Kickstartar du varje dag med en nybryggd kopp kaffe?
1 av 2: Kickstartar du varje dag med en nybryggd kopp kaffe? Foto: Fotolia
Se då till att äta INNAN du tar den där koppen.
2 av 2: Se då till att äta INNAN du tar den där koppen. Foto: Fotolia

Därför ska du aldrig dricka kaffe på tom mage

Kickstartar du varje dag med en nybryggd kopp kaffe? 

Tips: Gör det INTE på tom mage, annars kan den där koppen bli allt annat än uppiggande.

Säg den som inte älskar att vakna till doften av färskt kaffe på morgonen. Med all rätt, för kaffe är fullt av antioxidanter och är bra för såväl kropp som knopp. Det kan till exempel förbättra minnet, öka koncentrationen och till och med minska risken för sjukdomar som diabetes typ 2, Parkinsons och levercancer.

Tyvärr finns det en hake. Om du inte ser till att äta något innan du tar din första klunk kan kaffet få jobbiga konsekvenser, enligt Business Insider.

Sura uppstötningar

Om magen är helt tom när du tar din första kopp kaffe kommer koffeinet att starta produktionen av magsyra, utan att det finns något att bryta ned. När det händer upprepade gånger riskerar du att irritera den känsliga magsäcken, vilket kan ge problem med halsbränna och matsmältningen i allmänhet.

LÄS MER: Kaffe förlänger livet, enligt forskare 

Ger dig vätskebrist

För mycket kaffe verkar också vätskedrivande, och kan om du inte ersätter den förlorade vätskan ge upphov till uttorkning. Det i sin följd gör dig inte bara trött och hängig, utan kan även påverka din puls och på sikt därför ha negativ inverkan på ditt blodtryck.

Hormonstörande

Den där koppen med kaffe kan även ställa till det för kroppens hormonproduktion. Din interna "klocka" släpper ifrån sig hormonet kortisol när du vaknar, vilket gör att du känner dig pigg och energisk. Tvärtom mot vad de flesta tror, så gör kaffet faktiskt att dina kortisolnivåer sänks och du blir tröttare snarare än piggare.

LÄS MER: Hur kaffeberoende är du? Gör testet här! 

Lindra med smör

Om du trots riskerna inte fixar att vänta med kaffet tills du fått i dig lite frukost finns det ett enkelt sätt att lindra eventuella negativa effekter - tillsätt lite mjölk eller en klick smör. Det hjälper kroppen att ta upp vitaminer och andra näringsämnen, även när du kickstartar kroppen med den där koppen java. 

Aktuellt just nu