Har du någonsin undrat hur andra människor äter frukost?
Så här kan det exempelvis se ut i Indien.
Och så här kan det se ut i Kina!
1 AV 3
Har du någonsin undrat hur andra människor äter frukost?
Foto: iStock Flickr
2 AV 3
Så här kan det exempelvis se ut i Indien.
Foto: Flickr
3 AV 3
Och så här kan det se ut i Kina!
Foto: Flickr

Det här äter folk till frukost – världen över

Frukost är dagens viktigaste måltid och här i Sverige äter vi gärna en tallrik gröt, lite fil eller ägg till vårt kaffe.

Men hur går det till i andra länder?

Sajten Independent har frukosttallrikar från alla världens hörn.

En grym frukost kan göra skillnad på en bra och dålig dag. Inte nog med att humöret slår i topp, en välkomponerad frukost får fart på förbränningen, håller dig mätt och stabiliserar ditt blodsocker.

Vad vi äter här i Sverige har du säkert koll på, men hur ser det egentligen ut på resten av jordklotet?

LÄS OCKSÅ: 7 frukostar som gör dig smal

Kuba

Foto: Flickr/Jorge Gonzalez

En typisk kubansk frukost innehåller nästan alltid en tostada, en rostad och smörad brödbit vars namn passande nog betyder "grillad" på spanska. Serveras ofta med cafe con leche som liknar kaffe latte.

 

Colombia

Foto: Flickr/Gabriel Garcia Marengo

Den colombianska frukosten kretsar kring den så kallade arepan, ett kompakt majsbaserat bröd som serveras med smör eller toppas med ägg, kött eller marmelad.

Brasilien

Foto: Flickr/toomuchkatherine

Starkt kaffe premieras och avnjuts gärna med en tallrik skinka, ost och bröd. Även nationalrätten feijoada, en gryta med bönor och olika typer av kött, äts till frukost.

Australien

Foto: Flickr/Adam

Vegemite är en mörkbrun, salt kräm som görs av det jästextrakt som uppstår som restprodukt vid öltillverkning. Det kanske inte ser så aptitligt ut men är extremt populärt som pålägg i Australien.

Kina

Foto: Flickr/Lian Cheng

En traditionell kinesisk frukost varierar från region till region, men rätten you tiao älskas av miljoner. You tiao är en form av friterad degpinne som serveras med varm sojamjölk. Även dim sum och den heta rissoppan congee är populära.

Mexiko

Foto: Flickr/Jeff Kramer

Mexikaner sparar inte på krutet när det kommer till frukost. Den kryddiga äggrätten huevos rancheros är exempelvis världsberömd. På bilden syns en så kallad chilaquiles.

Italien

Foto: Flickr/Evelyn Hill

Prima colazione i Italien, eller frukost som det heter på svenska, består vanligtvis av en kopp cappuccino och en bit brioche med marmelad eller fylld med choklad.

Indien

Foto: Flickr/Steven Levin

Precis som i Kina varierar det från region till region, men den här typen av arrangemang är vanliga. Chutney, dipsåser och bröd som dosa, roti eller idli.

Tyskland

Foto: Flickr/Philby

Tyskar gillar att ha mycket att välja på - i form av nybakta bröd, kallskuret, ostar, smör och marmelader.

Frankrike

Foto: Flickr/Jeremy Keith

Fransmännen krånglar inte till det. Alla som varit i landet vet att det inte är en klyscha att var och varannan fransman bär runt på en baguette eller croissant på morgonen. Brödet doppas ofta i det tillhörande kaffet.

Jamaica

Foto: Flickr/Christina Xu

Frukten ackee är en stor frukostfavorit hos jamaicanerna. När den tillagas ser den nästan ut som äggröra och serveras ofta med friterad kokbanan, saltad fisk och andra färska frukter.

Korea

Foto: Flickr/Lisa Risager

Om det är någon rätt som alltid finns på ett koreanskt matbord så är det kimchi. Så även till frukost. I övrigt äter man gärna ris, soppa, fisk, biff eller rester från gårdagens matlagning.

Spanien

Foto: Flickr/fvanrenterghem

Pan con tomate, alltså en rostad macka med tomat är en spansk favorit. En annan klassiker är så kallade churros - en avlång friterad degpinne på vetemjöl eller potatis.

Japan

Foto: Flickr/Bryan

En traditionell frukost i Japan inkluderar ofta miso-soppa, ångat vitt ris, picklade grönsaker och någon typ av protein - som fisk eller den japanska omeletten tamagoyaki.