Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 22 jun 2016 16:45

Därför ska du ALLTID skölja din vattenmelon

<span>Skölj alltid vattenmelonen innan du skär upp. Det kan nämligen finnas bakterier på ytan.<br></span>

Skölj alltid vattenmelonen innan du skär upp. Det kan nämligen finnas bakterier på ytan.

1/2

Foto: iStock

<span>För att vara på den säkra sidan bör du skölja all frukt och grönt.</span>

För att vara på den säkra sidan bör du skölja all frukt och grönt.

2/2

Foto: iStock

En vattenmelon har ju ett skyddande hölje och behöver väl ändå inte sköljas?

Fel!

Här får du veta varför du ALLTID ska skölja din melon innan du frossar loss.

Många av oss är dåliga på att skölja både frukt och grönt innan vi äter.

Det är ungefär som att be om att bli sjuk.

Ta vattenmelonen som exempel, eller vilken melon som helst för den delen. Om du inte sköljer skalet finns alltid risken att bakterier följer med till fruktköttet när du väl skär upp den.

Enligt danska TV2 finns det risk för både listeria och salmonella.

Många förvarar melonen uppskuren i kylskåp

– Just meloner är något många förvarar uppskurna i kylskåpet under längre tid och då får listeria möjlighet att utveckla sig. Bakterierna kan växa i kylskåpstemperatur, säger Susanne Knochel, professor i mikrobiologi vid Köpenhamns Universitet, till tidningen BT.

Knochel hävdar också att söta meloner har ett högt ph-värde vilket är en perfekt grogrund för bakterier.

För att vara på den säkra sidan bör du skölja all frukt och allt grönt du äter.

LÄS OCKSÅ: Slipp magsjuka i sommar – 12 enkla tips

Relaterat