Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Tofflor är inte bara varma och sköna.
Tofflor är inte bara varma och sköna.
Tofflor är inte bara varma och sköna.
Tofflor är inte bara varma och sköna. Foto: Shutterstock

Därför bör du använda tofflor inomhus

Det kan vara skönt att gå runt med tofflor inomhus, speciellt när det är lite extra kallt ute. 

Men hur bra är det egentligen för fötterna? Vilka skor är bäst?

Och finns det någon modell man bör undvika?   

Hannes Lännerholm

Vi vet alla hur det känns att sätta ner fötterna mot ett kallt golv tidigt på morgonen. Därför är tofflor något av ett måste på vintern för många. Men vilka fördelar ger det, förutom att det är varmt och skönt? 

Fotterapeuten Saylee Tulpule rekommenderar sina patienter att använda sig av inomhustofflor eller sandaler för att öka stödet för fötterna och ge allmän komfort.

– Jag rekommenderar alltid inomhusskor, säger hon till HuffPost.

Hon menar vidare att användandet av tofflor varken försvagar fotledens muskler eller leder, tvärtom ger de nödvändigt stöd.  I flera av hennes egna behandlingsplaner för sina patienter involveras ofta övningar i kombination med att bära ordentliga skor. 

Även Wenjay Sung, fotterapeut vid Methodist Hospital i Los Angeles, rekommenderar skor och strumpor för personer med fotproblem även inne i hemmet. En väldesignad toffel kommer även att ge extra stöd och skydd för foten, förutom att den ger flexibilitet och komfort, menar han.

– Om någon inte har fotproblem är det acceptabelt att gå barfota, säger Wenjay Sung till nyhetssajten.

Då bör du skippa tofflan

Om du däremot kniper ihop med tårna för att få toffeln att sitta bra borde du fundera på att hitta en som sitter bra på fötterna och som har en redig sula, förklarar Wenjay Sung vidare till HuffPost. 

Detta då återkommande greppande med tårna kan leda till hälsporre och muskelspasmer. 

Orsaker till att man börjar greppa med tårna kan bland annat handla om att passformen på tofflorna är dålig eller att storleken är fel. 

– Om ditt hem har trä- eller kakelgolv kan tofflor vara ett bättre alternativ för att ge komfort och ett stöd, särskilt i kylan. Om ditt hem har mattor kan det vara ett alternativ att gå runt barfota, säger Wenjay Sung. 

– Kort sagt, gör det som känns bäst för dig och dina fötter.