1 av 2 Foto: Shutterstock
Sven Andréasson är överläkare på Beroendecentrum och professor vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet.
2 av 2: Sven Andréasson är överläkare på Beroendecentrum och professor vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet. Foto: ULF SIRBORN

Det händer i kroppen när du tar en vit månad

En lång och härlig semester - men kanske lite väl mycket vin?  

Du är inte ensam om att känna att en vit månad kanske är på sin plats nu i höst. 

Och det är inte alls en dum tanke. På bara en månad kommer mätbara förbättringar att hinna ske i din kropp. 

– Det finns fördelar med att avstå alkohol även för de som vanligtvis bara dricker litegrann, säger alkoholläkaren Sven Andréasson. 

Alkohol hör till i många sociala sammanhang. Vi träffas efter jobbet och tar ett glas, firar att arbetsveckan är slut med gott glas rödvin hemma på fredagen, eller inleder festen med en god drink. Och under semestern är det ganska vanligt att det blir mer alkohol än resten av året. Därför är det inte konstigt att många funderar på att ta en vit månad nu under hösten. 

– Man är inte riktigt nöjd med sitt drickande och inser att det inte är hälsosamt. Då ser man en vit månad som en hälsosam insats, lite som att börja träna. Det bästa, rent hälsomässigt, är ju om man ser det som en början på en livsstilsförändring. Ser man det mer som en engångsgrej för att sen återgå till de gamla rutinerna är effekten så klart begränsad, men fortfarande positiv, säger Sven Andréasson som är överläkare på Beroendecentrum och professor vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet. 

Mätbara förbättringar både fysiskt och fysiskt

Det behövs faktiskt inte mer än en månad utan alkohol för att kunna påvisa mätbara positiva effekter – fysiskt men också psykiskt.  

– De vanliga riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar förbättras, som blodtryck och kolesterol. Och levervärdena förbättras, säger Sven Andréasson.

Han förklarar att det är helt enligt förväntan eftersom alkohol har en toxisk effekt på kroppens alla vävnader. Om man då upphör med den giftiga substansen sker en naturlig normalisering av flera funktioner i kroppen. 

– Man ser det också på hjärnans funktion. Man ser exempelvis förbättrat minne, förbättrat stämningsläge och bättre sömn. Många reagerar med förvåning på hur man nästan omgående känner sig piggare och vitalare, säger Sven Andréasson och poängterar att även de som bara brukar dricka måttligt upplever dessa förbättringar. 

Vit månad kan ge positiva effekter på lång sikt 

Det säger sig självt att allt i kroppen som snabbt förbättras under en vit månad kan gå tillbaka lika snabbt när man sedan börjar dricka igen. Men en vit månad kan ändå föra med sig positiva hälsoeffekter även på längre sikt. 

– Det finns ett par studier där man finner bestående positiva effekter ett halvår efter den vita månaden. Det handlar troligen om att en vit månad kan leda till ändrade vanor på sikt, säger Sven Andréasson. 

– Det är det bästa scenariot. Man kanske omprövar en del rutiner under den här månaden. Man kanske upptäcker att det går bra att dricka mindre även om man deltar i sociala evenemang. 

Välj bort tredje, fjärde och femte glaset

Bara genom att dricka mindre mängd vid varje tillfälle skulle många kunna minska de negativa effekterna av alkoholen. Man behöver inte bli nykterist efter sin vita månad, drar man ner på mängden har man ändå vunnit mycket. 

– Det vanligaste är att man tar ett par glas i onödan. Roligare än 2-3 glas blir det nästan aldrig. Den effekt man är ute efter infinner sig på den nivån och allting man dricker därutöver har negativa effekter. Man blir sömnig, reagerar sämre och blir sluddrig. Problemet är att när man kommit i gång och druckit de där 2-3 glasen så tappar man omdömet och fortsätter dricka, säger Sven Andréasson. 

– Men kommer man ifrån det där, och nöjer sig med ett eller två glas, så kan det vara riktigt bra i längden. 

Varningssignaler att ta på allvar

Foto: Shutterstock

Om du bestämt dig för en vit månad men hela tiden hittar ursäkter för att skjuta den på framtiden är det en varningssignal att ta på allvar. Du bör ta dig en funderare på ditt drickande. 

– När man har svårt att hitta en tid då det funkar att ha en vit månad har alkoholen blivit väldigt central i ens liv, säger Sven Andréasson. 

Som förälder har du ett extra stort ansvar

Sven Andréasson poängterar också vikten av att se över sitt drickande om man är förälder, då är inte en vit månad någon undergörare. 

– Vi ser många anhöriga som är väldigt oroliga för att barn far illa när närstående dricker kraftigt. Men även måttligt drickande påverkar barn, och barn i allmänhet tycker väldigt illa om att föräldrar dricker alkohol. De märker subtila förändringar i beteende. Är man förälder så bör man verkligen tänka på det, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Joakim, 35, slutade dricka alkohol i ett år 

LÄS OCKSÅ: Så hittar du glädjen även när livet känns tungt 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!