Ett hårstrå eller två runt bröstvårtan? Inget ovanligt.
1 av 2: Ett hårstrå eller två runt bröstvårtan? Inget ovanligt. Foto: iStock
Nej, det är inte bara på huvudet det kan växa ut hårstrån. De kan komma fram på de mest oväntade ställena.
2 av 2: Nej, det är inte bara på huvudet det kan växa ut hårstrån. De kan komma fram på de mest oväntade ställena. Foto: Bigstock

Därför kan det växa hår – på dina bröstvårtor

Ett hårstrå på bröstvårtan?

Usch, så konstigt!

Nejdå, hårväxt på andra avvikande ställen på kroppen är faktiskt helt normalt.

Du står i duschen och upptäcker ett hårstrå på ena bröstvårtan. Eller du ligger och solar på stranden och noterar ett grovt strå nedanför naveln. Lugn, det betyder inte att du håller på att utveckla onormal hårväxt, eller är fysiskt sjuk. Uppkomst av enstaka hårstrån på andra ställen än hjässan, armhålorna, benen och runt könsorganet är både vanligt och fullt normalt.

LÄS OCKSÅ: 9 sätt: Så blir du av med pinsamt hår

Fem miljoner hårsäckar över kroppen

Faktiskt är det så att hela kroppen är full av hårsäckar. Omkring fem miljoner stycken, till och med. Av dessa är bara en femtedel lokaliserade till huvudet, varför möjligheten är ganska stor att hårstrån ploppar upp i helt andra regioner. På eller utanför vårtgården till exempel. Alternativt på örsnibben, hakan eller omkring naveln.

LÄS OCKSÅ: Växer håret snabbare om du klipper det ofta?

Kraftig hårväxt kan vara sjukdom

I de flesta fall beror avvikande och plötsligt uppkomna hårstrån på hormonella förändringar, liknande dem som inträffar vid graviditet eller under klimakteriet. I andra fall kan medicinering och läkemedel vara orsaken. Om hårväxten är kraftigare än några enstaka strån kan det röra sig om sjukdomen hirsutism, som innebär att kvinnor får hår på ställen där män normalt har det. Då kan hormonbehandling bli aktuellt.

Lättast rycka hår med pincett

Men vid lindrigare tillstånd är pincetten din bästa vän. Ryck de enstaka hårstråna på bröstvårtan eller örat när du just har klivit ur duschen och de är mjuka och lätta att avläsgna. För "fläckar" på mage och haka kan rakning eller vaxning vara bättre, eller hårborttagning med laser. Det sistnämnda sparar tid, eftersom resultatet håller längre, skriver Women's health.

LÄS OCKSÅ: 4 knep: Så slipper du raka benen så ofta

Aktuellt just nu