Sugen på att skaffa hund? Det finns många fördelar för hälsan med att ha en jycke.
I en amerikansk studie från 2011 framkom att husdjursägare har bättre självkänsla och är mer ansvarstagande än personer utan djur.
Hundar - trevliga husdjur som har positiv inverkan på din hälsa.
1 AV 3
Sugen på att skaffa hund? Det finns många fördelar för hälsan med att ha en jycke.
Foto: Thinkstock
2 AV 3
I en amerikansk studie från 2011 framkom att husdjursägare har bättre självkänsla och är mer ansvarstagande än personer utan djur.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Hundar - trevliga husdjur som har positiv inverkan på din hälsa.

Därför ska du ha en hund – här är 6 hälsoskäl

Inte bara är de söta och fyller tomrummet om du känner dig ensam.

Husdjur har en massa andra hälsofördelar, visar forskningen.

Hälsoliv har tidigare skrivit om vinsterna med att ha katt - nu är det dags att ge hundägarna kredd.

Med inspiration av sajten Greatist listar vi sex anledningar till varför du bör investera i en jycke.

1. Den håller dig i form

Som husse eller matte duger inga ursäkter: du måste ut och rasta vovven, minst var sjätte timme enligt Jordbruksverkets rekommendationer. Och även om det känns motigt att dra på sig gympaskorna klockan sju en kall vintermorgon så kommer du att tacka din fyrbenta vän för promenaderna i efterhand. Enligt en amerikansk studie var oddsen att få den mängd motion som rekommenderas, för en normalfrisk människa, 34 procent högre bland hundägare än personer utan vovve.

LÄS OCKSÅ: Därför blir du frisk av din hund – se listan

2. Den kan hjälpa dig att sluta röka

Nej, inte genom att slita cigaretten ur din hand eller föreläsa pedagogiskt om cancerrisken. Men vetskapen om att vovven kan ta skada av den passiva rökningen gör det lättare för hussar och mattar att ge upp sin ovana, visar en amerikansk studie från 2008.

28 procent av de husdjursägare som rökte uppgav att information om riskerna för hunden skulle motivera dem att sluta.

Foto: Monkey Business Images Ltd

3. Den gör dig mindre stressad

Hundar gillar att kela och leka och studier har visat att när vi klappar och busar med dem utsöndrar våra hjärnor vällusthormonet oxytocin, som tros kunna minska stress, oro och aggression. Att kasta boll i parken med Bamse, Zorro eller Buster kan således vara ett behövligt avbrott från gnagande tankar och andra måsten som tenderar att inkräkta på vår fritid.

4. Den berikar dig socialt

Det är inte för inte som hunden kallas för "människans bästa vän". Många som lever ensamma eller på avlägsna platser sätter stort värde i jyckens sällskap. Dessutom bidrar rastpromenader och hundkurser till interaktion med andra hundägare och motionärer. I en amerikansk studie från 2011 framkom att husdjursägare har bättre självkänsla och är mer ansvarstagande än personer utan djur.

5. Den underlättar arbetsdagen

Relativt få svenska arbetsplatser tillåter att man tar med sig vovven till kontoret, men enligt en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) genomförde för några år sedan ansåg 59 procent av arbetsgivarna att hundar kunde bidra till en trivsammare arbetsmiljö.

Och amerikansk forskning har visat att både de anställda som fick ta med sig sina pälsklädda kompisar till jobbet samt deras kolleger upplevde mindre stress och kände sig mer tillfredställda under arbetsdagen.

6. Den motverkar depression

Djurterapi har visat sig vara effektivt på personer som lider av psykisk ohälsa. I Sverige har till exempel patienter med ångest och depression fått prova på att vistas på gårdar i naturen, där de har rehabiliterats med hjälp av hästar och ridning. Och även umgänge med hundar ökar utsöndringen av må bra-hormonet oxytocin, som tros lindra nedstämdhet och smärta.

På Miami University i USA har studenter tillgång till så kallade "terapihundar" under tentaperioderna, då hemlängtan och den mentala pressen är som störst.

LÄS OCKSÅ: Forskning visar: Hundens blick gör dig lycklig