Lite rödvin om dagen ökar nivåerna av det goda HDL-kolesterolet.
Bara vin, och bara ett tillfälle per kväll är hemligheten.
1 AV 2
Lite rödvin om dagen ökar nivåerna av det goda HDL-kolesterolet.
Foto: Bjãéâ Rn-Robert Schmechel
2 AV 2
Bara vin, och bara ett tillfälle per kväll är hemligheten.
Foto: Colourbox

Det här händer när du dricker ett glas rödvin

Ett glas vin till maten dagligen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom,

Det visar en ny studie.

Men observera: det är framför allt rödvin som gäller – och man bör inte dricka mer än 1,5 deciliter åt gången.

Vi har hört det förut: att vin i måttlig mängd kan vara bra för hälsan. Men samtidigt är hög alkoholkonsumtion ett allvarligt samhällsproblem, med beroende och förhöjd cancerrisk bland konsekvenserna.

Så vad gäller då? Är det okej, eller rentav nyttigt, att konsumera alkoholhaltiga drycker dagligen?

Enligt ny forskning är svaret att man visst kan dricka alkohol till middagen varje kväll, såtillvida att man håller sig till vin – och max ett glas per tillfälle. Antagandet bygger på en studie från Ben-Gurion-universitetet i Israel, rapporterar tidningen Life.

224 personer med välskött typ 2-diabetes och liten risk att utveckla alkoholmissbruk fick i två års tid äta enligt Medelhavskosten – och till varje kvällsmåltid välja att dricka 1,5 deciliter mineralvatten, torrt rött vin eller torrt vitt vin. Återkommande under studieperiodens gång fick deltagarna fylla i frågeformulär, samt lämna blodprover för att forskarna skulle kunna mäta blodsocker, fett och leverfunktion.

Kolesterol i balans

Resultatet visade att de försökspersoner som drack rödvin markant ökade sina nivåer av det goda HDL-kolestorolet, som skyddar hjärtat. Deras kolesterol var överlag i mer balans än hos gruppen som drack vatten.

Rödvinsdrickarna var också den enda grupp där man noterade en rejäl minskning av komponenter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, medan både rödvins- och vitvinsgruppen upplevde att de sov bättre med de nya vanorna.

LÄS OCKSÅ: Ett par glas vin om dagen förlänger livet

LÄS OCKSÅ: Även mindre mängder alkohol kan ge skador

LÄS OCKSÅ: Ett glas vin om dagen bra – men inte för alla