla knepet för att slippa järnbrist

9. Gropiga naglar

Tycker du att dina tidigare så släta naglar plötsligt har blivit gropiga? Då är det ett tecken du ska ta på allvar och ta upp med en läkare.

Gropiga eller buckliga naglar skulle nämligen, enligt Debra Jaliman, kunna vara ett tecken på hudsjukdomen psoriasis.

LÄS MER: Allt du behöver veta om psoriasis

10. Mörka ränder 

Om du märker att det dyker upp svarta missfärgningar på dina naglar, exempelvis svara ränder är även detta något att ta på allvar. Detsamma gäller utväxter som gör ont.

Du bör besöka en läkare för att klargöra orsaken till dessa symptom. Enligt John Anthony skulle det kunna vara ett tecken på hudcancerformen malignt melanom.

LÄS OCKSÅ: Dina naglar kan avslöja hjärtsjukdom