Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 6 jul 2015 16:00

Därför borde alla ta en powernap på jobbet

<span>En powernap mitt på dagen kan enligt forskning göra underverk för ditt känslomässiga inre liv.</span>

En powernap mitt på dagen kan enligt forskning göra underverk för ditt känslomässiga inre liv.

1/2

Foto: Colourbox

<span>Du får det också lättare att tolerera och hantera frustation om du får vila då och då. </span>

Du får det också lättare att tolerera och hantera frustation om du får vila då och då.

2/2

Foto: Colourbox

Powernap på jobbet – det låter kanske motsägelsefullt.

Men faktum är att vi alla borde ta en tupplur under dagen.

Inte bara förbättrar den korta vilostunden vårt immunförsvar och humör.

Dessutom blir vi känslomässigt starkare, enligt en ny studie.

Powernap på jobbet, är det ens möjligt? Många av oss förknippar nog arbetsplatsen med stress och tidsbrist – inte skulle det väl vara okej att smita i väg en kvart och sova?

Men det är just vad vissa psykologer och sömnexperter rekommenderar för bättre hälsa och högre prestation. Och vilorum på kontoret får nu ytterligare legitimitet av en ny amerikansk studie, som visar att vi blir känslomässigt starkare om vi tillåts pausa en stund från arbetet under dagen.

 

LÄS OCKSÅ: Sov inte för länge – kort tupplur bättre


I undersökningen som genomfördes vid University of Michigan fick deltagarna utföra ett antal datorövningar, samt svara på frågor om sin sömnighet, sitt humör och sin impulsivitet. Sedan fick en del av gruppen ta en timmes powernap medan den andra delen tittade på en 60 minuter lång naturfilm. När samtliga försökspersoner därefter skulle upprepa samma uppgifter som tidigare visade det sig att de som fått vila var betydligt tolerantare än dem som varit vakna hela tiden. De senare gav i högre grad upp inför de frustrerande övningarna.

– De här forskningsresultaten tyder på att powernaps kan vara en effektiv strategi för att motverka känslomässiga konsekvenser, som ökad impulsivitet och minskad förmåga att tolerera frustration, skriver författarna bakom studien.

 

På den brittiska sajten Business Insider råder Rod Friedman, författare till boken "The best place to work", arbetsgivare att mer aktivt uppmuntra sina anställda att ta powernaps.

– Vi vill gärna tro att vi producerar bäst om vi jobbar hårt, men sanningen är att vi har ett biologiskt behov av vila, precis som vi måste ha mat och vatten, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Ta en tupplur mitt på dagen – bli lyckligare