Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stressade under lunchen på jobbet. Se upp för att ta med jobbet in i lunchrummet och och lägg ner gaffeln mellan varje tugga, så får du lättare att verkligen ta dig tid till maten, tipsar Annica Långvall som är legitimerad dietist och driver bloggen Matsmart.Stressade under lunchen på jobbet. Se upp för att ta med jobbet in i lunchrummet och och lägg ner gaffeln mellan varje tugga, så får du lättare att verkligen ta dig tid till maten, tipsar Annica Långvall som är legitimerad dietist och driver bloggen Matsmart.Stressade under lunchen på jobbet. Se upp för att ta med jobbet in i lunchrummet och och lägg ner gaffeln mellan varje tugga, så får du lättare att verkligen ta dig tid till maten, tipsar Annica Långvall som är legitimerad dietist och driver bloggen Matsmart.
Stressade under lunchen på jobbet. Se upp för att ta med jobbet in i lunchrummet och och lägg ner gaffeln mellan varje tugga, så får du lättare att verkligen ta dig tid till maten, tipsar Annica Långvall som är legitimerad dietist och driver bloggen Matsmart. Foto: Monkey Business Images

Därför bör du sluta stressa under din lunchpaus

Slevar du i dig maten under tidspress i lunchrummet? Då är det dags att tänka om. Varva ner och ät i lugn och ro – så både mår du bättre och blir mer effektiv på jobbet.

– Vi behöver mat regelbundet annars tappar vi all ork och energi. Det är ett basalt behov, säger Annica Långvall som är legitimerad dietist och driver bloggen Matsmart.

Visst låter det självklart – ändå är lunch på arbetstid stressig för många. När hälsokedjan Life frågade drygt tusen svenskar så visade sig att sex av tio känner sig stressade under lunchen på jobbet. Mest utsatta är kvinnorna, och enligt undersökningen så varar den genomsnittliga lunchrasten mellan 21 och 30 minuter.

 

Alla yrkesgrupper kan inte ta en lång lunch. Men ta vara på den tid du har och försök att äta lugnt i stället för att bekämpa hunger under tidspress. Se också upp för att ta med jobbet in i lunchrummet, råder Annica Långvall.

– Lägg bort telefonen om du har möjlighet. Och lägg ner gaffeln mellan varje tugga, så får du lättare att verkligen ta dig tid till maten.

Sätt gärna guldkant på rasten. Lägg tid på att ta med dig god mat, så blir lunchen något extra att se fram emot.

– Efter den stunden så kan man vara effektiv igen. Men undvik att jobba och ät samtidigt.