Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vad är det som gör att ultraprocessad fet mat känns så lockande när man druckit alkohol?Vad är det som gör att ultraprocessad fet mat känns så lockande när man druckit alkohol?Vad är det som gör att ultraprocessad fet mat känns så lockande när man druckit alkohol?
Forskare vid Pensylvania State University College of Medicine kan ha svaret på varför du längtar så efter skräpmat när du är bakfull.Forskare vid Pensylvania State University College of Medicine kan ha svaret på varför du längtar så efter skräpmat när du är bakfull.Forskare vid Pensylvania State University College of Medicine kan ha svaret på varför du längtar så efter skräpmat när du är bakfull.
1 AV 2
Vad är det som gör att ultraprocessad fet mat känns så lockande när man druckit alkohol?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Forskare vid Pensylvania State University College of Medicine kan ha svaret på varför du längtar så efter skräpmat när du är bakfull.
Foto: Shutterstock

Därför vill du alltid äta skräpmat när du druckit alkohol

Svårt att motstå en stod kebabrulle efter att du rumlat runt på krogen?

Det kan bero på att ditt drickande slagit ut hjärnfunktionen som ser till att du inte överäter.

En utekväll är inte komplett utan ett stopp på närmaste nattöppna snabbmatställe. Men vad är det som gör att ultraprocessad fet mat känns så lockande när man druckit alkohol?

Forskare vid Pensylvania State University College of Medicine kan ha svaret, enligt Independent. 

Koppling mellan drickande och hetsätning

I en studie på möss, publicerad i American Psysiological Society, studerade forskarna dryckes- och matmönstret hos tre grupper av möss. 

Den första gruppen försågs med mat med hög fetthalt och begränsad tillgång till vatten som blandats med alkohol. Den andra gruppen tilldelades mat anpassad för gnagare och begränsad tillgång till vatten som blandats med alkohol. Den tredjegruppen försågs med en begränsad mängd mat med hög fetthalt och samma tillgång till alkoholmixen som de andra grupperna, en så kallad ”hetsätardiet”. När de inte hade tillgång till den feta maten fick de äta normal kost.

LÄS OCKSÅ: Paulún: Här är den nyttigaste skräpmaten

Under de åtta veckor som studien pågick ökade man styrkan på alkoholmixen successivt.

Samtliga hade tillgång till obegränsat med vatten under testerna. 

Enligt forskarna var det tydligt att den tredje gruppen föredrog alkohol framför vatten, medan grupperna som åt vanlig gnagarmat eller bara fet mat drack mindre av alkoholblandningen.

Mer forskning behövs

Det behövs mer forskning för att kunna säga att det samma gäller för människor, men enligt forskarna föreslår studien att det kan finnas ett samband mellan drickande och ett överdrivet intag av mat. De menar att det begränsade intaget av mat med mycket fett triggar ett okontrollerat ätande när maten väl finns, vilket i sin tur triggar ett sug efter alkohol.

Tidigare studier som visar att alkoholintag påverkar samma krets i hjärnan som kontrollerat aptiten.