Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Äter vegetarianer ägg? Här är de olika varianterna av vegetarianism.Äter vegetarianer ägg? Här är de olika varianterna av vegetarianism.Äter vegetarianer ägg? Här är de olika varianterna av vegetarianism.
En pescetarian, eller ”Stockholmsvegetarian” som det också kallas, äter mestadels plantbaserat men med inslag av fisk och skaldjur.En pescetarian, eller ”Stockholmsvegetarian” som det också kallas, äter mestadels plantbaserat men med inslag av fisk och skaldjur.En pescetarian, eller ”Stockholmsvegetarian” som det också kallas, äter mestadels plantbaserat men med inslag av fisk och skaldjur.
1 AV 2
Äter vegetarianer ägg? Här är de olika varianterna av vegetarianism.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
En pescetarian, eller ”Stockholmsvegetarian” som det också kallas, äter mestadels plantbaserat men med inslag av fisk och skaldjur.
Foto: Shutterstock

Guide: 8 olika typer av vegetariska dieter

Vad äter en vegetarian? Och vad är egentligen en stockholmsvegetarian?

Vegetarianism är ett brett begrepp är inte helt lätt att ha koll på alla olika varianter.

Därför har Hälsoliv satt ihop en guide över de åtta varianterna som finns.

I dag är det många som väljer att gå över till en vegetarisk kost. Men vad innebär vegetarianism egentligen? Att man bara äter mat från växtriket, eller kan man vara vego och även unna sig en caesarsallad ibland? 

Vi reder ut skillnaderna mellan de olika vegetariska kosthållningarna.

1. Flexitarian

Flexitarian, fuskvegetarian, semi-vegetarian – kärt barn har många namn. Som namnen förtäljer är det här en typ av kosthållning där ambitionen är att huvudsakligen äta grönt, men att kött, fisk, fågel och andra animalier också slinker ner när andan faller på.

2. Pescetarian

I Sverige kallas det även för ”stockholmsvegetarian”. Den här typen av vegetarianism innebär att man äter mestadels plantbaserat men också äter fisk och skaldjur. Många pescetarianer äter också ägg och mjölkprodukter. 

Vad är skillnaden mellan vegan och vegetarian?

Ordet vegetarian betyder egentligen att en person enbart äter mat från växtriket – grönsaker, bönor, linser, frukt.

Ägg och mjölk ingår inte i den definitionen, men i folkmun har det blivit så.

Enligt Nationalencyklopedin äter en person som kallar sig vegan äter alltså vegetariskt, även om många för enkelhetens skull säger att de äter veganskt.

Så vad är en vegan? Vegan är en livsstil som präglas av att man inte vill att djur ska fara illa. Därför undviker veganer alla slags produkter som innehåller animalier eller har inneburit att djur farit illa.

För enkelhetens skull säger många som äter helt vegetariskt att de är veganer/äter veganskt.

3. Lakto-ovo-vegetarian

Äter man lakto-ovo-vegetariskt betyder det att man uteslutit kött ur sin kost, men äter sådant som är gjort på ägg och mjölk. För många är det här den typ av vegetarianism man menar när man säger att någon är vegetarian eller äter vegetariskt. Detta trots att varken ägg eller mjölk egentligen går in under begreppet vegetariskt.

Många ostar innehåller dock animaliskt löpe, ett ystenzym som utvinns ur kalvmage. Utvinningen av animaliskt löpe innebär att kalvarna dör i processen.

4. Laktovegetarian

Laktovegetarianer äter inte ägg eller kött men exempelvis mjölk, yoghurt och ost. 

LÄS OCKSÅ: 16 vegetariska livsmedel som är rika på järn

5. Ovovegetarian

Ovovegatarianer äter ägg eller produkter som innehåller ägg men håller sig borta från mjölkprodukter och kött.

6. Pollo-vegetarian

Pollo betyder kyckling på spanska, och därför är det inte så svårt att gissa vad pollo-vegetarian innebär. De får i sig en del av sitt protein från fågelkött som kyckling och kalkon. En del pollo-vegetarianer äter också mjölk och ägg.

7. Pollo-pesce-vegetarian

Undviker kött från gris, ko och liknande men tillsätter fågel och fisk till sin vegetariska kost, och ibland även mjölk och ägg.

LÄS OCKSÅ: 5 myter om vegetarisk kost

8. Vegan (den riktiga vegetarianen)

Egentligen äter veganer vegetariskt, om man ska utgå från den ursprungliga betydelsen av ordet. Men för att undvika missförstånd används i stället veganskt eller helvegetariskt för att beskriva kosthållningen.

Vegansk kost är strikt och är helt och hållet baserad på mat från växtriket. En del drar gränsen för animalier olika, och väljer till exempel bort även honung.

Men även med veganer kan det uppstå begreppsförvirring. Definitionen av vegan är egentligen att det är en livsstil där den praktiserande i så stor utsträckning som möjligt tar avstånd från livsmedel, produkter och aktiviteter där djur kommit till skada.

Psst! Letar du efter vegetariska recept? Här hittar du några goda rätter för både vardag och fest.