Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Att ditt hår inte kommer vara detsamma genom hela livet är något vi får räkna med. Hormonförändringar gör att ditt hår förändrades både vad gäller struktur, täthet och färg
Att ditt hår inte kommer vara detsamma genom hela livet är något vi får räkna med. Hormonförändringar gör att ditt hår förändrades både vad gäller struktur, täthet och färg
Att ditt hår inte kommer vara detsamma genom hela livet är något vi får räkna med. Hormonförändringar gör att ditt hår förändrades både vad gäller struktur, täthet och färg
1 AV 2
Hårmyterna du inte ska gå på
2 AV 2
Att ditt hår inte kommer vara detsamma genom hela livet är något vi får räkna med. Hormonförändringar gör att ditt hår förändrades både vad gäller struktur, täthet och färg
Foto: Shutterstock

Dermatologen: 7 skäl till att du får grått hår i förtid

Börjar du se gråa hår redan innan du fyllt 30?

Oavsett om man trivs med sin nya look eller inte kan det finnas olika anledningar till att vi får grått hår tidigt i livet - vissa allvarligare än andra.

Dermatologen listar orsakerna till att du blir en silver fox i tidig ålder.

Att få grått hår är en del av livet. För de allra flesta börjar hårfärgen förändras någon gång efter 35-40 års ålder, men för vissa kan de befarade gråa hårstråna dyka upp tidigare än så. 

Hudläkaren och författaren Doris Day listar sju orsaker till att du får grått hår tidigare än normalt, enligt The Healthy. 

1. Skyll på mamma eller pappa

2016 lyckades ett internationellt forskarteam spåra en gen som kunde kopplas till grått hår. I en tidigare artikel på Hälsoliv kunde forskarna se att den nyupptäckta genen stod för nästan 30 procent av hårets grånande, medan övriga 70 procenten påverkas av faktorer som ålder, miljö, stress och kost.

– Du kan bli förvånad över hur mycket grått hår du faktiskt har om du färgat det i flera år och du kan faktiskt skylla på din mamma och pappa. Precis som om du blir skallig eller inte så kommer de gråa generna från båda sidor av familjen, säger Doris Day till The Healthy.

2. Du kan ha en autoimmun sjukdom

Om det inte beror på din familjs gener kan det bero på något allvarligare. Till exempel kan den autoimmuna hudsjukdomen alopecia areata leda till ljusa vita slingor i håret. National Alopecia Areata Foundation (NAAF) förklarar att personer med tillståndet utvecklar små, runda, släta fläckar i hårbotten. De kan också tappa allt hår på huvudet eller kroppen. 

– Det här händer eftersom ditt immunförsvar angriper dina hårsäckar och får ditt hår att falla av. När det växer ut igen så växer det tillbaka vitt, säger Doris Day.

Om du upptäcker oroväckande håravfall ska du prata med din läkare.

3. Du befinner dig i förorenad miljö

80 000 identifierade områden, så många är eller misstänks vara förorenade i Sverige i dag. 1 200 av dessa bedöms så kraftigt förorenade att de utgör en mycket stor risk för människors hälsa, enligt Svenska Geotekniska Institutet.

Förorenade miljöer kan även det vara en orsak till att du får gråa lockar tidigare i livet. Förorenade miljöer skadar melaninproduktionen - det som ger håret dess pigment - och påskyndar hårets åldrande.

Annons: Läs över 50 magasin digitalt i appen ARCY 

– Det handlar egentligen om vad som kommer till follikelnivån som kommer att göra den mest markanta skillnaden. Även om dessa miljöfrågor kan ha en inverkan, är andra orsaker, som stress, viktigare, säger Doris Day.

Att det inte är hälsosamt att röka vet de flesta men att rökning dessutom kan leda till att små grå hårstrån poppar upp på skallen är lite mer okänt. Rökare har 2,5 gånger större chans att bli gråhåriga i förtid.

4. Är du superstressad? Det påverkar håret!

Kopplingen mellan stress och grått hår har diskuterats länge. Enligt Doris Day kan stress påskynda ditt genetiska öde, men det är ganska osannolikt att det kommer ändra din hårfärg om du är under 35-40.

Däremot kan stress göra att ditt hår åldras snabbare och tidigare om det ligger i dina gener. Här är det viktigt att anstränga sig och hitta redskap för att hantera din stress. 

5. Du utsätts för cigarettrök

Om du inte känner igen dig i något av ovanstående kan det kanske vara cigaretterna som är boven? Oavsett om det är du eller någon annan som röker kan exponeringen påverka din hårfärg.

Forskning publicerad i Indian Dermatology Online Journal fann att rökare har 2,5 gånger större chans att bli gråhåriga i förtid. Troligtvis beror det på de enorma mängder fria radikaler som genereras av att röka.

Vad är fria radikaler?

Vi människor behöver reaktiva ämnen i låga halter, men när halterna blir för höga uppstår så kallad oxidativ stress som skadar celler och vävnader. Mängden fria radikaler kan öka när kroppen utsätts för stress, till exempel vid sjukdom, hårt fysiskt arbete eller om man röker.

 

Källa: Livsmedelsverket

6. Dina hormoner förändras

Alla kan väl känna igen sig i att titta tillbaka på gamla bilder av sig själv och utbrista ”Så snygg jag var!”. 

Precis som med allt annat kommer inte håret vara detsamma som för 10 år sedan och boven i dramat är ingen mindre än den gamla hederliga hormonförändringen.

Tack vare hormoner kan ditt hår förändras över tid i struktur, täthet och färg. Enligt Day börjar processen bli mest märkbar när du fyller 30.

Foto: Shutterstock

Hon säger också att det fortfarande är lite av ett mysterium för experterna exakt hur hormoner som östrogen, progesteron och kortisol påverkar vårt gråa svall. Det kan vara flera faktorer som spelar in samtidigt: din genetik, miljöfaktorer och hormonella förändringar.

7. Det är helt enkelt din ålder

Vissa blir gråhåriga när de är 60, andra när de är 25. Vare sig du själv är redo eller inte kan ditt hår vara det.

Melaninproduktionen minskar med åldern och för varje decennium efter att du fyllt 30 ökar risken att bli grå med 10 till 20 procent, enligt USA:s kongressbibliotek.

Något som är säkert är i alla fall att vi alla kommer att hamna där till slut, även om vi vill det eller inte. Så det är väl lika bra att omfamna sin inre silver fox, eller hur?