Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Solglasögonen har ett viktigt jobb: De skyddar dina ögon. men glöm inte att ta på dig dem då det är molnigt.Solglasögonen har ett viktigt jobb: De skyddar dina ögon. men glöm inte att ta på dig dem då det är molnigt.Solglasögonen har ett viktigt jobb: De skyddar dina ögon. men glöm inte att ta på dig dem då det är molnigt.
Solkräm PLUS solglasögon alltså.Solkräm PLUS solglasögon alltså.Solkräm PLUS solglasögon alltså.
1 AV 2
Solglasögonen har ett viktigt jobb: De skyddar dina ögon. men glöm inte att ta på dig dem då det är molnigt.
Foto: iStock
2 AV 2
Solkräm PLUS solglasögon alltså.
Foto: Erwin Wodicka

Därför bör du typ alltid ha på dig solglasögon

Solglasögon är inte bara en mode-accessoar.

De flesta kommer ihåg att smörja in sig när de ska vistas i solen, men många glömmer bort att även synen kan skadas - trots att våra ögon är nästan tio gånger mer känsliga än huden.

Och det räcker inte att bära solglasögon när det är soligt ute…

Råd när du väljer solglasögon

Köp solglasögon som är CE-märkta. De ger bra skydd mot uv-strålning.

Välj polariserande solglasögon om du vistas mycket vid vatten eller är ljuskänslig.

Välj solglasögon med stora glas. Dina solglasögon bör också vara lätt böjda så att de även skyddar mot ljusinsläpp från sidorna.

Undvik solglasögon som gör att du ser blått. Detta eftersom det blå ljuset från solen är skadligt och om glaset är färgat blått utsätts ögat för maximalt blått ljus.

Källa: S:t Eriks ögonsjukhus

Det finns många fördelar med att bära solglasögon. För det första förvandlas de flesta av oss till rockstjärnor. För det andra är det en nödvändighet för att ögat ska klara av att vistas i solen.

När oskyddad hud träffas av solens strålar blir den lätt röd och irriterad, tyvärr finns inga sådana varningsklockor när det gäller ögonen - vilket gör att många både glömmer eller helt enkelt struntar i dem trots att det är soligt ute.

LÄS OCKSÅ: Solskydd för ansiktet – hudens bästa vän

"Mer mottagliga för solskada"

– Ögonens yta är mer känsliga för uv-strålar än vad hudens är, vilket gör dem mer mottagliga för solskada, säger optikern Russell Peake till Daily Mail.

Extra försiktig ska du givetvis vara på varmare breddgrader, men även här i norr kan ögonen ta skada.

Enligt Sankt Eriks Ögonsjukhus i Stockholm kan solens strålar bland annat orsaka:

Grå Starr

Den osynliga ultravioletta strålningen ökar risken för att ögats lin ska grumlas. Detta kallas grå starr eller katarakt.

Ålderförändringar i gula fläcken

Solens blå ljus kan skada gula fläcken. Gula fläcken är den mest centrala delen av näthinnan och mycket viktig för din syn.

Akuta ögonproblem

Starkt solljus, exempelvis vid havet, stranden eller i skidbacken kan orsaka småsår i hornhinnan vilket känns som grus i ögat. Det gör ont och ger nedsatt syn. Tillståndet kallas snöblindhet och även om det läker kan det vara mycket obehagligt.

LÄS OCKSÅ: 5 gyllene regler att bli brun utan att bli bränd

Bär solglasögon - även på molniga dagar

Även om celler i ögat har förmågan att läka sig själv så kan bestående skada sakta men säkert byggas upp.

Värst är det vid solnedgång och soluppgång. Då ligger strålarna perfekt i linje med dina ögon och kan göra stor skada. Och även om du tittar bort från solen så kan strålarna studsa, exempelvis på din telefon, rakt in i ögonen.

Kom också ihåg att strålarna fortfarande kan skada dig även om solen är skymd av moln.

Enligt en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten kan täta regnmoln reducera instrålningen avsevärt. Om det däremot inte finns något direkt solljus på grund av enstaka stackmoln, kan instrålningen öka sin spridning. Därför bör du även bära solglasögon på molniga dagar.

LÄS OCKSÅ: Solskydd för barn: Bara 3 av 16 får godkänt

Skydda dina barn

Samma myndighet menar att en havsyta kan reflektera 30 procent av strålningen och en vanlig strand cirka 20 procent. Så ett kort besök till stranden bör också innebära solglasögon i så stor utsträckning som möjligt.

Tänk också på att inte glömma bort dina barn. Deras ögon är extra känsliga för uv-strålning och tidig exponering kan öka risken för problem i framtiden. Om barnet inte vill bära solglasögon kan en solhatt och mycket skugga vara ett alternativ.

Enligt Daily Mail löper även personer med blå ögon högre risk för skador eftersom de har mindre skyddande pigment i sitt iris.