Har du koll på de nya "hälsoorden" som folk och företag slänger sig med?
Visste du att "organiskt" är detsamma som "ekologiskt"?
1 AV 3
Har du koll på de nya "hälsoorden" som folk och företag slänger sig med?
Foto: Getty images
2 AV 3
Visste du att "organiskt" är detsamma som "ekologiskt"?
Foto: Getty images
3 AV 3

Det betyder de trendiga hälso-orden

Ekologisk. Organisk. Raw.

Vi ser och läser de nya livsmedelsorden – men vet vi vad de betyder?

Att "organiskt" är detsamma som "ekologiskt", att närproducerat nödvändigtvis inte är bäst?

Här reder vi ut de trendiga hälsoorden.

Aldrig tidigare har det väl varit så inne att äta rätt? Att välja mat utifrån hur bra den är för både vår egen och miljöns hälsa. Dietister och experter förespråkar rawfood och naturliga råvaror: att vi återgår till en kost som påminner om den man åt på stenåldern. Industriellt bearbetad mat ska bort: istället ska vi äta så rent som möjligt.

Och visst väljer man hellre livsmedel utan ohälsosamma tillsatser och e-ämnen, om man har möjlighet. Men det är lätt att bli förvirrad bland alla riktlinjer i medierna och olika märkningar på butikshyllan. Är ekologiskt bättre än närproducerat, vad betyder egentligen det där "raw"?

Här följer en behändig ordlista:

1. Ekologisk

Med "ekologiskt" åsyftas vanligen att livsmedlet är producerat enligt specifika krav på djurhållning och odlingsmetoder. Man får inte använda ogräsbekämpning eller växtskyddsmedel och måste tillgodose en viss växtföljd: det vill säga odla grödorna i en specifik ordning, så att man kan använda biologiska bekämpningsmetoder istället för konstgjorda.

– Hittills har man inte kommit fram till om människan mår bättre eller sämre av att äta ekologiskt. Främsta anledningen till ekologisk produktion är att man vill undvika att det kommer ut gifter i naturen, säger Ulrika Franke, projektledare på växt- och miljöavdelningen vid Jordbruksverket.

LÄS OCKSÅ: Trendspaning 2017: Så äter, dricker och tränar vi 

(I Sverige förekommer två logotyper som garanterar att maten producerats ekologiskt: Europalövet, vars krav är gemensamma för alla EU-länder, och det svenska KRAV-märket, där det finns ytterligare, mer långtgående regler kring matproduktionen.)

2. Närproducerad/närodlad

"Närproducerat" är inte lika reglerat som exempelvis KRAV-märkningen: det finns inga riktlinjer för vad "nära" innebär, för vilka avstånd som gäller. Men kort och gott syftar närproducerat eller närodlat på att livsmedlen producerats i närheten, lokalt. 

Dock bör man ha i åtanke att närproducerad mat som inte uppfyller kraven på ekologisk produktion kan vara ett sämre val än ekologiska livsmedel som fraktats längre sträckor.

– När det gäller produktionen av livsmedel så utgör transporten en ganska liten del av miljöpåverkan. Det är framför allt flygtransport eller långa lastbilssträckor som är bekymmersamt, tåg är relativt miljövänligt, säger Ulrika Franke vid Jordbruksverket.

Foto: Colourbox

3. Raw

Med "raw" åsyftas livsmedel som inte har upphettats till mer än 42-47 grader. Fördelen med detta är att nyttigheterna i maten, det vill säga de naturliga näringsämnena, inte försvinner i någon tillagningsprocess. En kost baserad på så kallad "rawfood" består till stor del av sådant som kan ätas som det är, till exempel frukt, bär, grönsaker, frön, nötter och gröna blad. På svenska finns ännu inget vedertaget ord för "raw", men obearbetad, obehandlad, oprocessad, orostad, naturlig och ren är några av de synonymer som förekommer ibland.

(Rawfood översätts ibland med 70-talsklingande "råkost" eller "levande föda".)

LÄS OCKSÅ: 7 nyttiga skäl: Därför borde du äta veganskt 

4. Säsongsanpassad

När vi rekommenderas att äta "säsongsanpassat" åsyftas att vi ska välja råvaror som finns tillgängliga nära oss naturligt, istället för att äta frysta eller importerade livsmedel som fraktats långa sträckor. Konsekvensen blir att vi får i oss färsk, fräsch mat av bättre kvalitet.

I Sverige handlar det till exempel om att äta jordgubbar och primörer som nypotatis och morötter på sommaren, kantareller och plommon på hösten. På vintern, när bären lyser med sin frånvaro i skogen, bör vi göra paj på svenska vinteräpplen istället för att köpa dyra amerikanska blåbär.

5. Organisk

Organisk är exakt detsamma som "ekologisk". Det är det engelska ordet för ekologiskt, "organic", direktöversatt till svenska.