Maria Sundbom Lörelius är aktuell i dramakomedin ”Dejta”.
Maria Sundbom Lörelius är aktuell i dramakomedin ”Dejta”. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Det är skönt att bli äldre, man är inte perfekt”

I tv-serien ”Innan vi dör” skrämde Maria Sundbom Lörelius slag på tittarna som hårdkokt kriminell.

Privat är nya stjärnskottet varmhjärtad, känslig och högst mänsklig. Just nu kan man se Maria spela dejtande tonårsmamma i dramakomedin ”Dejta”.

Här svarar hon på tio snabba frågor.

1. Vem är du?

– Jag är 44 år. Jag är från Sundborn utanför Falun i Dalarna. En pytteby som Carl Larsson kommer ifrån. Det är en av de byar som lever fortfarande på grund av Carl Larsson-gården. Dalarna är väldigt vackert med en fond av berg. Jag är uppvuxen på en gård utanför den lilla byn, där mina föräldrar bor kvar. Så ofta jag kan återvänder jag till gården. Jag vill till stillheten. Mamma och pappa hade ett lantbruk med får, men det är avvecklat nu. De är pensionärer och orkar inte längre. Att växa upp så var en väldig trygghet, men också begränsande eftersom det var litet och små skolor.

– Jag kommer inte alls från en teaterfamilj och hade aldrig träffat en skådespelare. När jag började spela amatörteater i åttan upptäckte jag fantasins kraft. I stället för att vara en del av normen kan man ställa sig bredvid och kommenterara eller leka den.

Maria Sundbom

Ålder: Fyller 45 i maj.

Gör: Skådespelare.

Bor: Lägenhet i Skarpnäck i södra Stockholm. Familj: Maken Emil Sundbom Lörelius, 44, inslagsproducent på Warner. Dottern Esther Quigley, 13, från en tidigare relation, bonusbarn på 9 och 12.

Aktuell: SVT:s nya dramakomedi ”Dejta”. (8 avsnitt. Sista avsnittet sänds 13 april.) Serien ligger också på SVT play. Regisserar ”EQ” på Kulturhuset Stadsteatern, en pjäs om känslor på scenen i Skärholmen.

2. Vad betyder skogen för dig?

– Jag är en skogsmänniska och naturen är viktig för mig. Det har jag fått med mig från Dalarna. I Stockholm söker jag upp naturen så mycket jag kan. Vi bor precis intill Nackareservatet och har jag inte gått i skogen tre gånger på en vecka är något fel. Där promenerar jag omkring eller sitter bara och glor. När jag ”skogsbadar” kan lösningar på problem träda fram. I stillheten blir jag lugn och får perspektiv. Ibland går jag rakt in i skogen. Jag är lite rädd att gå vilse, men försöker ha riktmärken för att hitta ut. Naturen är både livsfarlig och supertrygg. Det är därför den är så kul.

LÄS OCKSÅ: Tommy Nilsson: ”I dag ångrar jag ingenting”

3. Hur var det att slå igenom stort efter 40?

– Jag har aldrig varit karriärist, det är inte viktigt för mig. För mig är det viktigt att få syssla med teater och det har jag gjort sedan jag gick ut Scenskolan 2001. Jag kom inte från ett teaterhem och var en teateranalfabet. För mig har ingenting varit självklart. För filmen ”Mamman, flickan och demonerna”, där jag spelade mot min dotter Esther, fick jag en Guldbagge. Det är en ganska smal film, men ack så viktig. ”Innan vi dör” hade jättemånga tittare.

– Det händer att folk kommer fram. Jag har också fått meddelanden på sociala medier, både trevliga och otrevliga, jättefina och gränslösa. När någon tackar för ett fint skådespeleri blir man jätteglad.

– Det gränslösa är det män som står för. Det är verkligen jobbigt när de skriver något som handlar om utseendet eller undrar om vi ska träffas. När det gått ett avsnitt, är det som att de direkt tar fram datorn utan att använda hjärnan emellan. När unga människor hör av sig är det jätteviktigt att respondera. Då känner jag igen mig själv som en lost 14-åring, som hittade teatern.

4. Hur skulle du beskriva nya serien ”Dejta”?

– Det är en charmig serie om en väldigt bristfällig person, Ella. Det är befriande. Särskilt om man gör serier om kvinnor 40 plus, så ska de ha kommit någonstans. Man visar ett slags perfektion, en karriäristkvinna eller någon som satsat på modersrollen. Här är någon som gör fel och rätt, kors och tvärs hela tiden. Men Ella har absolut kommit någonstans, hon har barn, ett jobb hon trivs skitbra med och fina vänner. ”Dejta” handlar om att vara morsa, få ihop livet med en tonårsdotter och emellanåt vara lika barnslig som dottern.

– På det sättet är det skönt att bli äldre. Man är inte perfekt, har inte lärt sig allt. Ibland blir det fel och ibland ganska bra ändå. Så som livet är.

LÄS OCKSÅ: Tina Nordström: ”Inte lätt att se sina barn bli stora”

5. Hur skulle du presentera dig själv på en dejtingsajt?

– Jag har aldrig nätdejtat. Men man vill ju sålla lite agnar från vetet. För mig är humor och rättvisa väldigt viktigt. Att skriva det skulle få bort ett helt gäng. Rättvisan får man tolka som man vill. Jag tycker att orättvisa är fullständigt meningslöst.

6. Hur är din bästa söndag?

– Då är jag i skogen. Härom söndagen provade vi något nytt Jag, min man, bonusbarnen på nio och tolv och min 13-åriga dotter åt bara lite frukost. Sedan gjorde vi ostmackor och tog med oss ut i skogen. Egentligen ville barnen ligga hemma och kolla på Youtube, men vi var entusiastiska. Vi fick med dem ut och hittade en liten sjö i Nackareservatet. Det var jättetrevligt, trots att det blåste och var pissigt väder. När vi käkat klart gick vi hem. Resten av dagen var jag hemma i lägenheten i Skarpnäck. Jag tycker om att bara gå runt och skrota.

7. Vad längtar du efter just nu?

Våren. Jag har jobbat mycket, så jag längtar efter Dalarna och lite ledig tid. I Sundborn vill jag vara ute och gå, umgås med mamma och pappa och bara hänga. Mamma är en riktig gångare. Vi pratar mycket om livet, tråkiga saker och roliga saker som rör sig runt oss. Jag vet inte om jag kommer flytta tillbaka någon dag. Min man är från Västervikstrakten. Han är inte obekant med att lämna Stockholm, men vi har ju barn här.

LÄS OCKSÅ: Malin Olsson: Jag har svårt att komma ner i varv

8. Om du fick ändra något i ditt utseende – eller en egenskap – vad skulle det vara?

– Jag tror inte att jag är så trevlig på morgonen. Hur mycket jag än sover är jag ofta väldigt trött. Fastän jag stundtals känner mig jätteglad och tacksam för det omkring mig, så är jag i alla fall låg när jag vaknar. Det skulle jag vilja ändra. Det är en morgonsorg som måste få passera. Det kan ju inte vara så festligt för andra att mötas av någon som inte är så glad. Men det är bara ett slags tillstånd, som går över efter ett tag.

9. När gjorde du senast något du ångrade?

– Det gör jag verkligen hela tiden, i stort och smått. Att jag ska ha varit otrevlig eller för mycket. Det har med osäkerhet eller rädsla att göra. Jag har lätt att grubbla över om jag gjort fel och är väldigt vibbig. Att vara snäll mot andra är enormt viktigt. Att töntifiera snällhet är jättefel.

10. Vad är du mest nöjd med hos dig själv?

Jag tror jag är en ganska så schyst person att jobba med. Jag tar ansvar och ser alla runtomkring mig. I till exempel ”Dejta” försökte jag möta upp Nova, som spelar tonårsdottern. Hon skulle veta att hon alltid kan komma till mig. Det kan handla om allt från att behöva gå på toaletten till att aldrig göra något hon inte vill. Då ska hon säga till mig, så bryter jag inspelningen. Jag är en bra ambassadör för andra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!