Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 6 okt 2017 19:00

Därför ska du inte ta citronvatten på krogen

Citronvatten är både gott och nyttigt. Men det finns anledning att vara försiktig på restaurang.

Citronvatten är både gott och nyttigt. Men det finns anledning att vara försiktig på restaurang.

1/2

Foto: Fotolia

Forskarna undersökte 76 citroner från 21 restauranger.

Forskarna undersökte 76 citroner från 21 restauranger.

2/2

Foto: Fotolia

Citroner brukar ofta kallas för en mirakelfrukt som både kan motverka magbesvär, högt blodtryck och ge fin hy. Men du kanske ska skippa citronskivan i vattnet på restaurang – om du vill undvika att bli sjuk. 

Att beställa ett glas vatten med en citronskiva i på restaurang kan vara bra att undvika. Det visar en studie som publicerades i Enviromental Health för några år sedan. 

LÄS OCKSÅ: 7 skäl att dricka citronvatten på morgonen 

I studien undersökte forskarna om citronskivor, som ofta placeras som dekoration eller smakförstärkare i olika drycker på restaurang, kunde innehålla bakterier - och det var ingen trevlig upptäckt de gjorde. 

Totalt testades 76 citroner från 21 restauranger, och såg då att 70 procent (53 av skivorna) hade smittats ner med bakterier. 

LÄS OCKSÅ: Boosta huden och håret med citron 

Många bakterier överlever på citronen

Forskarna menar att resultatet av studien indikerar på att många olika bakterier kan överleva på fruktens kött eller på kanten av en citronskiva - och att finns en risk att få i sig sådana som kan göra en sjuk. Så nästa gång du går på restaurang kanske du ska undvika att ta en skiva frukt i drycken. 

Dock menar forskarna att fler studier borde göras på ämnet och att man då också borde titta på andra frukter och grönsaker som används som garnityr, så som oliver, selleri eller körsbär. Men frågan: Vågar du chansa?