Därför har kattmänniskor ett bättre liv

Är du en katt- eller hundägare?

Nu är det bevisat att kattägare har bättre liv.

De både är friskare, mer intelligenta och har mer pengar.

I åratal har katt- och hundägare bråkat om vilket som är det bästa husdjuret. Enligt all forskning kan både katter och hundar förbättra hälsan och det sociala livet, ge ökad lycka och livskvalité för sina ägare.

Men enligt ny forskning finns det unika förmåner som bara kattägare har.

 

1. Mer intelligenta

Förra året avslutade forskare från Carroll University i Wisconsin en studie på personliga skillnader mellan katt- och hundmänniskor.  En av de mest provocerande upptäckterna var att kattägarna hade högre intelligens än hundägarna. Det betyder naturligtvis inte att man bara genom att gå ut och skaffa en katt blir smartare. Det handlar snarare om att de personer som attraheras av katter är mer benägna att ha högre intelligens. Samma undersökning visar på att kattägare är mer introverta, men också mer öppensinniga, och ogillar likformighet och ”vända kappan efter vinden” -människor.

 

2. Mindre klimatpåverkan

2009 rapporterade New Scientist om boken, ”Time to eat the dog: the realguide to stainable living” som handlar om djurs olika så kallade ekologiska fotavtryck. Där står att en medelstor hund har en klimatpåverkan som är dubbelt så stor som en 4,6 liters Toyota Land Cruiser som kör 10 000 kilometer per år, allt baserat på mängden kött hunden äter. Katter som är mindre och därför äter mindre, har en klimatpåverkan motsvarande en liten Volkswagen.

 

3. Mindre smuts och kladd

Forskare på Princeton University och Massachusetts Intsitute of Technology har kommit fram till att katter är mycket mer ordentliga när det kommer till att hålla rent. Hundar slänger med tungan i vattnet med en kraft på upp till åtta gånger av gravitationen, skvätter och orsakar pölar och kladd. Katter däremot doppar sin tunga lite fint med en styrka av två gånger gravitationen och får upp bara den vätska de dricker. Du behöver heller aldrig tvätta en katt, det sköter den själv.

 

4. Friskare husse och matte

Både hundar och katter minskar stress och sänker blodtrycket hos människorna de bor med, och djurterapi används för både sjuka och gamla. Men ny forskning från University of Minnesota visar att kattägare har 40 procent mindre risk att dö i en hjärtattack än de som aldrig ägt en katt. De är helt enkelt friskare.

 

5. Sparar pengar

Att äga en katt i stället för en hund kan bespara dig mellan 2400 och 6 400 kronor per år, förmodligen mer. Allt enligt den amerikanska  djurrättsorganisationen ASPCA. Hundar är generellt sett större än katter och äter därmed mer mat. De kräver också mer leksaker, utbildningar och tjänster av olika slag. Även veterinärkostnaderna är ofta högre.

 

Källa: Business Insider