Hejdå gaser.
Hejdå gaser.

Därför ska du skippa mjölken – 3 bra skäl

Nya forskningsresultat visar att det kan vara bra för hälsan att sluta dricka mjölk. Upptäckterna visar att det både kan ge dig lugn mage och bromsa åldrandet! Här är guiden till dig som vill sluta med mjölk.

Från stapelvara i varje familjs kylskåp till ett livsmedel under lupp. För hundra år sedan hade den näringsrika mjölken hög status, ett enkelt och prisvärt sätt att få i sig vitaminer och extra energi. I dag, när ungefär varannan vuxen svensk lider av övervikt eller fetma, anses det vara bättre att dricka vatten till maten. Nu ifrågasätts den hyllade hälsodrycken av både forskare och kostexperter.

SE HÄR: Så äter du mjölkfritt

- Mjölk väcker mycket känslor, den har haft en väldigt stark ställning symboliskt och kulturellt, inte minst som ett hälsobringande livsmedel. Mjölken passade bra in i 1900-talets Sverige när välfärdsstaten växte fram, då var det sunt och bra att dricka mjölk, säger Håkan Jönsson som är matforskare och etnolog.

Kan påverka hälsan negativt

Vi dricker betydligt mindre mjölk i dag, konsumtionen har minskat med drygt 30 procent sedan 1980, enligt Arla.

I höstas publicerades en stor svensk studie­ som visade att en stor mjölkkonsumtion påverkade hälsan negativt. Förutom en ökad risk för att drabbas av förtida död såg forskarna att de kvinnor som drack mest mjölk även hade en ökad risk för benbrott.

- Det har faktiskt varit svårt att bevisa att ett stort intag av kalcium från mjölk skulle leda till färre benbrott, vi vet att vi behöver kalcium och fosfor för ett starkt skelett men egentligen inte i vilken mängd eller form, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum som står bakom studien.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Mjölksockret kan vara nyckeln

Den svenska mjölkstudien baserades på uppgifter från 100 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län. Vid två tillfällen med åtta års mellanrum besvarade kvinnorna en omfattande hälsoenkät om bland annat deras mat- och dryckesvanor. Männen svarade på enkäten vid ett tillfälle.­ Forskarna kallar studien en pusselbit, de vet ännu inte vad det är i mjölken som kan påverka vår hälsa negativt. Karl Michaëlssons främsta hypotes är att det är mjölksockret vi bör titta närmre på. Kroppen bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos, det är den sistnämnda som tros vara boven.

- Galaktos ger man till försöksdjur när man vill att de ska åldras snabbt, så det kan finnas ett samband där. Galaktos är en komponent av mjölksocker, laktos, och det tidiga åldrandet hos dessa djur sker genom ökad oxidativ stress. Vi ser att de som dricker mer än en till två glas mjölk om dagen har en högre nivå av oxidativ stress, vilket gör att vi tror att galaktos också kan vara en del av orsaken till ett tidigt åldrande hos människan, säger han.

Mjölkprotein kan driva på inflammation

Men allt fler experter ifrågasätter i stället mjölkproteinet, som också finns i laktosfria produkter.

- Mjölkprotein är en av de inflammationsdrivande molekylerna som påverkar hela kroppen. I USA finns en stor debatt om läckande tarm och många pratar om att mjölkprotein skulle kunna reta tarmen. Att sluta med mjölkprodukter hör ofta ihop med att man vill äta en antiinflammatorisk kost. Det finns en stark trend att välja bort både mjölkprodukter, gluten och socker, säger dietisten Sofia Antonsson.

Populära dieter som raw food eller sten­ålderskost innebär också en kost utan mejerier,­ de senaste åren har mjölkpaketen fått konkurrens av produkter baserade på havre, kokos, soja och nötter.

- Om man vill utesluta mjölkprodukter­ finns det väldigt bra alternativ som är berikade­ med olika vitaminer. Men kalcium­ kan vi också få i oss från grönsaker,­ nötter och frön. Det finns egentligen inga risker att utesluta mejerier ur sin kost så länge som man ersätter dem med likvärdiga­ produkter.

Yoghurt och kvarg är bra alternativ

För den som vill minska sitt intag av mejerier,­ utan att utesluta det helt, är yoghurt och kvarg bättre alternativ än mjölk.

- Syrade produkter verkar vara bättre för hälsan. De är näringsrika och innehåller en bra bakteriekultur, säger Sofia Antonsson.

FAKTA

Vad är mjölkproteinallergi?

Är du allergisk mot mjölk så är det själva proteinerna du reagerar på, inte laktosen. Allergi mot mjölk­protein brukar uppstå redan hos små barn och växer vanligtvis bort med åren. Symptomen kan vara magont, eksem, nässelutslag, kräkningar, diarré och luftvägsbesvär. Behandlingen är att utesluta alla produkter­ som innehåller mjölkprotein.

 

Vad är laktosintolerans?

Är du laktosintolerant kan du inte ta upp mjölksocker, laktos, från maten. Mjölksockret ska sönderdelas och tas upp i tunntarmen men saknar du enzymet som gör det hamnar mjölksockret i tjocktarmen i stället. Där bryts mjölksockret ner av bakterier vilket kan ge symptom som gaser, smärtor, diarré och upp­svälld mage. Laktosintolerans börjar oftast märkas som tidigast i tonåren.

 

Vad är laktos?

Laktos är mjölksocker och finns i all mjölk, även i modersmjölken. Laktos består av två sorters­ socker som är sammanbundna med varandra. För att människan ska kunna ta upp mjölksockret i tarmen måste ett enzym, laktas, dela upp mjölksockret i glukos och galaktos. Det är detta enzym som vissa har i för låg halt, eller saknar helt.

 

Vad är mjölkprotein?

Mjölkprotein är de proteiner som finns i mjölk och andra mejeriprodukter. Till störst del består mejeriprodukter av kaseiner, de utgör 80 procent av proteinerna. Resten av proteinerna kallas vassleprotein. Vill du undvika mjölkprotein gäller det att utesluta alla former av mejeriprodukter, även hårdost och smör.

3 skäl att välja mjölkfritt!

Lugnare mage.

Om du är känslig för laktos kommer du snabbt märka minskade­ gaser och mindre svullnad.

Du kan se yngre ut!

Mjölksockret bryts ner till galaktos i kroppen - vilken enligt forskarnas teori kan påskynda åldrandet.

Frisk, stark och mindre värk.

Mjölkprotein kan orsaka inflammationer i kroppen - det påverkar­ främst tarmen, men för den som exempelvis har ont i leder kan en antiinflammatorisk kost vara positiv.

Mixa egen nyttig mjölk!

Nöt- eller mandelmjölk

2 dl nötter

8 dl vatten

en nypa vaniljpulver

nötmjölkspåse eller saftduk

 

1 Blötlägg nötterna/mandeln i en stor skål med vatten i kyl över natten.

2 Sila bort vattnet och skölj nötterna noga. Lägg nötterna/mandeln i en mixer och häll på halva mängden vatten, 4 dl. Mixa i minst en minut.

3 Häll på resten av vattnet och mixa ännu en minut. Sila mjölken- med hjälp av en nötmjölkspåse eller saftduk.

4 Häll upp på glasflaska och förvara i kylskåpet. Mjölken håller i tre till fem dagar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!