Chiapudding ur boken "The fresh foodie" av Leila Lindholm.
1 av 2: Chiapudding ur boken "The fresh foodie" av Leila Lindholm. Foto: David Loftus
Chiafrön är en riktig hälsobomb.
2 av 2: Chiafrön är en riktig hälsobomb. Foto: Colourbox

Därför ska du äta chiapudding varje dag

Du har väl inte missat det senaste årets största mattrend?

Den nyttiga och superenkla chiapuddingen.

Oavsett om du hör till de redan frälsta – eller anser ryktet om dess förträfflighet vara betydligt överdrivet:

Den nya frukostfavoriten ÄR en riktig hälsobomb.

Med jämna mellanrum drabbas hela Sverige (och världen) av kollektiv matvurm. På senare år har till exempel hamburgaren fått explosivartad renässans som snabbmatsfavorit, med kreativa uppdateringar som gjort den både nyttigare och onyttigare.

Och även i mer hälsomedvetna läger går trender som styr kostrådgivarnas och tidningarnas rekommendationer. Det tidigare utskällda jordnötssmöret har till exempel blivit till ett "supersnack".

Och så var det chiafrön då. En dyr men "värd" skafferiprodukt, som kan användas i både gröt, smoothies och sallader.

Mest populär är emellertid den så kallade "chiapuddingen": En blandning med kokosmjölk eller mandelmjölk, som med fördel kan förberedas kvällen före måltiden.

– Det här är en favorit som egentligen funkar både till frukost, brunch, mellis och dessert, skriver tv-kocken Leila Lindholm om sin egen variant i nya kokboken "The fresh foodie".

Därför är chiafrön populära

Att chiapuddingen blivit så populär på frukostbordet har flera förklaringar. Förutom att den ser festligare ut än havregrynsgröt – och med rätt tillbehör kan smaka nästan lika gott som en efterrätt - är den tack vare de mexikanska frönas höga protein- och fiberinnehåll mycket mättande, vilket gör att man lättare står emot småätandet före lunch.

"The fresh foodie" av Leila Lindholm.

Dessutom är chia packat med näring i form av antioxidanter, mineraler, omega 3-fetter – som kan förebygga bland annat hjärtinfarkt, stroke, diabetes, inflammationer och stress.

LÄS OCKSÅ: 6 livsmedel - som kan minska risken för stroke och cancer

Så testa en ny frukostvana - och byt ut den dagliga yoghurten mot pudding.

Men var försiktig med mängden chiafrön.

– De innehåller mycket kalorier, så man ska inte äta mer än någon matsked om dagen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Nyttigare än chiafrön - bipollen är nya supermaten

Recept - Leilas chiapudding med kokos och lime

4 PORTIONER

6 msk chiafrön

4 dl kokosmjölk

1 knivsudd vaniljpulver

1 limefrukt

1 ask hallon

1 ask blåbär

1/2 ask jordgubbar

2 msk agavesirap eller honung

 

1. Blanda chiafrön med kokosmjölk, rivet limeskal och vaniljpulver, låt stå i kylen i cirka 1 timme (rör om då och då).

2. Rör samman bären i en skål och smaksätt med agavesirap eller honung om så önskas.

3. Servera chiapuddingen i glas och tillsammans med rårörda bär.

 

Ur boken "The fresh foodie" av Leila Lindholm, utgiven på Walter and Books.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!