Därför ska du äta chiapudding varje dag
Du har väl inte missat det senaste årets största mattrend?
Den nyttiga och superenkla chiapuddingen.
Oavsett om du hör till de redan frälsta – eller anser ryktet om dess förträfflighet vara betydligt överdrivet:
Den nya frukostfavoriten ÄR en riktig hälsobomb.
Med jämna mellanrum drabbas hela Sverige (och världen) av kollektiv matvurm. På senare år har till exempel hamburgaren fått explosivartad renässans som snabbmatsfavorit, med kreativa uppdateringar som gjort den både nyttigare och onyttigare.
Och även i mer hälsomedvetna läger går trender som styr kostrådgivarnas och tidningarnas rekommendationer. Det tidigare utskällda jordnötssmöret har till exempel blivit till ett "supersnack".
Och så var det chiafrön då. En dyr men "värd" skafferiprodukt, som kan användas i både gröt, smoothies och sallader.
Mest populär är emellertid den så kallade "chiapuddingen": En blandning med kokosmjölk eller mandelmjölk, som med fördel kan förberedas kvällen före måltiden.
– Det här är en favorit som egentligen funkar både till frukost, brunch, mellis och dessert, skriver tv-kocken Leila Lindholm om sin egen variant i nya kokboken "The fresh foodie".
Därför är chiafrön populära
Att chiapuddingen blivit så populär på frukostbordet har flera förklaringar. Förutom att den ser festligare ut än havregrynsgröt – och med rätt tillbehör kan smaka nästan lika gott som en efterrätt - är den tack vare de mexikanska frönas höga protein- och fiberinnehåll mycket mättande, vilket gör att man lättare står emot småätandet före lunch.
Dessutom är chia packat med näring i form av antioxidanter, mineraler, omega 3-fetter – som kan förebygga bland annat hjärtinfarkt, stroke, diabetes, inflammationer och stress.
LÄS OCKSÅ: 6 livsmedel - som kan minska risken för stroke och cancer
Så testa en ny frukostvana - och byt ut den dagliga yoghurten mot pudding.
Men var försiktig med mängden chiafrön.
– De innehåller mycket kalorier, så man ska inte äta mer än någon matsked om dagen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, till Hälsoliv.
LÄS OCKSÅ: Nyttigare än chiafrön - bipollen är nya supermaten